Administrator


Miercuri, 14 septembrie 2011, la Consiliul Judetean Bacau a avut loc conferinta de lansare si promovare a proiectului „Achizitionare echipamente specifice pentru îmbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie în situatii de urgenta, acordarii asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat în Regiunea Nord – Est”, cod SMIS 23396.
Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007–2013, a carui Autoritate de Management este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Organismul intermediar responsabil cu implementarea acestui program este Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord–Est.

Scopul proiectului
consta în crearea premiselor necesare asigurarii populatiei cu servicii de calitate, prin îmbunatatirea infrastructurii serviciilor pentru siguranta publica si asistenta medicala în situatii de urgenta.
Solicitantul proiectului este Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST, în care Consiliul Judetean Bacau este partener, alaturi de Consiliile Judetene Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.
Durata proiectului este de 20 de luni, bugetul total fiind de 33.960.698,40 lei. Cofinantarea însumeaza 2 la suta din cheltuielile eligibile, din care judetul Bacau suporta 102.534,98 lei.
În cadrul proiectului, în judetul Bacau, se vor achizitiona 9 autospeciale si echipamente de specialitate din care, o autospeciala pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate marita, o ambulanta de reanimare, 4 ambulante de prim–ajutor si 3 autospeciale complexe de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta. Valoarea acestor echipamente este de aproape 1,2 milioane de euro situând judetul Bacau pe locul al doilea, dupa judetul Iasi, în cadrul regiunii Nord–Est ca si suma alocata.
Principalul beneficiu al proiectului îl reprezinta numarul mediu de locuitori deserviti, corespunzator utilajelor de interventie achizitionate. Astfel, numarul de locuitori deserviti de o  ambulanta de reanimare va scadea de la 1,8 milioane de locuitori la 600.000 iar de o autospeciala pentru descarcerare de la 3,7 milioane la 230.000 locuitori. Scadere care se reflecta în numarul de vieti salvate.
Proiectul vizând aceasta paleta de activitati este cel de-al doilea implementat de catre EURONEST, cele doua proiecte totalizând aproximativ 20 de milioane de Euro, bani alocati Regiunii Nord Est pentru “a salva oameni si bunuri”, dupa cum aprecia Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. „Pacat însa ca, datorita procedurilor de achizitii si neseriozitatii unor firme, proiectul a trenat aproape 4 ani pâna la implementare, timp pretios în care poate s-au pierdut vieti”, a mai adaugat acesta. 

Close Search Window