Administrator


Marti, 23 aprilie 2013, Excelenta Sa, doamna Esther Blythe, vice-ambasador al Marii Britanii la Bucuresti a efectuat o vizita în Bacau. Agenda întâlnirii cu oficialitatile a cuprins subiecte referitoare la prioritatile de dezvoltare ale judetului Bacau, regionalizare dar si minusurile legislative care frâneaza initiativele locale.

    Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, a facut o trecere în revista a ceea ce au reprezentat prioritatile Strategiei de Dezvoltare a judetului Bacau pentru perioada 2007-2013 si experienta acumulata, cu realizarile si punctele slabe inerente. În acest context, reprezinta un atu faptul ca toate fondurile europene alocate Regiunii Nord-est sunt implementate sau în curs de absorbtie, problema este ca totusi, aceste fonduri s-au dovedit a fi prea putine comparativ cu nevoile reale ale comunitatilor. Proiectele au vizat în mod special axa siturilor comerciale si zona de turism. Sistemul bancar a fost însa unul deloc lax pentru oamenii de afaceri.
    Un alt impediment este legislatia în achizitii, cadrul legislativ prezentând, înca, multe deficiente. Un exemplu este Ordonanta 34 pentru achizitiile publice care nu elimina una dintre tarele ultimilor ani, contestatarii de profesie. Este un aspect ce îngreuneaza mult derularea procedurilor de achizitii, atribuirea contractelor si toate acestea se reflecta în costurile de timp si fonduri ce decurg din întârzirea calendarului activitatilor din proiectele cu fonduri europene. Un alt exemplu este legea urbanismului, care este greoaie pentru investitor si nu reprezinta un instrument util pentru cei care vor sa investeasca fara a trece prin tot calvarul avizarilor. De asemenea, cadastrul, în zona Moldovei si în Sud ridica probleme, în conditiile în care riscul investitiei cade în sarcina investitorului.

    La ora actuala ”pregatirea exercitiului financiar 2014-2020, la Bruxelles, ar trebui sa gaseasca România mult mai puternica, prin instrumentele de care dispunem respectiv regionalizarea, descentralizarea si schimbarea Constitutiei. Sunt necesare investitii mai mari în infrastructura, drumuri si alimentare cu apa din fonduri publice europene”, a subliniat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau.
    Un avantaj categoric ar fi reprezentat de îmbunatatirea legii parteneriatului public-privat, pentru ca, în forma actuala, legea nu este un instrument facil, nici pentru institutii, nici pentru investitori.

    Referitor la regionalizare, ”sub aspect general, toate resedintele de judet vor avea obligatia de a schimba eticheta Moldovei care este perceputa drept cea mai saraca regiune din Europa. Nu cred însa ca simplul fapt de a fi capitala ne va aduce locuri de munca ci fluxul de investitii private si atragerea fondurilor europene, acestea vor creste nivelul de trai al cetateanului ”, a concluzionat presedintele Consiliului Judetean Bacau.
  

Close Search Window