AdministratorVicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, domnul Ionel Floroiu a participat la Forumul Româno-Spaniol si la o vizita de studiu, evenimente  organizate în Spania în perioada 02-05 aprilie 2014.
Alaturi de delegatia Consiliului Judetean Bacau, de alti doi vicepresedinti de consilii judetene, respectiv Arad si Tulcea si de 20 de primari si viceprimari de comune (membre ale Asociatiei „Cele mai frumoase sate din România”), din judetele Arad, Arges, Bacau, Botosani, Gorj, Harghita, Maramures, Prahova, Tulcea, Suceava si Sibiu, domnul vicepresedinte Ionel Floroiu a vizitat patru comune apartinând comunitatii autonome spaniole Castilla y Leon si anume: Ayllon, Maderuelo, Pedraza si Uruena si a participat la Forumul Româno-Spaniol.

Evenimentele care au avut loc în Spania au fost organizate de Asociatia „Cele mai frumoase sate din România” în colaborare cu FEDROM (Federatia Asociatilor Românilor din Spania) si Asociatia „Cele mai frumoase sate din Spania”.

În cadrul vizitei de studiu au avut loc întâlniri cu administratiile publice locale, ocazie de promovare a imaginii si a activitatilor locale cele mai vizibile ale judetelor si comunelor ale caror reprezentanti au fost prezenti în Spania, în scopul intensificarii relatiilor si bunelor practici între judetele românesti  si localitatile spaniole.
Totodata, s-a participat la ceremoniile de intrare în Asociatia „Cele mai frumoase sate din Spania” a doua dintre satele vizitate si anume Pedraza si Uruena si la semnarea acordului de cooperare dintre Asociatia „Cele mai frumoase sate din România” si Asociatia „Cele mai frumoase sate din Spania”, care a avut loc la Pedraza, joi 3 aprilie 2014.

Sâmbata, 5 aprilie 2014, în cadrul evenimentului intitulat „Ziua valorilor românesti în Spania” (Forumul Româno-Spaniol), au fost prezentate proiectele de promovare turistica, ofertele culturale si frumusetile judetelor Bacau, Arad si Tulcea, atmosfera fiind animata de expozitia de fotografie organizata de Consiliul Judetean Bacau prin intermediul careia s-au promovat trei pachete turistice prioritare ale judetului, mai exact : turismul ecumenic, balnear si de agrement si cultural si de standurile amenajate pentru prezentarea materialelor de promovare a comunelor si judetelor participante.
La eveniment au participat ca invitati reprezentanti ai comunitatilor române din Castilla y Leon, reprezentanti ai comunitatii spaniole din regiune, domnul Marius Tocmag responsabil cu afaceri interne de la Sectia Consulara din Madrid, directorul pentru imigratie din cadrul executivului regional din Madrid, domnul Gonzalo Ortiz Lázaro, 
În cuvântul sau, directorul pentru imigratie din cadrul executivului regional din Madrid, Gonzalo Ortiz Lázaro si-a exprimat bucuria ca poate afla mai multe despre cele mai frumoase sate din România, despre cele mai frumoase judete ale României si despre bogatiile culturale si gastronomice ale acestora. El a laudat modul în care s-a integrat comunitatea româneasca din regiunea Castilla y Leon si a amintit despre radacinile comune ale  românilor si spaniolilor si anume de latinitate, vorbind cu încântare despre faptul ca românii stiu sa scoata mereu în evidenta aceste origini comune pe care le împartasesc cu madrilenii.
Domnul Ionel Floroiu, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, a subliniat în cuvântul sau faptul ca „participarea si cooperarea între comunitatile care promoveaza salvgardarea si valorile satului românesc sau spaniol sau de oriunde altundeva, responsabilii politici, actorii principali din domeniul culturii, reprezentanti ai culturii si artei traditionale, toti actorii principali ce apartin acestor comunitati, la un loc, sunt necesari pentru a favoriza pastrarea tezaurului patrimonial si cultural al satului si pentru generatiile viitoare.

În cadrul evenimentului, Asociatia „Cele mai frumoase sate din Spania” a semnat un acord de colaborare cu Federatia asociatiilor românesti din Spania — FEDROM.
Presedintele FEDROM, domnul Miguel Fonda Stefanescu, a subliniat faptul ca acordul este menit sa sprijine promovarea satelor românesti, a valorilor turistice si culturale, precum si faptul ca prin acest parteneriat se poate realiza promovarea imaginii de ansamblu a României, lansând un îndemn pentru ca tara sa devina un "punct de reper pentru oamenii de afaceri, întreprinzatori si investitori".
Totodata s-au semnat acorduri de parteneriat între FEDROM si cele trei consilii judetene: Arad, Bacau si Tulcea si între FEDROM si cele 20 de comune prezente la eveniment.
Toti participantii au fost încântati de prezentarea unui scurt spectacol folcloric organizat de asociatiile românesti din Spania.
Evenimentul s-a încheiat cu “Ziua prieteniei româno-spaniole”, un moment de degustare de vinuri si produse traditionale românesti.

Close Search Window