Administrator
    Ziua de astazi, 29 septembrie 2020,  reprezinta un moment important al vietii culturale bacauane prin valenta simbolica a gestului Consiliului Judetean Bacau de a conferi titlul de „Cetatean de Onoare al Judetului Bacau”, domnului conferentiar universitar dr. Ioan Danila.

   Personalitate culturala multipla a carui activitate s-a reflectat atât în sfera pedagogica precum si în cea gazetareasca, profesorul Ioan Danila are o biografie profesionala impresionanta.
    Este autor si coautor a numeroase lucrari filologice, tratate, cursuri, manuale, lucrari publicate în volume colective. Este, de asemenea o prezenta constanta la conferinte, simpozioane nationale si internationale, proiecte de cercetare si alte activitati stiintifice.
    Doctor în filologie, domnul Danila a avut o contributie remarcabila în activitatea devenirii culturale si educationale a judetului Bacau prin propunerea ca universitatea de stat din Bacau sa poarte numele lui Vasile Alecsandri. În paralel cu activitatea editoriala s-a implicat, în calitate de presedinte executiv al Societatii Cultural-Stiintifice ”Vasile Alecsandri” Bacau, în organizarea a patru editii ale Reuniunilor Culturale ”Alecsandriada” iar în anul 2018 a Bicentenarului Vasile Alecsandri.
    Profesorul Ioan Danila a investigat si tezaurul cultural bacauan, asumându-si un subiect deosebit de dificil – salvarea Casei ”Vasile Alecsandri” din Bacau. A reusit, în urma unui proces îndelungat sa obtina din partea Înaltei Curti de Casatie si Justitie decizia de recuperare a monumentului istoric de categoria A. Prin intermediul Consiliului Judetean Bacau, toate aceste eforturi s-au concretizat în 2019, prin cumpararea de catre institutie a imobilului.
    Tot domnului Ioan Danila i se datoreaza si documentarea definitiva a datei si locului de nastere a poetului Vasile Alecsandri (14 iunie 1818, Bacau), pe temeiul mitricii de nastere emise de Mitropolia Moldovei în anul 1835.

   „Personalitate prodigioasa în domeniul educatiei si culturii bacauane, a carei activitate pedagogica si gazetareasca a depasit de mult granitele judetului nostru, profesorul Ioan Danila se impune, în primul rând, prin anvergura spiritului sau. Este mai mult decât onorant sa fim contemporanii domniei sale iar titlul conferit astazi este doar un modest semn de recunostinta pentru toate realizarile remarcabile prin care domnul Ioan Danila si-a pus amprenta asupra vietii intelectuale bacauane. Va multumim, domnule Profesor, în numele întregii comunitati bacauane”, au fost cuvintele pline de emotie rostite de presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, la conferirea titlului de Cetatean de Onoare.

Close Search Window