Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232
vezi arhiva

Stiri si noutati

Onestiul va avea cea mai moderna infrastructura de apa si canal din Romania. Investitii de peste 275 de milioane de lei

Joi 16.01.2020 19:00
Astăzi, 16 ianuarie 2020, de la ora 13.00, în sala de ședințe a Consiliului Local Onești a avut loc prezentarea proiectului ”Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești”. Finanțarea acestui proiect realizat de RAJA este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) iar contractul de finanțare, în valoare de 275,6 milioane de lei, a fost semnat de RAJA S.A. la sediul Ministerului Fondurilor Europene, în data de 9 ianuarie 2020. Meritul aparține administrației municipiului Onești, operatorului RAJA S.A. dar și echipei din Ministerul Fondurilor Europene care a ajutat la realizarea corectă a documentației, până la semnarea contractului de finanțare. La ședința solemnă de la Onești au participat Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanța, o delegație din cadrul Ministerului Fondurilor Europene condusă de Cătălin Bălan, primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, protopopul Ioan Bârgăuanu, iar din partea Consiliului Județean Bacău au fost prezenți președintele Sorin Brașoveanu și vicepreședintele Silviu Ionel Pravăț.

Ziua Culturii Nationale. 170 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

Miercuri 15.01.2020 10:00
În urmă cu 170 de ani, pe 15 ianuarie 1850, se năștea la Ipotești, județul Botoșani,  Mihai Eminescu-poet de geniu, ziarist, dramaturg și patriot român, dedicat reîntregirii țării.
Această zi a fost declarată prin legea 238/2010 ”Ziua Culturii Naționale”. Este un prilej de a promova cultura, arta și activitatea academică, odată cu evocarea personalității ”omului deplin al culturii românești”, așa cum l-a numit Constantin Noica pe Mihai Eminescu.
Eminescu, în articolul cu titlul ”Misiunea noastră ca stat”, semnat în ziarul Timpul, pe 2 noiembrie 1879, vedea cultura ca domeniu strategic pentru România, stat al cărei independență a fost recunoscută după Războiul din 1877: ”Trebuie să fim un stat de cultură la gurile Dunării; aceasta e singura misiune a statului român și oricine ar voi să ne risipească puterile spre alt scop, pune în joc viitorul urmașilor și calcă în picioare roadele muncii străbunilor noștri”. Promovarea și sprijinirea culturii, istoriei și tradițiilor românești sunt priorități ale Consiliului Județean Bacău și ale instituțiilor din subordine. 82 de proiecte culturale depuse de ONG-uri au primit o finanțare de aproximativ 2 milioane de lei, numai în ultimii doi ani, prin legea 350/2005 a finanțărilor nerambursabile.

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau va avea heliport

Luni 30.12.2019 09:00
Sâmbătă, 28 decembrie 2019, a fost semnat contractul de „Proiectare și execuție pentru obiectivul de investiții: Lucrări de modernizare, extindere, dotare infrastructură Unitatea de Primiri Urgențe (U.P.U), realizare Heliport – S.J.U. Bacău”. Pacienții Spitalului Județean de Urgență (S.J.U.) Bacău dar și ai altor spitale din regiune vor beneficia de serviciu de transport aerian cu elicoptere SMURD iar infrastructura spitalicească de urgență va fi reabilitată, modernizată și dotată la standarde europene. Evenimentul a avut loc în prezența europarlamentarului Dragoș Benea, al deputatului Lucian Șova, președintelui de Consiliu Județean Sorin Brașoveanu, vicepreședintelui Silviu Pravăț și conducerii S.J.U. Bacău. Proiectul de modernizare și dotare a U.P.U. și construirea Heliportului este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (P.O.R.), bugetul total fiind de peste 13 milioane de lei, din care 4,7 milioane de lei este suma asigurată de Uniunea Europeană, 1,9 milioane de lei din bugetul național și 6,7 milioane de lei, contribuția S.J.U. Bacău.

Gheorghe Iorga, cetatean de onoare al judetului Bacau

Luni 23.12.2019 13:00
Consilierii județeni au votat în ultima ședință de consiliu a acestui an propunerea președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu de a conferi titlul de ”Cetățean de Onoare al județului Bacău”, profesorului doctor Gheorghe Iorga.
Personalitate marcantă a culturii băcăuane, Gheorghe Iorga a absolvit Facultatea de Limbă și Literatură Română din cadrul Universității București, ulterior specializându-se în limba și literatura persană pentru care, de altfel a beneficiat și de o bursă de studii, timp de doi ani, între 1977-1978, la Universitatea din Teheran,  Iran.

20 de ani in slujba Regiunii Nord-Est. Proiecte de peste 1,8 miliarde de euro

Joi 19.12.2019 16:00
Anul acesta s-au împlinit două decenii de activitate a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, în care au fost implementate peste 2300 de proiecte de către entitățile din regiune, în valoare de 1,8 miliarde euro. Efectele benefice ale acestor rezultate concrete asupra dezvoltării Regiunii Nord-Est au fost recunoscute de toți partenerii ADR Nord-Est: Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Comisia Europeană, reprezentată de o delegatie a DG Regio, condusă de Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România, rectorii universităților din regiune, beneficiari de finanțare, startup-uri la început de drum sau reprezentanți ai unor IMM-uri. În ultimul an, în regiunea Nord-Est a fost depuse 685 de cereri de finanțare în cadrul POR, cu o valoare solicitată de 1.366,66 mil. lei. Până la această dată, în cadrul Direcției OI POR au fost procesate 1498 cereri de plată și rambursare, în valoare totală de 524.637.679,21 lei.

Consiliul Judetean Bacau a primit Diploma de Excelenta la Gala Administratie.ro

Joi 19.12.2019 14:00
Consiliul Județean Bacău a fost premiat joi, 12 decembrie 2019, la Cluj, în cadrul celei de a XV-a ediții a evenimentului Gala Administratie.ro pentru proiectul “Lucrări de extindere și dotare buncăr nou - compartiment Radioterapie la Spitalul Județean de Urgență Bacău”. La acest eveniment Consiliul Județean Bacău a fost reprezentat de către directorul Direcției de dezvoltare durabilă și managementul proiectelor, Silviu Botez. Eveniment de tradiție, organizat de portalul Administratie.ro și Oameni și Companii, în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Insitutul Național de Administrație și Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Gala Administratie.ro a reunit deopotrivă atât reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, cât și ai mediului de afaceri. În cadrul Galei au fost premiate  28 de proiecte derulate în acest an de către instituțiile administrației publice locale. Proiectele depuse au fost repartizate pe 9 secțiuni distincte, respectiv: infrastructură locală, servicii sociale, educație, sănătate, cultură, turism, servicii publice, urbanism, tehnologii moderne în administrație. Evaluarea proiectelor a fost efectuată de către echipa redacțională a portalului Administratie.ro împreună cu personalități reprezentative din cadrul instituțiilor administrației publice și mediului universitar.

Managementul POR 2021-2027 va fi gestionat la nivel regional

Miercuri 18.12.2019 14:00
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a întrunit miercuri, 11 decembrie 2019, la Piatra Neamț, într-o ședință de analiză și bilanț la sfârșit de mandat. În perioada 2018-2019 funcția de președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a fost asigurată de președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, iar funcția de vicepreședinte a fost deținută de către președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. În cadrul ședinței au fost aprobate mai multe documente, care vor influența în mod decisiv modul în care județele din regiunea Nord Est vor beneficia de investiții în viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, în perioada 2021-2027, prin Programul Operațional Regional. Discuțiile din cadrul ședinței Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-au concentrat pe necesitatea simplificării procedurilor de licitație. În prezent, deși sunt multe contracte pentru care s-a semnat contractul de finanțare încă din 2017, în urma procedurilor greoaie de licitații, nici acum, în 2019, nu este desemnat un câștigător al execuției lucrărilor. Acestea au fost o piedică semnificativă în derularea proiectelor finanțate prin POR 2014-2020, și deși legislația în domeniu s-a schimbat recent, ea nu asigură însă o scurtare semnificativă a perioadei de la semnarea contractului de finanțare până la semnarea contractului de execuție și finalizarea lucrărilor.

Aeroportul International George Enescu din Bacau a fost premiat la Gala ''Descopera Nord-Est''

Marti 17.12.2019 14:00
Gala „Descoperă Nord-Est”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est prin Centrul Europe Direct Nord-Est, joi, 12 decembrie 2019,  și-a propus să evidențieze proiectele considerate de impact major asupra dezvoltării regionale.
Aflată deja la cea de a IV-a ediție, gala a avut ca temă principală de dezbatere dezvoltarea Regiunii de Nord-Est a României ca destinație turistică de excelență, prin consolidarea parteneriatelor și a colaborării interinstituționale, inovare, diversificarea și creșterea calității serviciilor turistice. Organizată într-o locație considerată emblematică, rsepectiv Palatul Culturii din Iași, ediția 2019 a Galei „Descoperă Nord-Est” a reunit două evenimente de anvergură: Conferința „Patrimoniul Cultural Regional, oportunitate pentru dezvoltarea economică durabilă” și „Gala turismului Descoperă Nord-Est – inovarea în proiectele de patrimoniu cultural”.

Consiliul Judetean Bacau a lansat proiectul bacau.bike

Luni 25.11.2019 10:00
Sâmbătă, 23 noiembrie, a fost lansat portalul bacau.bike, proiect finanțat și susținut de Consiliul Județean Bacău. La conferința de promovare a proiectului au participat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, europarlamentarul Dragoș Benea, Adrian Răspopa, multiplu campion de raliuri dar și Bogdan Duca, ciclist profesionist, câștigător al multor competiții, printre care și Cupa Națională de Maraton la mountainbike. „Astăzi anunțăm crearea unui portal interactiv bacau.bike, destinat iubitorilor ciclismului. Sunt trasee prestabilite, pe drumuri cu trafic redus”, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului județean Bacău. Dragoș Benea, deputat în Parlamentul European, pasionat de ciclism, a explicat că traseele includ deja 360 de kilometri în stare foarte bună, iar în cursul anului viitor vor fi reabilitați și modernizați de Consiliul Județean Bacău încă aproximativ 140.

Au fost aprobate taxele pentru partia de schi Nemira si Scoala Populara de Arte si Meserii

Vineri 22.11.2019 14:00
Consilierii județeni au aprobat în ședința de vineri, 22 noiembrie 2019, taxele pentru cursurile organizate de Școala Populară de Arte și Meserii în anul școlar 2019-2020. Pentru cursurile muzicale (canto muzică ușoară sau populară, pian, orgă, chitară), doritorii vor plăti 400 de lei pe an iar pentru cursurile de arte vizuale (pictură, grafică, iconografie, artă fotografică, sculptură), 300 de lei. Aceeași taxă, de 300 de lei, se plătește și pentru cursurile de actorie, dans, cusut-țesut și design vestimentar. Taxele au rămas la același nivel ca și anul trecut. În aceeași sedință au fost aprobate tarifele pentru pârtia de schi Nemira din Slănic Moldova pentru sezonul 2019-2020. O singură urcare costă 10 lei pentru un adult și 8 lei pentru elevi și studenți. Pentru turiștii care nu schiază, coborârea cu telescaunul are același tarif ca la urcare.