Administrator
   

    Astazi, 22 iulie 2016, Consiliul Judetean Bacau a fost gazda întâlnirii de lucru dintre Asociatia OvidiuRo, Fundatia de Sprijin Comunitar, Inspectoratul Scolar Judetean, Prefectura, institutii deconcentrate si autoritati locale din judetul Bacau. Scopul întâlnirii a fost stadiul implementarii proiectului ‘Caravana de vara. Fiecare Copil în Gradinita’, un proiect al Asociatiei OvidiuRo.
     Proiectul si-a propus sa încurajeze parintii cu dificultati materiale sa îsi aduca copiii la gradinita, oferindu‐le un tichet social pentru gradinita în valoare de 50 de lei/luna, daca cei mici au prezenta zilnica. 
    Cu peste 6100 de beneficiari estimati, judetul Bacau se numara printre cele 12 judete-gazda selectate de OvidiuRo pe baza gradului de saracie si a numarului mare de copii aflati în situatie de risc.
    Timp de o saptamâna, parintii aflati în dificultate din localitatile Horgesti, Ungureni, Podu Turcului, Dofteana, Caiuti si Lipova au fost informati privitor la beneficiile acestui proiect. Aceste comune au fost selectate în urma propunerilor Consiliului Judetean si ale Prefecturii si confirmate, în principal, pe baza numarului de copii defavorizati din grupa prescolara.
    ”Consiliul Judetean Bacau este un partener de traditie al Asociatiei OvidiuRo si îmi amintesc acum de anii 1999-2000 când Directia Generala de Asistanta Sociala si Protectia Copilului a început colaborarea cu Asociatia dvs în proiectul ”Gata.Dispus.Capabil”. Înca de la început Asociatia s-a axat pe o componenta foarte importanta în combaterea saraciei, respectiv educatia. Fie ca este vorba despre educatia parentala sau a copiilor, de peste 15 ani au fost, în permanenta, implementate proiecte la nivel comunitar care au avut ca prioritate educatia. OvidiuRo vine astfel sa completeze ceea ce noi, institutiile publice nu reusim întotdeauna sa identificam sau sa realizam”, a subliniat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
    Caravana, desfasurata în saptamâna 18-22 iulie în localitatile mentionate a scos în evidenta si o serie de probleme, cu siguranta presante, la nivelul fiecarei comunitati. Fie ca este vorba despre lipsa resursei umane (în scolile si gradinitele din mediul rural este nevoie de psiholog, logoped, asistent social, mediator scolar), despre lipsa apei curente si a grupurilor sanitare în scoli, despre asigurarea transportului si programe after-school, toate aceste aspecte au fost discutate în încercarea de a gasi solutii concrete. ”Referitor la serviciile integrate, care cuprind atât resursele umane cât si educatia de diferite tipuri, noi derulam, din 2014, la nivelul a 45 de comune din judetul Bacau un amplu proiect, în colaborare cu UNICEF, finantat prin Norway Grants. Este un model de servicii sociale de preventie, bazate pe comunitate si adresate copiilor vulnerabili si familiilor lor  iar rezultatele sunt folosite pentru a oferi asistenta tehnica Guvernului României în scopul accelerarii reformelor în ceea ce priveste drepturile copilului, protectia sociala si a copilului, sanatatea si educatia. Este foarte important sa intervenim la vârsta prescolara pentru ca altfel, peste 15-20 de ani costurile alocate acestor viitori adulti vor fi mult mai mari, si ma refer aici la costuri cu asistenta sociala, cu asistenta medicala etc.”, a mai afirmat Sorin Brasoveanu.
    Un alt proiect implementat de catre Consiliul Judetean Bacau, din 2007, conceput tot pentru a veni în sprijinul copiilor si parintilor din comunitatile rurale este ”Ghizodanul scolarului”. Pâna anul trecut, inclusiv, fiecare copil de vârsta prescolara si scolara din mediul rural primea un ghiozdan cu rechizitele necesare. Proiectul s-a dovedit a fi un succes din moment ce, începând cu septembrie 2016, prin intermediul Ministerului Educatiei el va fi extins la nivelul întregii tari.

    ”Ma bucur ca în acest proiect suntem alaturi de Consiliul Judetean Bacau care întelege sa îsi asume punctual problemele comunitatilor locale si sa încerce sa gaseasca solutii de rezolvare”, a declarat Leslie Hawke, co-fondator al Asociatiei OvidiuRo.

Close Search Window