Administrator




     Orasul Târgu Ocna a fost astazi, 26 februarie 2018, gazda unui eveniment de o importanta deosebita pentru judetul Bacau. Mai exact, astazi au fost semnate întelegerile de cooperare si înfratire între judetul Bacau si raioanele Straseni si Ialoveni din Republica Moldova. De asemenea, a avut loc si semnarea acordului de întelegere si colaborare între orasul Târgu Ocna si orasul Cricova. Semnarea acordurilor de înfratire a avut loc în cadrul lucrarilor Consiliului Director al Asociatiei Oraselor din România (AOR), un eveniment ce se doreste a fi un prim pas pentru revitalizarea relatiilor internationale, cu derularea unui program de schimb de bune practici.
     Alaturi de presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, printre invitati s-au aflat Natalia-Elena Intotero, ministru - Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Adrian Ionut Gâdea - secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Valentin Manea, presedinte ACOR, filiala judeteana Bacau, Mihail Popa, presedinte al raionului Straseni, Petru Rabdau, primar al comunei Radeni, Aliona Chircu, primar al comunei Greblesti, Dimitriu Anatolie, presedintele raionului Ialoveni, Mereacre Oleg, vicepresedinte al raionului, Mereacre Nicolae, secretarul raionului Ialoveni, precum si primari de orase din România si Republica Moldova.
     Momentul solemn al semnarii acordurilor a fost marcat de catre presedintele Sorin Brasoveanu printr-un discurs emotionant: ”Ne aflam astazi în fata unui moment foarte important pentru colaborarea între unitatile administrativ-teritoriale pe care le reprezentam. Înfratirea pe care o parafam între judetul Bacau si raioanele Ialoveni si Straseni se înscrie în linia acordurilor similare încheiate deja de peste 100 de localitati românesti. Este un proces ireversibil, care sunt convins ca va continua. Unul dintre ele este cel cu raionul Floresti, pe care îl vom semna în scurt timp.
Dar, dincolo de dimensiunea oficiala, întâlnirea noastra de astazi are conotatii simbolice importante. Avem datoria sa nu uitam ca acum 100 de ani, într-un context international mult mai dificil, dat de Primul Razboi Mondial si de Revolutia Bolsevica din Rusia, românii din Basarabia au decis, prin reprezentantii sai, declararea autonomiei Basarabiei, proclamarea Republicii Democratice Moldovenesti si, la 27 martie 1918, unirea cu România, unire ce avea sa fie definitivata prin alipirea la tara mama a Bucovinei si a Transilvaniei, si mai ales prin recunoasterea acestei uniri de catre marile puteri internationale.
     Avem, asadar, misiunea de a nu uita eforturile acelei generatii de oameni politici responsabili, cu dragoste de neam, care, prin voci precum Constantin Stere, Ion Inculet (presedintele republicii), Daniel Ciugureanu (seful guvernului de la Chisinau) etc., au pus în practica idealul de veacuri al românilor. Acum, în anul Centenarului Marii Uniri, îmi doresc ca acest acord de înfratire pe care îl semnam astazi sa însemne nu doar declaratii si festivism, ci actiuni concrete, cu rezultate palpabile, în diferite domenii ale vietii: industrie, agricultura, comert, cultura sau educatie. Si, implicit, o viata mai buna pentru locuitorii din aceste regiuni.
Documentele pe care le semnam astazi înseamna pentru mine (si sper ca si pentru dumneavoastra) un prim pas în revenirea la normalitate si în strângerea relatiilor între românii pe care o istorie nedreapta i-a separat vremelnic. Pe de alta parte, întâlnirea noastra de astazi deschide noi oportunitati de care sper ca vom sti sa profitam în perioada urmatoare.
     Fie ca acordul de înfratire de astazi sa ne aduca mai aproape si sa contribuie la parcursul european al tuturor românilor! Asa sa ne ajute Dumnezeu!
”, a mai subliniat presedintele Consiliului Judetean Bacau.
     La rândul sau, presedintele raionului Ialoveni, Dimitriu Anatolie a precizat ca astazi nu doar parafam un simplu tratat de colaborare, astazi, fara a rosti vorbe mari, scriem o noua fila în istoria neamului românesc. ”Noi cei de astazi, avem obligatia morala sa aducem adevarul istoric acasa. Sa aratam celor care ne-au ales ca suntem acelasi popor, avem aceeasi istorie, vorbim aceeasi limba. Avem foarte mult de lucru, mai ales în acest an în care sarbatorim Centenarul Marii Uniri”, a declarat Dimitriu Anatolie.
     Mihail Popa, presedintele Raionului Straseni a mentionat ca semnarea acestor acorduri reprezinta un document care va deschide noi orizonturi în ceea ce priveste colaborarea dintre Raionul Straseni si Judetul Bacau. ”Prin aceste acorduri de colaborare ne vom putea extinde la toti românii de dincolo de Prut care asteapta aceste înfratiri. Sper sa fie o calauza pentru toti cei care îsi doresc integrarea. Îmi amintesc ca în urma cu ceva vreme am participat la semnarea unor documente oficiale în Republica Belarus. Când m-am uitat am vazut arborat drapelul României. Cineva si-a dat seama de greseala si a vrut sa înlocuiasca drapelul. Le-am transmis sa lase asa steagul, le-am precizat ca: dumneavoastra preziceti ca în curând vom avea acelasi drapel al republicii mama. Am simtit atunci un sentiment maret!”, a conchis oaspetele moldovean.
      Programul celor doua delegatii a cuprins vizite la o serie de obiective importante ale judetului, printre care s-au numarat Salina din Târgu Ocna, Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” sau Pârtia de schi ”Nemira” de la Slanic Moldova precum si discutii si mese rotunde pentru a gasi cele mai bune posibilitati de colaborare pe multiple domenii de interes comun – economic, educational, cultural sau sportiv.

Close Search Window