Administrator


           Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu si vicepresedintele Ionel Floroiu, împreuna cu reprezentanti ai autoritatilor publice locale si judetene, precum si jurnalisti au efectuat luni, 17 octombrie 2016, o vizita în teren la Compartimentul de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Municipal “ Sf. Ierarh dr. Luca" din Onesti.

 Compartimentul de Primiri Urgente a fost reabilitat si dotat la nivelul standardelor europene, printr-un proiect de anvergura initiat în 2013. Lucrarile propriu-zise au demarat în noiembrie 2015 si în decurs de 10 luni de la debut au fost finalizate si receptionate. Proiectul a fost posibil gratie parteneriatul încheiat între Consiliul Judetean Bacau si UAT Onesti, avându-i drept promotori pe presedintele Dragos Benea si pe actualul edil al Onestiului, Nicolae Gnatiuc. Suma alocata a fost de  6.920.000  de lei, peste un milion si jumatate de euro, din care 95% au fost asigurati de Consiliul Judetean Bacau si  5% de catre Consiliul Local Onesti.

Pe lânga un spatiu generos, realizat la standarde europene, conceptul dupa care a fost executat noul Compartiment de Primiri Urgente respecta nevoia de functionalitate impusa de un astfel de serviciu, si anume nevoia de a supraveghea concomitent mai multi pacienti  si de a separa în acelasi timp urgentele pe coduri si pe tipuri de pacienti. Toate acestea s-au facut cu respectarea normativelor impuse de organismele de control si supraveghere, dar si a normativelor impuse de disciplina în constructii.

Prezent la eveniment, Dragos Benea a mentionat importanta acestei investitii, care va deservi aproximativ 160.000 de locuitori ai întregii Vai a Trotusului. ”Este important sa marcam momentul finalizarii acestei investitii, pentru ca s-a vorbit mult si rau intentionat pe seama acestui proiect, care s-a construit mai rapid decât au durat procedurile de licitatie si achizitie. Din pacate, procedurile din legislatia româneasca sunt întortochiate, stufoase si extrem de complicate. Nu este singura investitie din sanatate în care Consiliul Judetean joaca un rol major, aceleasi lucru l-am facut si la Moinesti si la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, de altfel, în perioada imediat urmatoare vor mai fi finalizate si inaugurate câteva investitii importante din sanatate si ma gândesc aici  la Sectia de Radioterapie, un RMN, care nu a fost niciodata în sistemul public de sanatate bacauan. Urez mult succes cadrelor medicale de la spitalul din Onesti, le sugerez sa aiba un parteneriat strâns cu autoritatile locale, sa sesizeze orice problema aparuta în activitatea lor pentru ca daca facem investitii de acest gen, iar resursa umana nu se adapteaza la cerinetele populatiei am investit degeaba. Oamenii trebuie sa observe schimbari si la capitolul mentalitate, e o rugaminte si o solicitare pe care o am de mult timp si o adresez tuturor cadrelor medicale de la unitatile sanitare publice din judet”.

La rândul sau, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu a explicat graba cu care a fost inaugurata aceasta investitie. ”Nu am dorit sa facem o inaugurare protocolara arhicunoscuta, vineri am obtinut ultimele avize de functionare, astazi inauguram oficial Centrul de Primiri Urgente, iar în cel mai scurt timp cu putinta, onestenii trebuie sa beneficieze de aceasta investitie deosebit de importanta pentru sanatatea lor. Investitiile la Spitalul Municipal din Onesti nu se opresc aici, avem în faza de licitatie un nou proiect ce vizeaza reabilitarea Sectiilor de Boli Interne, ORL, Oftalmologie si Neurologie. Învatamântul si sanatatea ramân obiective prioritare ale actualului Consiliu Judetean, vorbim practic de o continuitate  a investitiilor facute în aceste domenii în ultimii ani. Aceste obiective, alaturi de Asistenta Sociala vor sta la baza elaborarii Strategiei de dezvoltare a judetului, pentru a genera un mediu socio-economic stabil si diversificat capabil sa asigure prosperitatea generala a populatiei si dezvoltarea durabila a judetului Bacau”.     

Dotarea Compartimentului  de Primiri Urgente cu aparatura de ultima generatie este complexa, aparatura fiind în sine o investitie de mare importanta, care va deservi întreg spitalul, nu numai sectorul vizat, este de parere managerului Spitalului din Onesti, medicul Oana Mihaela Secara.

Consideram ca fara interventia Consiliului Judetean Bacau în parteneriat cu Consiliul Local Onesti,  comunitatea noastra nu ar fi avut prea curând o gama întreaga de aparate performante (as aminti computerul tomograf, aparat Roentgen mobil digital, videolaringoscop si multe altele).  Astfel, în doar câteva zile, locuitorii Vaii Trotusului vor putea beneficia de un centru medical la standarde europene, nemaifiind nevoiti sa suporte drumuri sau cheltuieli suplimentare pricinuite de lipsa unor dotari medicale corespunzatoare în zona”, a mai precizat directorul Spitalului Onesti, dr. Oana Mihaela Secara.

 

 

 

 

 

Close Search Window