Administrator
      Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, vicepresedintii CJ, Ionel Floroiu si Marius Gabriel Gheorghita, primarul Moinestiului, Viorel Ilie, parlamentari, sefi de institutii, primari, consilieri judeteni, precum si un sobor de preoti au luat parte la inaugurarea Centrului Cultural Multifunctional LIRA, o realizare deosebita, cu un concept nou si o arhitectura aparte. Centrul a fost amenajat în acelasi loc în care a functionat ani buni una dintre cele mai iubite locatii ale Moinestiului de altadata, si anume fostul cinematograf cunoscut initial sub numele „23 August”, iar mai târziu drept „Clubul Lira”.  Proiectul de reabilitare a Clubului „Lira” si de transformare a acestuia în centru cultural a costat  5,3 milioane de lei. Proiectul a fost posibil prin parteneriatul încheiat între Consiliul Judetean Bacau si UAT Moinesti, avându-i drept promotori pe presedintele Dragos Benea si pe actualul edil al Moinestiului, Viorel Ilie. Gratie acestui efort conjugat, finantat în proportie de peste 90 la suta din bugetul Consiliului Judetean, fostul cinematograf traieste o a doua tinerete.”Este un moment de mare bucurie pentru mine si cred ca pentru toti cetatenii Moinestiului, care vor beneficia de un Centru Cultural Multifunctional ultramodern, de care aceasta zona a judetul nostru avea mare nevoie. Traditiile si cultura unei comunitati sunt foarte importante pentru viata oamenilor. Aici s-a nascut, în 1896, poetul si eseistul de renume mondial Tristan Tzara, fondatorul Dada, o miscare contestatara în arta, de accea avem obligatia de a continua traditiile spirituale moinestene. Va îndemn sa veniti si sa participati la toate manifestarile culturale, si sa puneti umarul la reafirmarea identitatii culturale a Moinestiului” a precizat Sorin Brasoveanu, presedintele CJ Bacau.
         La rândul sau, Dragos Benea, fost presedinte al Consiliului Judetean, cel care a pus bazele acestui parteneriat, s-a declarat încântat de noua investitie, „Ma bucur sa particip la inaugurarea unui nou obiectiv de investitii, realizat suta la suta din banii bacauanilor. Dincolo de procentele de participare, ale C.J. si ale C.L. Moinesti, important este ca împreuna am «fotografiat» oportunitatea acestei investitii, de care vor beneficia - înca o nota buna - locuitorii din Moinesti, dar si cei din localitatile învecinate. Si aici, la Moinesti, puteti vedea rezultatul unui parteneriat solid, dintre doua institutii, bazat pe seriozitate, pe respectarea cuvântului dat, fie ca esti într-o functie administrativa sau politica”.
      Centrul Cultural Multifunctional LIRA este compus dintr-o sala principala de spectacole  (cea a vechiului cinematograf), cu  o capacitate de 301 locuri; aceasta este destinata, în principal, desfasurarii a trei tipuri de manifestari artistice: concerte instrumental-vocale (clasice, moderne, populare, avangardiste etc.) teatru si film. De asemenea, centrul mai dispune de o sala multimedia, având o capacitate 50 locuri, care va avea un caracter multifunctional. Datorita faptului ca scaunele nu sunt fixe, acestea pot fi distribuite/aranjate în functie de eveniment. Astfel, sala va putea gazdui conferinte, mese rotunde, seminarii, dar si vernisaje si expozitii de fotografie, pictura, sculptura, grafica etc.  Cladirea mai cuprinde spatii auxiliare care îndeplinesc functii indispensabile desfasurarii unor acte artistice conforme cu standardele si asteptarile publicului si artistilor din prezent. Astfel, la parter, pe lânga cele doua sali principale de spectacole mai exista:  holul de primire a invitatilor (dotat cu garderoba), un birou administrativ,  o sala de protocol  (56,40 mp), doua cabine ale artistilor. La etajul 1 exista doua camere de odihna pentru artisti, doua birouri si o sala centrala a echipamentelor tehnice (panoul de control), care comunica cu sala mare si de unde personalul tehnic coordoneaza si controleaza desfasurarea corespunzatoare a evenimentelor.  

Close Search Window