Administrator


Marti, 19 octombrie 2010, în prezenta reprezentantilor Consiliului Judetean Bacau si ai Ministerului Dezvoltarii a avut loc receptia lucrarilor la cladirea fostei Biblioteci Judetene. Bugetul a fost asigurat din trei surse, de la Banca Mondiala, de la Guvernul României iar partea cea mai consistenta a fost asigurata de Consiliul Judetean Bacau. Astfel, dintr-o valoarea totala a investitiei la momentul receptiei lucrarilor de peste 2,5 de milioane de RON, aportul Bancii Mondiale si al Guvernului a însemnat aproape 40 la suta, restul de peste 60 la suta fiind acoperit de Consiliul Judetean Bacau.

Activitatea de consolidare a cladirii este parte dintr-un proiect implementat la nivel national, intitulat „Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta - Componenta B: Reducerea riscului seismic”.
Cladirea, în sediul careia functioneaza din anul 2003 Centrul pentru Actiuni de Salvare si Prevenire a Dezastrelor, este un monument de arhitectura aflat pe Lista Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice. Compusa din 2 corpuri, Corpul A, construit dupa 1850 si Corpul B, construit în 1896, cladirea a fost încadrata, la expertiza efectuata în anul 2000, în Clasa I de risc seismic cu risc ridicat de prabusire.
Ambele corpuri, cu o suprafata desfasurata de 1 553,80 m² au suferit grave avarii, cauzate de un complex de factori - vechimea, tehnicile de executie specifice perioadei în care au fost construite, modificarile facute de-a lungul existentei constructiei, lipsa unei întretineri si exploatari adecvate si, nu în ultimul rând, succesiunea de cutremure (1940, 1977, 1986, 1990).
Lucrarile executate au avut ca principal obiectiv consolidarea si modernizarea ambelor corpuri de cladire prin:
 Consolidarea infrastructurii prin camasuirea cu beton armat a fundatiilor existente;
 Consolidarea prin camasuirea armata cu plase sudate a unor spaleti de zidarie;
 Camasuirea cu beton armat, numai pe interior, a peretilor exteriori;
 Camasuirea pe ambele fete a peretilor portanti interiori;
 Consolidarea planseelor din lemn si refacerea din beton armat a planseului peste subsol;
 Repararea sarpantei si înlocuirea învelitorii;
 Refacerea trotuarelor si a sistemelor de colectare si evacuare a apelor de ploaie.

Close Search Window