Administrator


Vicepresedintele Consiliul Judetean Bacau, domnul Dumitru Braneanu, a primit, joi 02.09.2010,  vizita a doi artisti plastici francezi, reprezentanti ai Regiunii Limousin, respectiv doamna Tyssier Denise (cu numele de artist Jdann),  vicepresedinta Asociatiei de promovare culturala a artistilor din Limousin (APCAL) si domnul Willy Lafargas, membru APCAL.

În cadrul cooperarii existente între judetul Bacau si Regiunea Limousin, una din axele de colaborare vizeaza Cultura si  promovarea  imaginii celor doi parteneri, prin organizarea  punctuala de manifestari  de anvergura. Una din astfel de manifestari este si expozitia de arta contemporana din cadrul proiectului «Bacaul si Limousin, împreuna prin arta - expozitie de pictura».

Expozitia organizata de Consiliul Judetean Bacau, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau, Uniunea Artistilor Plastici din România – filiala Bacau si APCAL Limoges aduce la un loc creatori ce apartin unor spatii culturale oarecum diferite, dar  care se întrepatrund si sunt uniti prin aceeasi radacina comuna - latinitatea - si care impartasesc idealuri comune pentru dezvoltarea artei contemporane europene.

Pe simeze au fost prezenti: Annie Vergne, presedinta APCAL, Jdann,  Willy Lafargeas, Anne Marie Charbonnier, Marc Aram Harabedian, Willein Huruth, Henri Llari, Nicole SanSonnet, Jean Jacques Sar, Nathalie Tamagnaud, si  bacauanii Ilie Boca, Mihnea Baran, Ioan Burlacu, Marius Craita–Mîndra, Geanina Ivu Vlad, Simona Carmen Panciu, Dionis Puscuta, Silvia Tiperciuc, Ion Vasâi si Viorica Zaharia.

Vernisajul expozitiei a avut loc, joi, 02.09.2010, la Galeria de Arta Contemporana a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, si a fost deschis de doamna Feodosia Rotaru, sef sectie etnografie, care a prezentat o scurta istorie a colaborarii Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau cu Regiunea Limousin din ultimii cinci ani de la semnarea Conventiei de cooperare între cele doua teritorii, si a celor doi artisti plastici,  membrii APCAL.

A luat cuvântul domnul Dumitru Braneanu, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau care a subliniat faptul ca  “dintotdeauna, România si Franta s-au angajat permanent sa-si promoveze, una celeilalte, cultura si imaginea, organizând manifestari de anvergura a caror vizibilitate si impact asupra publicului larg au contribuit la stabilirea si mentinerea unor legaturi durabile în domeniile vietii intelectuale si artistice. Exista un limbaj comun prin arta între comunitati si popoare diferite ce le apropie si le împlinesc spiritual.”

În cuvântul sau, doamna Luciana Pascu-Cârlan, responsabil cu relatiile de cooperare între Judetul Bacau si Regiunea Limousin din cadrul Consiliului Judetean Bacau, a felicitat - în numele organizatorilor evenimentului si a celor prezenti la vernisaj -, Asociatia de promovare culturala a artistilor din Limousin, cu ocazia împlinirii a 10 ani de existenta si de "Arts croisés",  dorindu-le  membrilor sai, multi ani plini de lumina, sanatate si inspiratie.

La final doamna Tyssier Denise (Jdann) a multumit gazdelor atât din partea sa si a colegului sau Willy Lafargas cât si a presedintei APCAL, doamna Annie Vergne, pentru extraordinara primire, tinând sa sublinieze faptul ca a avut ocazia sa cunoasca din frumusetile naturale, culturale si spirituale ale judetului Bacau. “Am ramas profund impresionata de frumusetea locului si cu  multa placere doresc sa  împartasesc tuturor  ceea ce am vazut si simtit...”.

Atât artistii plastici francezi cât si plasticienii bacauani  au avut ocazia, în cele 5 zile de sedere a doamnei Tyssier Denise si a domnului Willy Lafargas, sa si împartaseasca din cunostintele si practicile lor în materie de arte plastice, realizând împreuna o lucrare de arta contemporana.

Proiectul «Bacaul si Limousin, împreuna prin arta - expozitie de pictura» intentioneaza ca resursa inepuizabila a creatiei artei plastice franceze si românesti, mai exact, a Regiunii Limousin si a judetului Bacau, sa devina mai vizibila atât pentru oamenii de cultura cât si pentru simplii iubitori de frumos ce apartin tuturor generatiilor, prin intermediul unei forme atractive de prezentare.
Totodata, acest proiect cultural aduce în atentia publicului de toate vârstele si de oriunde, posibilitatea de întâlnire a unor creatori uniti prin aceeasi cultura europeana si care impartasesc idealuri comune, asa cum este  spatiul unui cadru de realizare a altor proiecte de cooperare interculturala, asemanator unui atelier deschis si activ.

Expozitia va fi prezenta la Galeria de Arta Contemporana a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau pâna la sfârsitul lunii septembrie.

Close Search Window