Administrator
Înca o investitie ampla, ce urmeaza a fi demarata la Aeroportul International George Enescu Bacau, intra în linie dreapta pentru finantare. Este vorba despre proiectul „Cresterea capacitatii portante si modernizarea pistei de decolare - aterizare si a suprafetelor de miscare aferente" - cod SMIS 125945 ce urmeaza a fi depus în cadrul Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritara 2 - "Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient", Obiectivul Specific 2.3 - Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor.
Votul consilierilor judeteni de astazi, 20 septembrie 2018 care, în sedinta extraordinara au aprobat în unanimitate aceasta hotarâre, este o etapa necesara în procedura de elaborare a documentatiei cererii de finantare. 
La începutul acestui an, în luna februarie, Consiliul Judetean Bacau a reaprobat indicatorii tehnico - economici ai obiectivului de investitii „Cresterea capacitatii portante si modernizarea pistei de decolare - aterizare si a suprafetelor de miscare aferente la Aeroportul International George Enescu Bacau".
De asemenea, în luna mai 2018, prin Decizie a Comisiei Europene,  Regiei Autonome  Aeroportul International "George Enescu" Bacau i-a fost aprobata compensatia financiara pentru acoperirea costurilor aferente SIEG (Serviciul de Interes Economic General). Valoarea estimata a compensatiei pentru îndeplinirea obligatiei SIEG pentru o perioada de zece ani este de 56 760 807 euro. Reamintim faptul ca, înca din decembrie 2013, aeroportului bacauan i-au fost încredintate activitati complexe printre care se numara construirea, modernizarea, administrarea, întretinerea curenta si repararea infrastructurii aeroportuare dar si a echipamentelor si instalatiilor care sprijina în mod direct infrastructura aeroportuara, toate acestea fiind componente ale Serviciului de Interes Economic General.
Pentru admiterea proiectului pe lista celor propuse spre finantare, Ministerul Transporturilor a solicitat documentele privitoare la existenta cofinantarii respectiv "fila de buget aprobata, prin care se dovedeste existenta fondurilor pentru cofinantarea proiectului" din partea autoritatii tutelare.
Valoarea totala a proiectului mentionat este de 193.778.914,56 lei, inclusiv TVA, din care valoarea totala eligibila este de 162.393.675,28 lei. Din suma eligibila, 75% este finantata de Comisia Europeana, 23% este asigurata prin bugetul de stat iar contributia proprie a Consiliului Judetean Bacau reprezinta 2% la care se adauga si cheltuielile neeligibile.
Din suma totala a proiectului, peste 163 de milioane de lei sunt costurile aferente lucrarilor de constructii-montaj care includ interventii si lucrari pentru pista de aterizare – decolare, calea de rulare Charlie, calea de rulare Delta, racordarea platformei de stationare aeronave la caile de rulare, platforme antisuflu, drum perimetral de securitate si amenajare RESA.
Durata preconizata de realizare a obiectivelor de investitii este de 18 luni.

Close Search Window