Administrator


Marti, 31 mai 2016, Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” din Bacau si-a redeschis portile. Evenimentul s-a bucurat de un larg interes, printre cei prezenti la inaugurare numarându-se deputatii Rovana Plumb, Victor Ponta, Cosmin Necula precum si un public numeros.

 

 

Obiectivul a fost restaurat, conservat si modernizat de catre Unitatea Administrativ-Teritoriala Judetul Bacau prin intermediul proiectului Restaurarea si Valorificarea Durabila a patrimoniului Cultural - Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” Bacau, Cod SMIS 13163.  Proiectul a fost finantat în cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.1 – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural.

 

 

Perioada de implementare a proiectului a fost de aproape 2 ani, bugetul total alocat fiind de 9 685 742 lei din care, finantarea nerambursabila a fost de 6 819 710 lei.

 

 

Lucrarile de constructie efectuate au constat în restaurarea, conservarea si modernizarea corpului existent al edificiului cultural si ridicarea unui nou corp de cladire. Modernizarea cladirii Observatorului Astronomic a presupus crearea la nivelul superior a unei platforme circulabile unde s-a amenajat o sala ecuatoriala, acoperita cu o cupola rabatabila, dotata cu un telescop performant.

 

 

Dotarile moderne, singurele de acest tip din România faciliteaza pentru vizitatori o serie de servicii culturale, printre care amintim vizionarea de filme documentare în spatiu de proiectie imersiva 3D sau vizionarea de spectacole digitale de planetariu.

 

 

Prin anvergura investitiei si obiectivele realizate, proiectul reprezinta un instrument de sprijin în promovarea obiectivelor turistice bacauane. De altfel, eforturile pentru demararea si implementarea proiectului au fost considerabile iar echipa de proiect a avut tot suportul din partea Consiliului Judetean Bacau. ”Felicitari tuturor celor care au muncit la realizarea acestui obiectiv”, a punctat Victor Ponta, deputat.

 

 

”Este un proiect repornit în 2013, cu sprijinul premierului de atunci, domnul Victor Ponta, este ultimul proiect realizat cu fonduri europene pentru perioada de programare 2007-2013 si ce poate fi mai frumos decât sa închei mandatul de presedinte al Consiliului Judetean Bacau cu un obiectiv dedicat cunoasterii si universului? Sunt cu atât mai bucuros de finalizarea acestui proiect cu cât luna mai este luna mondiala dedicata astronomiei iar 1 iunie este Ziua Copilului. Ce conjuctura mai potrivita putea fi si ce cadou mai frumos pentru copiii judetului Bacau?”, a subliniat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau.

 

Close Search Window