Administrator


Consiliul Judetean Bacau (CJ), reprezentat prin Serviciul Public Judetean pentru Promovarea Turismului si Coordonarea Activitatii de Salvamont Bacau (SPJPTCAS) a participat în perioada 12 - 15 noiembrie 2015, la editia de toamna a Târgului National de Turism al României, eveniment organizat si gazduit de Romexpo, cu sprijinul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din România (ANAT ), Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federatiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), precum si al Camerelor de Comert si Industrie din România (CCIR).
Printre oficialitatile prezente s-au numarat Presedintele Camerei de Comert si Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, dl. Mihai Tudose, Presedintele Asociatiei Nationale a Agentilor de Turism, dl. Aurelian Marin, alti reprezentanti ai ANAT, ANTREC si OPTBR.

 

Oferta bogata si variata

 

Scopul declarat al participarii SPJPTCAS Bacau la cele mai importante evenimente de turism din România îl reprezinta atragerea unui numar tot mai mare de turisti în judet, printr-o promovare constanta si consecventa a obiectivelor turistice pe care judetul Bacau le detine în patrimoniu, coroborat cu asigurarea sustenabilitatii celor doua proiecte implementate de catre CJ Bacau în perioada 2010 - 2013, finantate cu fonduri europene prin Programul Operational Regional 2007 - 2013.
În cadrul proiectului intitulat „Promovarea judetului Bacau (ProBacTur) ca destinatie turistica: agrement, sanatate, cultura”, au fost promovate  3 pachete  turistice integrate de produse si servicii  reprezentative:,,Turismul de agrement si balnear’’, constituit din produse turistice de agrement asociate cu tratamentul balneo-fizio-terapeutic oferit de statiunile de interes national Slanic-Moldova si Târgu-Ocna, renumite pentru izvoarele minerale, aerul pur ozonat si cadrul deosebit de pitoresc în care sunt amplasate;
,,Turismul Cultural’’, constituit din case memoriale si centre de cultura, puse în valoare  pentru promovarea personalitatilor din judetul Bacau, precum: Centrul de Cultura ,,Rosetti Tescani - George Enescu” din Tescani si casele memoriale din Bacau ale poetului precursor al postmodernismului românesc George Bacovia, pictorului Nicu Enea si nu numai. De asemenea, institutii muzeale precum Muzeul etnografic ,,Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Darmanesti, Muzeul de etnografie si arta ,,Dimitrie Ghika-Comanesti” din orasul Comanesti, care le completeaza pe cele doua din municipiul  Bacau si anume: Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” cu sectiile istorie, arta si etnografie si Complexul Muzeal de ªtiintele Naturii ,,Ion Borcea” (un asa zis drum al muzeelor din judetul Bacau), reprezinta obiective turistice culturale atractive pentru oricare iubitor de istorie, arta, etnografie si natura; ,,Turismul ecumenic’’ reprezinta cel de-al treilea pachet turistic si este compus dintr-o importanta salba de lacase de cult. Numai orasul-statiune Târgu- Ocna, un veritabil Salzburg românesc, si-a câstigat renumele prin câteva recorduri la nivel national, printre care: cel mai mare numar de biserici raportat la numarul de locuitori (30 de asezaminte religioase la mai putin de 11.000 de locuitori); orasul cu biserici la trei niveluri (la cota 0 - 24 de biserici, la cota 240 m adâncime - mina Trotus - o biserica si la cotele 560 - 600 m - M. Magura si Vf. Titirezu - alte 5 biserici). Alte lacase de cult speciale precum: Biserica din Borzesti, ridicata în 1494 de ªtefan cel Mare împreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda, care a zidit în 1491 Biserica ,,Precista” din Bacau, Manastirea Bogdana din comuna ªtefan cel Mare, ridicata în 1660, refacuta dupa 100 de ani si care adaposteste un fond de carte veche pretios, Manastirea de la Runc sau Manastirea de la Rachitoasa care a fost înaltata în 1697, Manastirea Magura Ocnei de pe teritoriul orasului Târgu-Ocna, construita între 1750 - 1757, contureaza profilul turistic al judetului Bacau.
Iubitorii sporturilor de iarna au aflat informatii despre Proiectul „Schi Parc Slanic-Moldova” realizat prin asocierea dintre CJ Bacau si Primaria orasului Slanic-Moldova. Vizitatorii standului au fost placut impresionati de informatiile primite cu privire la pârtia de schi ,,Nemira”, cea mai recenta si mai importanta investitie în turismul bacauan. Amplasamentul, dimensiunile si gradul de dificultate usor al pârtiei, dar si dotarile acesteia reprezentate de instalatia de telescaun, tunurile de zapada si existenta nocturnei au determinat reactii pozitive la adresarea invitatiei de a vizita pârtia de schi în sezonul 2015 - 2016. Totodata, turistii s-au aratat interesati de tratamentele pe care le pot efectua pentru diferite afectiuni în statiunile de interes national Slanic-Moldova si Tîrgu-Ocna, precum si de modalitatile de petrecere a timpului liber. În acest sens, reprezentantii SPJPTCAS Bacau le-au pus la dispozitie materiale de promovare printre care s-au regasit pliante, flyere, harti, DVD-uri care contin filme cu obiectivele din judet, brosuri, prezentari video si le-au transmis informatii despre site-ul de promovare www.turism-bacau.ro, revista online a turismului bacauan, permanent actualizata.

 

Noutati prezentate la standul expozitional al SPJPTCAS Bacau

 

Fata de editiile anterioare, noutatea din acest an a constituit-o lansarea în cadrul târgului, a brosurilor ,,Statiunile bacauane, oaze de sanatate si relaxare pentru toate anotimpurile. Slanic-Moldova si Târgu-Ocna, statiuni turistice de interes national” si ,,Pârtia de schi Nemira”, ambele realizate de SPJPTCAS Bacau si aflate la cea de-a doua editie, cu o grafica deosebita si cu un cuprins bogat, divers si atractiv, din care spicuim câteva repere: file de istorie, profiluri si factori naturali de cura, atractii turistice, trasee montane, împrejurimi, evenimente, baze de tratament si agrement, cai de acces, unitati de cazare si alimentatie publica, date tehnice despre pârtia de schi ,,Nemira”, regulamente si îndrumari pentru schiori si turisi, sfaturi Salvamont, la care se adauga si o serie de lecturi inedite, ca Legenda Nermirei, tulburatoarea poveste a zeitei padurilor, florilor si izvoarelor din muntii ce împrejmuiesc vaile Slanicului si Doftanei. De asemenea, a fost actualizat pliantul care prezinta pârtia de schi ,,Nemira”, iar o alta noua realizare a fost expusa sub forma unui pliant care înfatiseaza principalele trasee turistice din zona muntilor Nemira, alaturi de sfaturile echipei Salvamont pentru turistii care se deplaseaza pe trasee montane în sezonul de vara.
Atractiile si obiectivele turistice au fost prezentate pe toata perioada de desfasurare a târgului si au atras vizitatorii care au trecut pragul Romexpo. Unii dintre acestia au declarat ca îsi vor programa concedii în judetul Bacau, dupa ce au intrat în contact cu oferta turistica variata a zonei si au spus ca au redescoperit frumusetea locurilor din aceasta zona a Moldovei.
Prezenta judetului Bacau la Târgul de Turism al României a facut posibila o mai buna cunoastere a valentelor cultural-spirituale, a obiectivelor turistice si a peisajelor mirifice existente în judetul Bacau, adevarate marturii ale unei destinatii turistice atractive, menite a convinge în privinta faptului ca judetul Bacau poate fi un reper turistic inclus într-o retea nationala care sa-i intereseze deopotriva pe turistii români si straini.

 

Participanti

 

La Târgul de Turism al României au participat peste 220 de companii din 16 tari care si-au promovat cele mai atractive zone si obiective turistice: Albania, Austria, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, India, Iordania, Israel, Italia, Marea Britanie, Palestina, Polonia, România, Tanzania, Ungaria.

Close Search Window