Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232
vezi arhiva

Stiri si noutati

Centenarul Zborului Marii Uniri, 20 noiembrie 2018 - Piata Tricolorului din Bacau

Joi 15.11.2018 16:00
În urmă cu 100 de ani, pe 23 noiembrie 1918, din Bacău pleca spre Câmpia Libertății de la Blaj un aparat de zbor pilotat de cel care avea să se numere printre eroii Marii Uniri, aviatorul Vasile Niculescu. Acesta ducea românilor de peste munți, alături de un sac plin cu manifeste și scrisoarea primului ministru, Ion C. Brătianu adresată Consiliului Național Român Central prin care se comunica, oficial, dorința de unire a Moldovei cu Ardealul dar și faptul că armata română, cantonată în trecătorile Munților Carpați, susținea pe deplin demersul Unirii. Acest mesaj era hotărâtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia. O iarnă aspră, cu temperaturi de – 40 de grade a făcut ca singura modalitate de comunicare între Moldova și Ardeal să fie avionul iar Vasile Niculescu împreună cu membrii echipajului și-au asumat acest zbor, conștienți atât de misiunea crucială pe care o aveau de îndeplinit cât și de posibilitatea eșecului. N-au eșuat. Au zburat la 2 600 de metri altitudine, cu un avion Farman 40, împrumutat de la aviația franceză, fără parașute, fără armament, cu carlinga deschisă pe tot parcursul zborului. Pentru a supraviețui temperaturilor scăzute, singura soluție a fost ca participanții la zbor să își protejeze pielea cu un strat gros de parafină.   

Omagiu Eroilor Unirii

Marti 13.11.2018 10:00
Eroii neamului românesc au fost omagiați luni, 12 noiembrie 2018, la Târgu Ocna, în cadrul unei manifestări organizate de Consiliul Județean Bacău în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului - Protopopiatul Onești, Garnizoana Bacău și Filiala județeană „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, sub titlul generic „Omagiu Eroilor Unirii”. În cadrul acestei manifestării au fost săvârșite slujbe de pomenire a eroilor în trei locații, de o deosebită importanță spiritual-națională: la Monumentul eroilor de pe Măgura Ocnei, la Mormântul Eroului locotenent Nicolae Macarie din curtea Bisericii “Sfinții Arhangheli” din Poiana Sărată și la Cimitirul Eroilor de la Biserica - “Mausoleu duhovnicesc al lui eroilor” din Oituz. Ineditul acestor acțiuni a fost constituit de momentele în care din cele trei locații alese s-a luat țărână, care, pusă în săculeți și sfințită, va fi depusă în mod simbolic, în Cetatea Reîntregirii din Alba-Iulia, atât în Catedrala Ortodoxă cât și în Muzeul Unirii, pentru a marca ziua de 1 Decembrie, finalul sărbătorilor Anului Centenar.

Judetul Bacau, o familie mai mare

Marti 13.11.2018 09:00
 În perioada 07-11 noiembrie 2018, președintele Sorin Brașoveanu împreună cu o delegație a Consiliului Județean Bacău a efectuat o serie de vizite oficiale la invitația partenerilor din partea stângă a Prutului.  Au fost semnate, cu acest prilej, trei  înțelegeri de cooperare și înfrățire cu raioanele Rîșcani, Orhei și Soroca scopul comun fiind identificarea priorităților și posibilităților de colaborare între cele trei raioane și județul Bacău. Astfel, miercuri, 7 noiembrie 2018, delegația Consiliului Județean Bacău s-a aflat în raionul Rîșcani, unde a fost întâmpinată de elevii Liceului Teoretic ,,Silvian Lucaci’’, de reprezentanții administrației și serviciilor publice și de antreprenorii din mediul privat. Președintele Sorin Brașoveanu a subliniat, în acest context, dorința și deschiderea spre colaborare a instituției pe care o reprezintă - Consiliul Județean Bacău- și a punctat aspecte privind sectoarele prioritare disponibile pentru schimb de experiență și oportunitățile pentru întreprinderile și instituțiile din Rîșcani care se pot valorifica în județul Bacău, vorbind despre sfera socială, culturală, educațională, turism, dar și sectorul privat, agrar și economic.

Simpozionul judetean ''Cultura bacauana, la implinirea a 100 de ani de stat unitar''

Miercuri 07.11.2018 13:00
În perioada 09-10 noiembrie 2018, la Amfiteatrul „Radu Beligan” al Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” Bacău, va avea loc Simpozionul județean „Cultura băcăuană, la împlinirea a 100 de ani de stat unitar”, eveniment din cadrul proiectului cu același nume, finanțat de către Consiliul Județean Bacău prin Legea nr. 350/ 2005, al cărui beneficiar este Asociația Învățătorilor din județul Bacău. Lucrările simpozionului se desfășoară în 6 secțiuni, pe 3 capitole mari, respectiv: A. Pentru cadre didactice: 1. Cultura scrisă în județul Bacău; 2. Obiceiuri și tradiții strămoșești, băcăuane; 3. Arta plastică și arta fotografică băcăuană. Lucrările științifice se publică în Anuarul Asociației Învățătorilor din județul Bacău nr. 5/2018 – volum dedicat Simpozionului „Cultura băcăuană, la împlinirea a 100 de ani de stat unitar”.

Educatia, o sansa pentru fiecare

Marti 06.11.2018 13:00
Marți, 06 noiembrie 2018, la Sala Mare a Consiliului Județean Bacău a avut loc lansarea proiectului „Educația, o șansă pentru fiecare”, implementat de Școala Gimnazială Specială „Maria Montessori” Bacău. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară „Educație și competențe”, Componenta 1, programul „Școala pentru toți” și va fi derulat în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Bacău, Școala gimnazială „Octavian Voicu” Bacău, D.G.A.S.P.C. Bacău și Centrul Român pentru Educație și Dezvoltare Umană București. Prin activitățile propuse se are în vedere reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului la o educație de calitate pentru un număr de 516 copii vulnerabili din punct de vedere socio-economic. Dintre acești copii, 391 au cerințe educaționale speciale și provin din învățământul preșcolar, școlar primar și secundar din școlile de profil băcăuane.

Se poate si aici - Targul de produse locale

Luni 05.11.2018 10:00
Asociația BRONX PEOPLE Bacău a organizat, în perioada 03-04 noiembrie 2018, „Târgul de produse locale”, eveniment derulat în cadrul Proiectului „Se poate și aici”, proiect finanțat de către Consiliul Județean Bacău în baza Legii nr. 350/2005. Desfășurată în incinta Complexului comercial Auchan din Bacău, acțiunea s-a bucurat de participarea a 19 tineri întreprinzători locali care și-au făcut cunoscute produsele proprii în rândul celor prezenți. În același timp, un grup de liceeni - beneficiari direcți ai proiectului - au avut ocazia să afle detalii despre experiențele tinerilor întreprinzători, direct de la aceștia.

Vernisaj dedicat Centenarului la Complexul Muzeal ''Iulian Antonescu''

Vineri 02.11.2018 13:00

Vineri, 02 noiembrie 2018, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău a fost gazda vernisajului expoziției „Centenarul Zborului Marii Uniri”, manifestare desfășurată sub egida Anului Centenar. Activitatea este parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Zborul Marii Uniri, finanțat, alături de alte două proiecte, de Ministerul Culturii și Identității Naționale, toate acestea fiind dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Prin acest demers expozițional, Complexul „Iulian Antonescu”  a propus publicului vizitator și iubitorilor istoriei naționale o pagină importantă din lupta pentru unitate națională și anume zborul efectuat de eroul aviator Vasile Niculescu de la Bacău la Blaj pe data de 23 noiembrie 1918. În contextul în care românii din Transilvania pregăteau Marea Adunare de la Alba Iulia, a fost necesar contactul între oficialitățile române de la Iași – Regele Ferdinand, guvernul I.I.C. Brătianu și Parlamentul român cu patrioții transilvăneni.

Bacaul, capitala astronomiei nationale

Joi 01.11.2018 13:00
În perioada 06-08 noiembrie 2018, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău va fi gazda „Forumului Național al Utilizatorilor SKY Explorer” – Sky Explorer Users Forum – workshop la care participă specialiști de la 7 Planetarii din România și Republica Moldova, precum și specialiști ai R.S.A. Cosmos din Franța și România. Manifestarea se desfășoară sub egida sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și este dedicată împlinirii a 100 ani de la moartea astronomului Victor Anestin (5 Noiembrie 1918). Prima zi, 06.11.2018 va începe la ora 1100 cu prezentarea astronomului Victor Anestin urmată de Vernisajul expoziției temporare „Astronautica mileniului III”, în sala de expoziții temporare a Observatorului Astronomic Bacău. Expoziția prezintă cel mai important program spațial al acestui început de mileniu, și anume explorarea planetei Marte cu ajutorul unor echipaje de astronauți. Prima etapă a programului o reprezintă plasarea pe orbită în jurul Pământului a Stației Spațiale Internaționale și desfășurarea la bordul acesteia a unei serii de experimente științifice cu caracter preponderent medical și biologic, prin intermediul cărora se studiază modul în care se adaptează traiului în microgravitație atât organismul uman  cât și alte organisme vii.

O sansa pentru viata in comunitate

Miercuri 31.10.2018 13:00
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău (D.G.A.S.P.C.) va depune spre finanțare, în perioada următoare, conform calendarului granturilor, patru noi proiecte care propun alternative pentru persoanele cu dizabilități dar și pentru copiii instituționalizați.  Trei dintre cererile de finanțare sunt în cadrul Programului de Interes Național «Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate» și au ca obiectiv construirea de locuințe protejate și a unor centre de zi în comunele Plopana și Sarata dar și în municipiul Bacău. Astfel, vor fi construite, dotate și amenajate 2 locuințe protejate în comuna Plopana, cu o capacitate de 6 locuri pentru 12 persoane cu dizabilități instituționalizate aflate în Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanei cu Handicap Ungureni (C.R.R.P.H.). Pentru persoanele adulte cu dizabilități dezinstituționalizate din Centrul Ungureni și pentru persoanele adulte cu dizabilități din comunitate va fi dotat și amenajat un centru de zi, cu o capacitate de 40 de locuri. Prin înființarea acestor centre, capacitatea C.R.R.P.H. Ungureni va fi redusă la maximum 50 de locuri, în egală măsură, accentul fiind pus și pe dezvoltarea măsurilor de prevenire a instituționalizării.

Investitii in sanatate si proiecte academice, pe agenda sedintei Consiliului Judetean Bacau

Luni 29.10.2018 16:00

Infrastructura de sănătate s-a aflat din nou în atenția consilierilor județeni în cadrul ședinței ordinare a lunii octombrie, aceștia aprobând în unanimitate indicatorii tehnico-economici faza D.A.L.I. pentru realizarea obiectivului de investiții "Modernizare și extindere rețea de curent vital și a generatoarelor de curent” la Spitalul Județean de Urgență Bacău (S.J.U). Investiția urmează să fie realizată în perimetrul S.J.U. care funcționează pe o suprafață de aproximativ 9 ha, fiind structurat pe pavilioane. În structura spitalului sunt 21 secții, 8 compartimente, 4 laboratoare, 2 farmacii cu circuit închis și un sistem ambulatoriu integrat. Clădirile aparținând spitalului sunt grupate în două zone distincte. Prima acoperă zona Ambulatoriului (grup de clădiri cu regimul de înălțime P+2 etaje) și Pavilionului medico-chirurgical (cu regimul de înălțime P+5 etaje). Cea de-a doua zonă este constituită din clădiri distincte ca formă constructivă, cele mai importante fiind pavilionul secției de pediatrie (P+4 etaje) cu 200 de paturi, maternitatea (P+4 etaje) cu 200 de paturi și secția de prematuri cu 50 de paturi, secția de boli contagioase cu 150 de paturi. Toate aceste clădiri sunt alimentate din trei posturi de transformare care necesită lucrări de modernizare și extindere.