Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232
vezi arhiva

Stiri si noutati

Se lansează licitatia de proiecte pentru ONG-uri

Miercuri 22.05.2019 10:00
 
Consiliul Județean Bacău va lansa în luna iunie concursul de proiecte destinate activităților non-profit, finanțate în baza Legii nr. 350/2005.
Până la această dată au fost elaborate pachetele de finanțare și metodologia pentru proiectele ce vor intra în selecția publică și, ulterior, finanțării pe domeniile cultură, social și tineret. 
În acord cu Legea 350, Consiliul Județean Bacău poate acorda finanțări nerambursabile din fondurile publice proprii pe bază de contracte de finanțare, ca urmare a participării la procedurile de selecție publică de proiecte de interes județean, persoanelor fizice și juridice, respectiv, organizațiilor și fundațiilor constituite conform legii sau cultelor religioase recunoscute conform legii. Evaluarea și selecția solicitărilor de finanțare nerambursabilă va fi făcută de către o comisie de evaluare mixtă, alcătuită din consilieri județeni și personal din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Bacău. Mai multe informații despre condițiile de finanțare pentru anul 2019 puteți afla aici: http://www.csjbacau.ro/p_program-anual-2019.html. În 2018, un număr de 54 de proiecte au beneficiat de finanțare nerambursabilă, în baza Legii nr. 350, valoarea sumelor alocate fiind de 1, 4 milioane de lei. 

Start pentru Autostrada Bacau-Brasov

Luni 20.05.2019 09:00
Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, aflat sâmbătă, 18 mai 2019, într-o nouă vizită de lucru în Bacău, a anunțat debutul proiectului Autostrăzii Bacău-Brașov: „Vineri, 17 mai, s-a lansat licitația pentru studiul de fezabilitate și proiectare pentru Autostrada Bacău-Brașov. Termenul pentru depunerea ofertelor este 8 iulie. Ne-am angajat în acest fel într-un calendar pentru construirea Autostrăzii Bacău-Brașov, sperăm să avem cât mai mulți ofertanți așa încât până la finele acestui an să putem avea și contractul pentru proiectare și execuție, încheiat”. Senatorul Dragoș Benea a punctat declarația ministrului, subliniind că „este cea mai bună veste pentru Bacău. Practic a fost dat startul oficial pentru construcția Autostrăzii Bacău-Brașov, un obiectiv pe care îl așteptăm cu toții de mai bine de 15 ani. Sper ca într-un orizont de timp de 4 – 5 ani de acum înainte să putem vorbi despre această autostradă la modul concret”.  Ministrul Răzvan Cuc, alături de senatorul Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, subprefectul județului, Valentin Ivancea, primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula și reprezentanți ai Companiei Naționale de Drumuri  s-au deplasat apoi în teren pentru a evalua stadiul lucrărilor la șantierul Centurii ocolitoare a Bacăului. Se lucrează în ritm susținut, la această dată lucrările fiind într-un stadiu de execuție de 20%, comparativ cu 2% lucrări executate la data de 15 martie, data precedentei evaluări a ministrului Răzvan Cuc.
 Termenul de realizare a centurii ocolitoare este de 30 de luni, valoarea proiectului este de aproximativ 150 milioane de euro, lucrările având garanție 7 ani.

Cele mai frumoase sate din Bacău

Vineri 17.05.2019 08:00
 Consiliul Județean Bacău împreună cu Asociația ”Cele mai frumoase sate” au premiat ieri, 16 mai 2019, cele mai frumoase sate din județul Bacău, înscrise în competiția organizată de Asociația ”Cele mai frumoase sate din România”. Evenimentul a avut loc în cadrul ”Festivalului satelor culturale”, distincțiile fiind acordate comunelor Cașin, Dofteana, Oituz și Palanca. Cele mai frumoase 4 sate din județul Bacău care au candidat pentru acest titlu au fost desemnate în urma evaluării realizate de o comisie formată din specialiști în etnografie, folclor, istorici în baza unor criterii stabilite de aceștia împreună cu asociația parteneră. La eveniment au participat consilierul județean Dumitru Brăneanu, președintele Asociației „Cele mai frumoase sate din România” Nicolae Marghiol, membrii grupului de lucru de la Consiliul Județean Bacău, primari, viceprimari și consilieri locali ai comunelor amintite și persoane din cele 4 comunități care contribuie la promovarea valorilor satului băcăuan. ”Mă bucur să fim împreună la un eveniment important pentru recunoașterea valorilor tradiționale ale satului băcăuan. Am pornit acum 10 ani împreună - Consiliul Județean, primării și Asociația ”Cele mai frumoase sate”- acest demers de a identifica și promova potențialul satelor noastre. Chiar dacă începutul a fost timid, iată că astăzi vedem rezultatele acțiunilor noastre materializate în creșterea numărului de turiști, promovarea tradițiilor autentice și, implicit, dezvoltarea satului românesc. Vă felicit pentru tot ceea ce ați făcut până acum și vă rog să continuați pe linia menținerii tradițiilor autentice românești. Felicit așadar echipa de proiect pentru dinamism, motivație și inițiativă și vă asigur de toată implicarea instituției pe care o reprezint în promovarea celor mai frunoase sate din județul nostru”, a declarat reprezentantul Consiliului Județean Bacău la înmânarea premiilor.

Sarbatoarea Muzeelor

Joi 16.05.2019 13:00
 

 

Sâmbătă, 18 mai 2019, peste 150 de muzee din întreaga țară invită publicul larg să participe la două manifestări de tradiție: „Ziua internațională a Muzeelor” și „Noaptea Muzeelor”. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul, aflat la a XV-a ediție, este organizat pe plan intern de Rețeaua Națională de Muzeelor din România. În acest an, peste 150 de muzee din țară s-au înscris în programul acestor manifestări. Printre orașele participante la Noaptea Muzeelor, ediția 2019 se numără București, Bistrița-Năsăud, Mogoșoaia, Sinaia, Bușteni, Alba-Iulia, Ialomița, Pitești, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Dej, Sf. Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Deva, Orăștie, Arad, Brad, Iași, Satu-Mare, Oradea, Zalău, Târgoviște, Mediaș, Baia-Mare, Suceava, Comana, Pantelimon, Resita, Craiova, Sibiu, Constanta, Lipova, Timișoara, Galați, Ploiești, Gherla, Roșiorii de Vede și Tulcea. Programul complet pentru Noaptea Muzeelor 2019 se găsește pe site-ul www.noapteamuzeelor.org. Ca în fiecare an, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” invită băcăuanii la o serie de evenimente „nocturne” printre care: vizitarea gratuită a expozițiilor, proiecție de filme documentare, workshopuri, lansare de carte, concert de oboi, vernisaje expoziții etc.

Parinti mai pregatiti, copii mai bine protejati!

Miercuri 08.05.2019 16:00


Astfel s-ar putea descrie în câteva cuvinte noua inițiativă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului în parteneriat cu Fundația „Sera”. Împreună au pus bazele unui nou proiect - „Servicii sociale pentru copiii și tinerii aflați în dificultate”, prin care copiii și tinerii din județ, aflați în risc de separare de familiile lor și de excluziune socială vor fi ajutați să primească tot suportul de care au nevoie. De la consiliere acordată părinților, amenajarea de spații de locuit necesare unui trai decent sau îmbunătățirea abilităților pentru viața independentă a tinerilor în  dificultate, cele două instituții vor oferi servicii specializate, pentru mai mult de 70 de familii, cu situații dificile, care sunt în risc de separare și 100 de tineri cu vârsta între 16 și 22 de ani provenind din sistemul de protecție specială. „Acest proiect este o continuare a celui derulat între anii 2015-2018, tot împreună cu Fundația Sera și ale cărui rezultate ne-au demonstrat că ceea ce facem chiar poate schimba vieți. Pentru că în cei trei ani, 186 de familii și 635 de copii au primit sprijin adaptat nevoilor fiecăruia; au fost amenajate peste 100 de gospodării, au fost cumpărate 11 locuințe, construite 26 de case, au fost reintegrați 11 copii/tineri care beneficiau de o măsură de protecție specializată, 85 de cazuri sociale au fost închise ca urmare a implementării planului personalizat de intervenție. Avem deja localități unde abandonul școlar este zero. Sunt câteva exemple care arată că munca, de multe ori de pionierat pe care o facem, dă roade iar dincolo de statistici rămân emoția și mulțumirea de a fi ajutat copiii și tinerii aflați în dificultate, să aibă o viață normală. Pentru că ei sunt cea mai prețioasă resursă dar și viitorul oricărei comunități”, a subliniat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău. 
Bugetul total al proiectului este de aproximativ 145.000 euro, din care contribuția Fundației SERA este de 105.000 euro iar aportul D.G.A.S.P.C. Bacău este de 40.000 euro.

Un nou parteneriat intre Consiliul Judetean Bacau si Unicef Romania

Marti 07.05.2019 15:00
Proiectul pilot „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”, derulat în județul Bacău între anii 2014–2018 va fi continuat. Rezultatele foarte bune obținute în cadrul proiectului pilot sunt acum punctul de plecare pentru un nou proiect care îl continuă și extinde pe cel precedent, printr-un pachet mai mare de servicii sociale. Astfel, între Consiliul Județean Bacău și Reprezentanța UNICEF în România a fost semnat un nou Acord de Parteneriat prin care copiii, tinerii și adulții aflați în risc de excluziune socială vor beneficia de servicii specializate de suport.  Localitățile din județ unde se vor concentra activitățile la nivel local sunt UAT Moinești, UAT Buhuși, UAT Colonești și UAT Horgești. Serviciile propuse în cadrul noului proiect pornesc de la activitățile proiectelor implementate anterior de Reprezentanța UNICEF în România, cu precădere de proiectul „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității”, derulat în 45 de comunități rurale și urbane din județul Bacău, care a vizat asigurarea accesului la servicii de bază din domeniile protecție socială, sănătate și educație. În plus, proiectul își propune să promoveze incluziunea socială și oferirea de oportunități echitabile pentru cei mai vulnerabili copii și familiile acestora prin creșterea accesului la servicii integrate de bază, dar și extinderea la servicii specializate.

Romanii din diaspora, printre prioritatile Guvernului

Duminica 05.05.2019 14:00

În perioada 3-5 mai 2019, în Bacău a avut loc reuniunea la nivel de experți dedicată contribuției diferitelor categorii de cetățeni europeni din diaspora la dezvoltarea țării gazdă. Evenimentul s-a desfășurat în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și a fost organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni împreună cu Primăria Municipiului Bacău, Consiliul Județean Bacău și Instituția Prefectului – Județul Bacău. Cele trei zile au au fost marcate de întâlniri de lucru și discuții punctuale pe tema cetățenilor din diaspora, a condițiilor de viață și de muncă de care beneficiază dar și a contribuției lor la dezvoltarea socio-economică a țărilor gazdă. Oficiali din opt țări europene au prezentat modul de aplicare a politicilor destinate emigranților ceea ce, pentru partea română, a constituit un model de bune practici.
Printre țările reprezentate la conferința internațională s-au aflat Italia, Irlanda, Grecia, Cipru, Estonia, Polonia, Malta și Germania. Prezent la evenimente, Viorel Ilie - ministru pentru Relația cu Parlamentul - a subliniat faptul că „Uniunea Europeană este o construcție importantă pentru toate statele membre. Unul dintre fundamentele acestei construcții este libera circulație a persoanelor iar România a beneficiat din plin în ultimii 12 ani de această libertate care presupune eliminarea oricărei forme de discriminare. Datoria noastră, ca politicieni, este să ne asigurăm că românii din afara granițelor se bucură de toate drepturile și libertățile la care au dreptul, în deplin acord cu valorile fundamentale care înseamnă demnitate, siguranță și respect”.

Unitatea de Primiri Urgente a S.J.U. Bacau se modernizeaza si reabiliteaza cu fonduri europene

Joi 02.05.2019 15:00
În data de 13.04.2019 Județul Bacău și Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 - Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Organismul Intermediar POR - Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 4116 pentru implementarea proiectului „Lucrări de modernizare, extindere, dotare infrastructură Unitate de Primiri Urgențe, realizare heliport-Spitalul Județean de Urgență Bacău, Cod Smis 120780. Proiectul se derulează în perioada 15 aprilie 2019 – 28 februarie 2022 și este finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunatățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Operațiunea B- Unități  de primiri urgențe. Bugetul total este de 13.423.269,25 lei, din care finanțare nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană este de 4.785.900,00 lei, finanțare nerambursabilă din bugetul național este de 1.914.360,00 lei, iar cofinanțarea beneficiarului la valoarea cheltuielilor eligibile și neeligibile este de 6.723.009,25 lei. Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea calității și eficienței îngrijirii spitalicești din cadrul Unitătii de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bacău în vederea asigurării unui acces echitabil al cetățenilor județului la servicii de sănătate de calitate, cât mai aproape de nevoile individului și comunității.
     Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 1. Modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe circuit adulți din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. 2. Asigurarea unei infrastructuri de transport a pacienților pe cale aeriană cu elicopterele SMURD, preluarea și transportul acestora în cadrul funcțiunilor specifice secției.

Sărbători Pascale Fericite!

Sambata 27.04.2019 21:00
Sărbătoarea Învierii Domnului să vă aducă lumină, credință și pace, în sufletul și în casa dumneavoastră! Hristos a Înviat! - Sorin Brașoveanu, președinte Consiliul Județean Bacău

Proiectul ''Alecsandriada'', la a treia editie

Miercuri 24.04.2019 12:00
În perioada 6-9 iunie 2019, în Bacău, se va desfășura cea de-a treia ediție a proiectului ”Alecsandriada”. Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Bacău, în parteneriat cu Municipiul Bacău și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” va cuprinde întâlniri cu scriitori și critici literari, dezbateri, prezentări de cărți, reviste și lansări de carte. Scriitori consacrați, elevi  din România, Republica Moldova și Cernăuți și studenți ai Universității „Vasile Alecsandri" din Bacău, vor participa la o conferință cu tema „De la Miorița, la Andrii Popa”. Programul manifestărilor este: Joi, 6 iunie 2019: Ora 14.00: Conferința științifică cu tema „Vasile Alecsandri - polimorfismul vieții și operei”, ora 17.00: Depunerea unei ghirlande de flori la statuia poetului, din Piața Tricolorului și ”În casa poetului” - vizitarea Casei „Vasile Alecsandri" din str. G. Apostu, nr. 9, intrată din anul 2018 în proprietatea Consiliului Județean Bacău; ora 18.00: Spectacol de teatru: „Vârciorova. Carantina”, de Matei Millo și Vasile Alecsandri, susținut de actorii Teatrului Municipal „Bacovia”. Sala mare a Teatrului Municipal „Bacovia" Bacău.