Administrator


Delegatia Consiliului Judetean Bacau, însotita de reprezentanti de la DADR si OJCA, a  participat în perioada 21-27 iunie 2009, la un stagiu de studiu organizat în Regiunea Limousin, în cadrul ultimului modul al proiectului “Modernizarea administratiei publice  prin  formarea functionarilor din APL - Fonduri structurale si Manager de proiect pentru fonduri europene”, pe formarea de resurse umane din  administratia publica locala în  probleme de fonduri europene si pentru o noua specialitate “Manager de proiect”.
Deplasarea delegatiei bacauane a avut ca scop sprijinirea autoritatilor publice în vederea mobilizarii si  implementarii  unei politici de dezvoltare locala integrata în judetul Bacau.
Stagiul s-a desfasurat pe o perioada de 4 zile si a cuprins:

• Seminar de prezentari

Consiliul Judetean Bacau
- Prezentarea proiectelor judetului Bacau care au obtinut finantare europeana din fonduri structurale si  a proiectelor propuse
- Prezentarea unui proiect de succes – Valea Casinului si a Oituzului, posibile destinatii turistice de excelenta

Prefectura Limoges
- Prezentarea   misiunilor Secretariatului General pentru Afaceri Regionale (SGAR) privind gestionarea fondurilor europene

Consiliul Regional Limousin
- Rolul Consiliului Regional Limousin pentru gestionarea subventiei
Globale
- Prezentarea axelor prioritare ale Programelor operationale FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala) si ilustrate prin proiecte  

La aceste prezentari a fost prezent Gérard Vandenbroucke, vicepresedintele Consiliului Regional Limousin, responsabil cu cooperarea între Regiunea Limousin si Judetul  Bacau, care a rostit un cuvânt de bun venit vicepresedintelui Consiliului Judetean Bacau, Silviu Bondor si cursantilor bacauani.
La rândul sau, Silviu Bondor, vicepresedintele Consiliului Judetean a multumit pentru primirea calduroasa. În cuvântul sau, a subliniat faptul ca prezenta bacauanilor  în Regiunea Limousin se datoreaza activitatilor prevazute în cadrul a doua  proiecte în parteneriat (unul care vizeaza administratia publica iar celalalt, domeniul agricol) care au fost realizate în baza axelor de colaborare ale Conventiei de cooperare semnata acum 4 ani, mai exact în noiembrie 2005. Totodata, domnia sa a accentuat asupra dorintei de a continua  parteneriatul creat care reprezinta un bun instrument reciproc de largire a  ariei de colaborare si a lucrului în cadrul unor proiecte care sa reprezinte adevarate  modele  europene si care sa  ofere garantia abordarii si rezolvarii problemelor existente,  pentru a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale comunitatilor celor doua regiuni.
”Sa nu uitam ca aceste proiecte dezvoltate în sistem de parteneriat reprezinta o investitie de lunga durata si din acest motiv vin în întâmpinarea  dorintei noastre de a continua Conventia de cooperare  stabilita initial pe o perioada de 5 ani, dar cu posibilitatea de prelungire.”
La seminar au mai fost prezenti si reprezentanti ai Consiliului Regional Limousin, ai Prefecturii Limoges si ai Comitetului Regional de Turism Limousin.

Mese rotunde • Prezentari interactive:
Consiliul Regional Limousin
- Planul de comunicare FEDR Limousin,
- Prezentarea proiectelor de cooperare transnationala implementate  de  Regiunea Limousin: Rural Innova, Cotour, Animatori  GAL
- Aplicarea programului GAL în Regiunea Limousin,
- Strategia Limousin din cadrul noului program LEADER
Ca  urmare a  prezentarii proiectelor de cooperare transnationala Rural Innova, în particular (RUR@CT), al caror obiectiv principal îl reprezinta transferul de bune practici  între regiunile europene, s-a transmis  dorinta, ca si Judetul Bacau sa faca parte din reteaua RUR@CT. Aceasta retea este formata, în prezent, din 52 de regiuni din 15 tari, care ofera instrumente de capitalizare necesare pentru transferul de Bune Practici  la scara europeana. Instrumentele RUR@CT sunt: un site internet  (www.ruract.eu), o baza de date, fise tehnice si un ghid metodologic.
Pentru ca Judetul Bacau sa adere la aceasta retea, trebuie sa se  semneze din partea Consiliului Judetean Bacau  Carta de angajamente si formularul de informare si înscriere.

Vizite de teren destinate sa ilustreze atât proiectele de succes realizate în Regiunea Limousin prin finantari din Fonduri Structurale cât si strategiile de dezvoltare locala care sunt implementate în Regiunea Limousin.
1. Centrul cultural realizat la ferma Villefavard din fonduri europene si prezentarea  etapelor  acestui proiect.
2. Vizita Centralei energetice de deseuri – Limoges, zona  metropolitana  si prezentarea  etapelor unui proiect
3. Vizita  instalatiilor  de amenajare a bazinului mijlociu al  râului Vienne pentru caiac–canoe  
4. Vizita Primariei comunei Saint-Just-Le-Martel si prezentarea de catre Directia Generala a Serviciilor  a proiectelor de dezvoltare  a teritoriului,  cu sustinere financiara europeana (ªcoala primara si elementara, gradinita, cladirea Salonului  International de Caricatura,  reabilitari si modernizari cladiri din patrimoniul cultural local si national).

Close Search Window