Administrator


Vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, domnul Dumitru Braneanu, a participat, miercuri 28 februarie 2012, la activitatea de lansare, la nivel  national,  a Ghidului Oficial  «Cele Mai Frumoase Sate din România». Evenimentul a fost organizat de Asociatia  «Cele mai frumoase sate din România» împreuna cu Ambasada Frantei în România, Delegatia Wallonie-Bruxelles la Bucuresti si Revista Româna de Administratie Publica Locala. Gazda actiunii a fost Muzeului National al Satului «Dimitrie Gusti» din Bucuresti.

Invitatia a fost transmisa Consiliului Judetean Bacau, ca urmare a faptului ca judetul Bacau are deja membre ale Asociatiei «Cele Mai Frumoase Sate din România»  trei sate si anume: Ciunghes (comuna Palanca), Dofteana  (com. Dofteana) si Poiana Sarata (comuna Oituz); sate care sunt, de altfel si prezente în Ghid.

La eveniment au luat parte, ca invitati, reprezentanti ai ambasadelor din: Franta, Canada, Mexic, Portugalia si Lituania, Vicepresedinta Asociatiei «Cele mai frumoase sate din Wallonie», Bruxelles, reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si ai Ministerului Mediului, presedintele fondator al “ANTREC” România,  presedintele Camerei de Comert Franco-Române, majoritatea   primarilor  comunelor a caror sate, au fost prezentate în Ghid si reprezentanti ai consiliilor judetene din judetele de pe raza carora exista sate membre ale Asociatie.

La deschidere, presedintele Asociatiei  «Cele Mai Frumoase Sate din România»,  domnul Neculai Marghiol, a multumit celor prezenti pentru participare si a facut o scurta prezentare a continutului Ghidului. Astfel, prezentarea celor 61 de sate, este structurata pentru fiecare  sat, dupa cum urmeaza :
-legenda locului;
-obiective turistice;
-specificul locului;
-locuri de cazare si masa;
-sarbatori si hramuri;
-contacte.
Ghidul mai cuprinde si Harta «celor mai frumoase sate din România».
Domnul Vicepresedinte Dumitru Braneanu în alocutiunea sa a multumit presedintelui Asociatiei «Cele Mai Frumoase Sate din România» pentru perseverenta sa de a realiza Ghidul celor mai frumoase sate românesti, care reprezinta un  instrument  nou, de calitate,  prin care  poate fi descoperit satul cu valorile sale de patrimoniu cultural si natural. În cadrul prezentarii bogatiei frumusetilor naturale, ale patrimoniului material si imaterial din cele 3 comune-sate (Ciunghes, Dofteana, Poina Sarata), devenite membre ale Asociatiei din anul 2011, domnul Vicepresedinte Dumitru Braneanu, a reliefat faptul ca, în curând, chiar daca satele românesti îsi vor schimba imaginea prin înscrierea lor în modernitate, acestea, trebuie sa-si pastreze identitatea;, lucru care se va realiza numai daca devenim responsabili pentru conservarea traditiilor în forma lor vie si pentru pastrarea, prezervarea mostenirii valorilor naturale si culturale.

Programul evenimentului a mai cuprins degustarea produselor gastronomice cu specific local si prezentarea de catre primari a comunelor si a proiectelor lor de succes implementate sau în derulare. Cu aceasta ocazie, comuna Palanca, reprezentata de primarul Adrian Palistan le-a oferit, celor prezenti la eveniment, spre degustare  produse traditionale: peste în cetina de brad, brânza de oi, pastrama de porc, pâine de casa si zacusca. Primarul Adrian Palistan, a prezentat si frumusetile naturale si obiectivele turistice importante ale comunei Palanca, multumind organizatorilor pentru  oportunitatea creata de a-si promova comuna.

În cadrul acestui moment al evenimentului, reprezentantul Ministerului Dezvoltarii Regionale si al Turismului, a prezentat lansarea concursului de proiecte “Destinatii Europene de Excelenta”- EDEN 2012  Concursul EDEN  are ca principal obiectiv dezvoltarea unui turism european durabil si cresterea vizibilitatii destinatiilor non-traditionale. Anul acesta, pentru concurs, sunt lansate doua teme si anume: turismul rural si  turismul si regenerarea siturilor fizice.

Close Search Window