Administrator


Vineri, 10 octombrie 2014, UNICEF si Consiliul Judetean Bacau au lansat modelul ”Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar”. În cadrul acestui proiect, peste 54 000 de copii vulnerabili si familiile lor, provenind din 50 de comunitati din judetul Bacau vor beneficia de noi servicii. Cu un buget de 5,3 milioane de euro, initiativa este finantata de Norway Grants (3,3 milioane de euro) si UNICEF (2 milioane de euro).

La eveniment au participat Victor Ponta, prim-ministru al României, Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România, Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dorian Pocovnicu, prefect al judeului Bacau si Sorin Brasoveanu, director al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (DGASPC)

Pornind de la bunele practici de la nivel international, national si local, UNICEF si Consiliul Judetean Bacau, prin DGASPC Bacau vor testa acest model care va reuni serviciile de educatie, protectie sociala si sanatate. Serviciile vor fi acordate de profesionistii de la nivel local: aistenti sociali, asistenti medicali comunitari, mediatori scolari si sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educatia prescolara si scolara incluziva si de calitate. Vor fi implicati toti partenerii de la nivelul comunitatii si se va acorda o atentie speciala identificarii timpurii si prevenirii situatiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei.

”Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va îmbunatati semnificativ starea de sanatate si accesul la servicii de educatie si de protectie în cazul copiilor vulnerabili si al familiilor acestora. Pe termen mediu si lung, investitia în aceste servicii integrate cu o puternica componenta de preventie va fi una profitabila prin scaderea costului serviciilor specializate, modelul putând fi replicat la nivel national cu finantare de la bugetul public si din fonduri europene”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.

Proiectul pilot, cu o durata de implementare de trei ani, va fi supus unei evaluari independente si va fi documentat în scopul furnizarii de noi evidente reformelor ce vizeaza serviciile din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei copilului. ”Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii, care se concentreaza pe preventie, este laudabila. Sunt bucuroasa ca Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai târziu, poate fi extins la nivel national, îmbunatatind incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile în România”, a afirmat Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România.

La rândul sau, Dragos Benea, Presedintele Consiliului Judetean Bacau a subliniat ca ”acesta este cel mai important parteneriat pe care îl voi implementa în calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Bacau. Nu poate fi comparat cu niciun alt proiect deoarece, în acest caz, ne adresam copiilor defavorizati si vulnerabili din comunitatea noastra. Felicitari UNICEF si tuturor partenerilor de la nivel national, judetean si local care vor lucra împreuna în beneficiul copiilor”.

Close Search Window