Administrator
Judetul Bacau are, de astazi, un nou cetatean de onoare. Este vorba despre scriitorul Viorel Savin, cel care a primit aceasta distinctie, într-un cadru festiv, în sedinta ordinara a Consiliului Judetean Bacau. Presedintele Sorin Brasoveanu a precizat, în expunerea de motive, ca fiecare tinut are marile sale valori, iar în acest sens, judetul nostru a fost binecuvântat sa daruiasca un numar impresionant de mari personalitati, în mai toate domeniile de activitate. ”În rândul acestor nume cu rezonanta, nascute pe meleaguri bacauane, un loc aparte îl are domnul Viorel Savin, dramaturg, poet, romancier, reputat om de cultura, recunoscut si apreciat în tara si în strainatate. În scrierile sale, a oglindit viata oamenilor din judetul Bacau, framântarile sociale si spirituale ale locuitorilor acestei zone si a promovat valorile bacauane în lucrari care fac referire la remarcabili oameni de arta si cultura ai judetului Bacau, ca Sergiu Adam, Octavian Voicu, Ioan Maric, George Genoiu si multi altii. Consiliul Judetean, cetatenii judetului Bacau, cu totii suntem deosebit de onorati ca avem sansa de a transmite respectul nostru profund si admiratia nemarginita domnului Viorel Savin, pentru prezenta permanenta în promovarea culturii, valorilor, excelentei si înaltei morale în întreaga societate. Viorel Savin, scriitor si cetatean activ al comunitatii bacauane, este si va ramâne o personalitate marcanta, cu care ne mândrim si care merita întregul respect al cetatenilor judetului nostru” a precizat presedintele Brasoveanu.
Viorel Savin s-a nascut la data de 04 aprilie 1941, în localitatea Borzesti, judetul Bacau, si-a dedicat întreaga activitate atât creatiei literare, cât si promovarii valorilor culturale bacauane. A devenit cunoscut ca scriitor înca din anul 1962, când lucrarea sa de debut a obtinut Premiul I al Casei Centrale a Creatiei. De atunci, a scris numeroase opere în proza, versuri, teatru, volume biografice, albume monografice, eseuri, publicistica etc., însumând 46 de volume tiparite la edituri de renume din tara, multe dintre acestea fiind traduse în limbile engleza, franceza si germana, la edituri straine.
Piesele sale de teatru s-au materializat în 29 de spectacole de succes, jucate pe scene de prestigiu din tara, la posturile Televiziunii Române si ale Radiodifuziunii Române, iar piesa „Doamne, fa ca Schnauzer sa câstige!", jucata la Teatrul „Pygmalion" din Viena („Oh Gott, tu dass Schnauzer wird!"), a fost apreciata de publicul austriac.
De asemenea, si-a adus o impresionanta contributie la resuscitarea memoriei unui mare plastician român al perioadei interbelice, eliminat din viata artistica de regimul comunist, pictorul bacauan Nicu Enea, despre care a scris trei importante volume si, nu în ultimul rând, „Batrâna si hotul", piesa de teatru care a fost pusa în scena la 9 teatre din tara si a fost difuzata de 13 ori la Televiziunea Româna.
A înfiintat revistele „Moldova", „Opinia bacauana", „Cartea" „Teatrul românesc", „Cabaret", a initiat si organizat „Festivalul de datini si obiceiuri al Vaii Zeletinului" si „Festivalul National de Creatie si Interpretare Teatrala - Slanic Moldova" si a învestit scolile din localitatile Horgesti, Bibiresti-Ungureni si Târgu Trotus cu nume ale unor mari personalitati bacauane.
Împreuna cu oameni de suflet, dedicati culturii locale, reorganizeaza si ambienteaza Casa Muzeu „George Bacovia", în anul 1981, si Casa Muzeu „Nicu Enea", în anul 1986.
Este fondatorul Editurii „Casa scriitorilor", al Asociatiei cultural-crestine „Preot iconom stavrofor Pavel Savin" si al Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din România.
Activitatea omului de cultura Viorel Savin este comentata elogios în peste 180 de articole publicate în reviste de profil din tara, iar cu privire la valoarea si semnificatia creatiei sale se fac referiri în renumite lucrari de istorie literara româneasca.
Pentru activitatea si creatiile sale, Viorel Savin a fost rasplatit cu peste 20 de premii, distinctii si medalii, dintre care, mentionam: Diploma Asociatiei Oamenilor de Teatru si Muzica pentru piesa „Fratele meu mut", Diploma Ministerului Culturii pentru piesa „Greseala", Premiul pentru poezie la Festivalul National de Creatie Literara „Mihail Sadoveanu", Premiul I si Medalia de aur pentru tragedia „Ovidiu la Tomis", Premiul I si Medalia de aur pentru comedia „Ginere de import", Premiul I si Medalia de aur pentru scenariul, regia si scenografia spectacolului „Lectie de istorie".
În anul 2004, Presedintia României îi confera domnului Viorel Savin, Ordinul „Meritul Cultural" în grad de Cavaler - Categoria A, pentru întreaga sa activitate.

Close Search Window