Administrator


Vineri, 26 februarie 2010, oficialitatile judetului Bacau au primit vizita unei delegatii norvegiene condusa de Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucuresti, Domnul Øystein Hovdkinn. La întâlnire au participat Prefectul judetului, Domnul Claudiu Balan si Vicepresedintii Consiliului Judetean Bacau, Domnii Silviu Bondor si Dumitru Braneanu. Discutiile s-au axat pe oportunitatile de colaborare dintre cele doua regiuni, respectiv dintre judetul Bacau si Municipiul Selbu.

Excelenta sa, Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucuresti, Øystein Hovdkinn s-a declarat multumit de implementarea proiectului derulat de Fundatia de Sprijin Comunitar în cele 8 comune din zona Podu Turcului, proiect finantat de guvernul norvegian si a carui componenta principala o constituie serviciul de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor imobilizati la pat si a bolnavilor în faza terminala. Domnia Sa s-a aratat interesat de oportunitatile pe care le are judetul Bacau în perspectiva largirii parteneriatului si în alte domenii.
Prefectul Claudiu Balan a facut o ampla descriere a judetului din perspectiva economica, sociala si turistica, subliniind atractivitatea Bacaului datorata asezarii geografice si potentialului de comunicatie. Vicepresedintele Dumitru Braneanu a adus în discutie posibilitatile de investitii în Parcul Industrial HIT Hemeius, considerând ca acesta ar putea fi un important punct de atractivitate pentru segmentul IT.

Un aspect evidentiat de Domnul Vicepresedinte Silviu Bondor a fost cel al resursei umane si a capacitatilor deosebite ale acesteia, exemplificate prin  eforturile, daruirea si abnegatia voluntarilor de la FSC. Domnia Sa a concluzionat într-o nota optimista descrierea judetului subliniind înca o data deschiderea partii române pentru colaborare precum si aprecierea pentru eforturile depuse de partea norvegiana.

Domnul Øystein Hovdkinn a prezentat programele de finantare pe care le deruleaza Norvegia în Bacau si expectativele pâna în 2014. „Avem acest parteneriat cu FSC dar si un proiect de sprijinire a autoritatilor locale în valoare de 250 de mii de euro. În România, pentru perioada 2009-2011 vom finanta 70 de proiecte în valoare totala de 100 de milioane de euro. Pâna în 2014 sprijinul financiar va fi de 310 milioane de euro”, a declarat Domnia-sa.

Proiectul «Servicii Integrate si Inovatoare pentru România Rurala»  a fost derulat prin Programul de cooperare de crestere economica si dezvoltare sustenabila în România si implementat de Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, pe o perioada de doi ani în parteneriat cu municipalitatea Selbu. Proiectul consta în desfasurarea de activitati sociale, educationale si medicale precum: asistenta medicala mobila si farmacie mobila, consultanta de specialitate pentru mame, servicii educative pentru copii si adulti, îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, transport comunitar pentru persoanele bolnave, creearea unui Centru Comunitar la Motoseni. Reprezinta  în acest sens, o alternativa viabila la serviciile de asistenta medicala, sociala si de complementaritati în sistemul educational.
Judetul Bacau beneficiaza de fondurile nerambursabile aferente Spatiului Economic European, SEE 2004-2009, granturi sustinute si de Guvernul Norvegiei. Ca aplicant în cadrul Mecanismului Financiar SEE, Consiliul Judetean Bacau se afla în faza de început a implementarii proiectului «Strategia de dezvoltare durabila a judetului Bacau». Scopul acesteia este de a elabora strategia integrata de dezvoltare economica si sociala a judetului Bacau si are ca obiectiv general îmbunatatirea eficientei administratiei locale.

Ambasadorul Norvegiei a subliniat cresterea investitiilor Norvegiei în România, suma totala investita depasind 200 milioane euro. Aproximativ 50%  din suma este detinuta de companiile STX Europe (fosta Aker Yards) - productie navala la santierele navale de la Tulcea si Braila si Orkla Food Ingredients - productie alimentara la patru fabrici din Bucuresti, Craiova, Covasna si Iasi. Alte investitii norvegiene semnificative în România sunt: Alstom Power (echipamente energetice), Kemira Chemicals (productia de sulfat de aluminiu pentru tratarea apei), Mobile Media (retele de telecomunicatii).
Perspectiva anilor urmatori este incerta data fiind situatia crizei mondiale si tendinta marilor companii norvegiene de a-si conserva capitalul. Exista însa posibilitatea de a fi largita aria cooperarii economice în domeniul petrolului, gazelor si hidroenergiei.

Close Search Window