Administrator


Presedintele Consiliului Judetean Bacau a avut astazi o întrevedere cu Excelenta Sa domnul  Wozciech Zajaczkowski, Ambasador al Poloniei si cu doamna Anna Zalewska, Consul al Poloniei la Bucuresti.
Discutiile au fost axate, în principal, pe oportunitatea colaborarii economice si culturale la nivel institutional, Consiliul Judetean Bacau având deja initiate contacte în aceasta tara cu  voievodatul (regiunea Lubelskie), în cadrul manifestarii “OPEN DAY’S” (cel mai mare eveniment destinat autoritatilor locale si regionale, organizat în parteneriat de catre Comisia Europeana si Comitetul Regiunilor) de la Bruxelles.
Un alt subiect de interes comun al acestei reuniuni a fost legat de reforma administrativ teritoriala a Poloniei, concretizata într-o structura ce cuprinde 16 regiuni. Excelenta Sa, domnul Wozciech Zajaczkowski considera ca omologul regiunii la nivelul tarii nostre îl reprezinta judetul.
De asemenea, Dl. Ambasador a facut referire la 2 companii poloneze (BARLINEK si CESAROM), care îsi desfasoara activitatea si pe raza judetului Bacau si care, în ciuda unor dificultati birocratice initiale, si-au consolidat pozitia atât pe piata interna cât si pe cea europeana.
Presedintele Consiliului Judetean Bacau, dl. Dragos Benea, a fost deosebit de interesat de evolutia administrativa a Poloniei, o tara cu o suprafata si o populatie de peste 2 ori mai mare decât a României, de mecanismele de gestionare la nivel regional a fondurilor europene precum si de impactul local al actiunilor desfasurate de catre politicieni polonezi la Bruxelles, de exemplu comisarii europeni din partea acestei tari, d-na Danuta Hubner (Politica Regionala, 2004-2007), dl.  Janusz Lewandowski, reformator al sistemului fiscal polonez (Buget 2008-2013). Oficialii sustin  politica de coeziune a Uniunii Europene, ceea ce implica prioritizarea fondurilor alocate agriculturii si dezvoltarii rurale în detrimentul unei politici orientate exclusiv pe competitivitate si care ar favoriza industria high-tech, pe cale de consecinta tari din vestul si nordul continentului.
Excelenta Sa domnul  Wozciech Zajaczkowski, s-a aratat deschis sustinerii organizarii unor contacte si planuri de colaborare concrete între Consiliul Judetean Bacau si regiuni din Polonia prin misiuni politico-administrative si economice bilaterale.

Close Search Window