Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232
vezi arhiva

Stiri si noutati

Ziua Internationala a Francofoniei

Miercuri 20.03.2019 09:00
Peste 890 de milioane de oameni din 77 de țări ale lumii sărbătoresc astăzi, 20 martie 2019, valorile culturii și ale limbii franceze în cadrul Zilei Internaționale a Francofoniei. Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) este cea care, în anul 1998, a creat acest eveniment care reunește 77 de state din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, Asia și Oceania, America de Nord și America de Sud, precum și din zona Caraibilor, țara noastră fiind membră OIF din anul 1993. Limba franceză este vorbită de 220 de milioane de oameni din întreaga lume, în România existând un procent de peste 25% vorbitori de limba franceză. Întrucât și în județul Bacău există ample preocupări pentru cunoașterea patrimoniului cultural francez și pentru întărirea legăturilor economice, educaționale și culturale cu Franța, Consiliul Județean Bacău, în baza relațiilor de cooperare derulate cu Consiliul Regional Limousin încă din anul 2005, a implementat numeroase proiecte în domeniile cultural, educație și tineret, sănătate sau administrație publică. „România în Limousin, Bacăul de ieri și de astăzi” și „Bacăul și Limousin împreună prin artă - expoziție de pictură” s-au numărat printre evenimentele culturale organizate în Franța și în România, context care a oferit artiștilor plastici băcăuani și francezi ocazia de a-și expune lucrările la „Galeria Verdurier” din Limoges. Proiectul „Ce viitor au tinerii din Europa?” din cadrul programului european „Tineret în acțiune” și-a propus să îmbunătățească înțelegerea problemelor europene de către tineri. În proiect au participat mai mulți elevi de la colegiile din Bacău și Limoges.

Servicii sociale integrate pentru 20 de comunitati din judetul Bacau

Marti 19.03.2019 09:00

Luni, 18 martie 2019, a fost semnată Convenția de colaborare între UNICEF, Județul Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău. La eveniment, în calitate de părți semnatare ale documentului, au participat și UAT Moinești, Buhuși, Colonești și Horgești, localități selectate pentru inițierea și implementarea proiectului „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate în județul Bacău – model 2.0”. Printre participanți s-au aflat Philippe Cori, director regional adjunct pentru Biroul UNICEF Europa și Asia Centrală, Gabriel Vockel, reprezentant adjunct al UNICEF România, Adrian Popescu, vicepreședinte Consiliul Județean Bacău, Ciprian Popa, director general Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău, Alin Nastase, director executiv Direcția de Sănătate Publică Bacău, Alexandrina Scorțanu, director  Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău, Valentin Vieru, primar Primăria Municipiului Moinești, Vasile Zaharia, primar Primăria orașului Buhuși, Iancu-Valentin Mîrzac, primar Primăria comunei Colonești, Gheorghe Cioroabă, primar Primăria comunei Horgești.

Ministrul Transporturilor a vizitat in Bacau santierul primilor kilometri de autostrada din Moldova

Sambata 16.03.2019 12:00
    Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a aflat ieri, 15 martie 2019, în Bacău, într-o deplasare pe teren la șantierul primilor kilometri de autostradă din Moldova. Ordinul de începere a lucrărilor la șoseaua de centură a municipiului Bacău a fost dat pe 8 martie 2019 și cuprinde aprox. 31 de kilometri, din care 16 în profil de autostradă, primii care vor fi construiți în Moldova. La vizita în teren, alături de ministrul Transporturilor s-au aflat senatorul Dragoș Benea, deputatul Lucian Șova - fost ministru al Transporturilor, deputatul Ionel Floroiu, subprefectul Valentin Ivancea, primarul Bacăului Cosmin Necula, reprezentanți ai CNAIR și ai asocierii Tehnostrade S.R.L. & UMB Spedition, mass-media. Anterior începerii efective a lucrărilor în teren au fost realizate activitățile aferente definirii amplasamentelor, marcajele cu borne de reper și a fost eliberată autorizația de construire. A fost discutat cu primarii UAT-urilor stadiul real al exproprierilor și planul de parcelare iar Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a realizat situația descărcărilor arheologice pentru coridorul de expropriere. Termenul de realizare a centurii ocolitoare este de 30 de luni, dintre care 3 sunt rezervate etapei de proiectare. Valoarea proiectului este de aproximativ 150 milioane de euro iar lucrările vor beneficia de o garanție de 7 ani.

Peste 2 milioane de euro pentru un nou proiect la Spitalul Judetean de Urgenta

Miercuri 13.03.2019 14:00
Spitalul Județean de Urgență Bacău va realiza „Dotarea infrastructurii Ambulatoriului de Specialitate Adulți și Copii”, din fonduri europene, în prezent instituția medicală băcăuană aflându-se în etapa precontractuală. Proiectul a fost depus spre finanțare în 2018, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale” iar în urma evaluării a fost selectat spre finanțare. Ambulatoriul de Specialiate Adulți și Copii va fi dotat cu cu echipamente performante în valoare de peste 2 milioane de Euro  realizându-se în acest fel modernizarea serviciilor oferite de ambulatoriu și creșterea calității acestora. Consilierii județeni, întruniți în ședință extraordinară miercuri, 13 martie 2019, au aprobat și contribuția proprie a județului Bacău la cheltuielile proiectului, acestea fiind în cuantum de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, aproximativ 44 000 Euro. Tot în sfera serviciilor furnizate comunității, de această dată, servicii sociale, a fost aprobată Convenția de colaborare încheiată între Județul Bacău, D.G.A.S.P.C. Bacău, D.S.P. Bacău, C.J.R.A.E., I.S.J. Bacău pentru dezvoltarea noului model de intervenție și detalierea activităților în cadrul proiectului demonstrativ „Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate în județul Bacău – model 2.0”. Părți semnatare ale Convenției sunt și 4 dintre localitățile în care urmează să se concentreze activitățile la nivel local și anume UAT Moinești, UAT Buhuși, UAT Colonești și UAT Horgești. Proiectul se adresează celor mai vulnerabili copii și familiilor lor, cu precădere a copiilor cu dizabilități și a copiilor rromi.

Start pentru lucrari majore de infrastructura rutiera

Vineri 08.03.2019 11:00
    Ziua de vineri, 8 martie 2019 a marcat debutul a două evenimente importante pentru infrastructura județului Bacău. Este vorba despre semnarea contractului de începere a lucrărilor pentru centura ocolitoare a municipiului dar și pentru drumul județean DJ 252A, Horgești-Răcătău. Șoseaua de centură a municipiului Bacău, pentru care ziua de 8 martie înseamnă startul demarării lucrărilor, cuprinde circa 31 kilometri, din care 16 km în profil de autostradă și ”poate nu întâmplător, primii kilometri de autostradă din Moldova încep la Bacău”, a punctat senatorul Dragoș Benea. Până la această dată au fost deja realizate activitățile aferente definirii amplasamentelor, marcajele cu borne de reper și a fost eliberată autorizația de construire. În cursul săptămânii următoare vor avea loc întâlniri cu primarii fiecărui UAT care se află pe traseul exproprierilor, pentru a fi discutat stadiul real al acestora și planul de parcelare iar Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” va prezenta situația descărcărilor arheologice pentru coridorul de expropriere. ”Începând de astăzi, constructorul are dreptul să intre în amplasament și să demareze efectiv lucrările. Vorbim așadar despre numărătoarea inversă a unui proiect real, primii kilometri de autostradă din județul nostru și ne menținem speranța că cei care lucrează astăzi vor respecta întocmai calendarul asumat al execuției astfel încât, la finalul a 27 de luni să avem șoseaua de centură funcțională”, a subliniat deputatul Lucian Șova.

Se reabiliteaza drumul Padureni-Godovana

Joi 07.03.2019 09:00
Miercuri, 6 martie 2019, a avut loc semnarea contractului de execuție pentru reabilitarea drumului județean DJ241B, Pădureni-Godovana. Lucrările, a căror proiectare va dura 3 luni, vor acoperi o lungime de 15 kilometri, traversând comuna Filipeni și sunt finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală II. Durata efectivă de realizare a lucrărilor este de 24 de luni. „Este un proiect în valoare de 5,3 milioane de Euro și mă bucur să vă pot spune că în următorii 2 ani, tot prin PNDL, în comuna Filipeni vor mai fi investiții însumate de peste 10 milioane de Euro. Drumul județean pentru care a fost semnat astăzi contractul era o prioritate pentru toți locuitorii comunei, cu atât mai mult cu cât, datorită poziționării sale nu putea fi reabilitat prin fonduri europene”, a precizat senatorul Dragoș Benea. “Este un pas important pentru toți locuitorii zonei și o confirmare a faptului că ne ținem de cuvânt”, a mai adăugat primarul comunei Filipeni, Rodica Ambrosie.

Vorbim despre SANATATE!

Miercuri 06.03.2019 16:00
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a susținut astăzi, 6 martie 2019, la Consiliul Județean Bacău o conferință de presă în care au fost prezentate concluziile discuțiilor purtate cu primarii și managerii de spitale din județ pe tema Masterplan-ului pentru sănătate. Alături de ministrul Sorina Pintea s-au aflat senatorul Dragoș Benea, directorul Direcției de Sănătate Publică, Alin Năstase, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Marius Savin și managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Adrian Popa. Ministrul Sănătății a avut o serie de discuții aplicate cu reprezentanții fiecărui UAT unde există spitale iar concluziile sunt categorice: unde s-au propus planuri de rentabilizare și reconfigurare a unităților medico-sanitare nu vor exista închideri de unități, nici reduceri a numărului de paturi sau disponibilizări de personal. În cadrul discuțiilor au fost analizați indicatorii relevanți pentru funcționarea fiecărei secții spitalicești iar acolo unde acești indicatori se situează sub pragul de rentabilitate de 80%, va exista o reconversie a numărului de paturi. Concret, la secția de chirurgie a Spitalului din Comănești, la această oră, indicele de utilizare a paturilor este de 24%, ceea ce înseamnă că 20 din 30 de zile paturile nu sunt ocupate. Reconversia paturilor, ceea ce aduce după sine și rentabilizarea presupune ca un număr de 5 paturi din secția de chirurgie să fie transferate pentru spitalizarea de zi.

Concertul pentru violoncel si orchestra de Henri Nafilyan, interpretat in prima auditie mondiala la Bacau

Vineri 01.03.2019 14:00
Născut dintr-o dorință și o politică comună, desfășurarea Sezonului cultural Franța-România coincide cu președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Sezonul Franța - România își propune să reînnoiască imaginea și percepția pe care cele două țări o au una despre cealaltă și să întărească legăturile și cooperarea în domeniul cultural, economic și științific. Proiectul se desfășoară în cele două țări partenere în Franța între 1 decembrie 2018 și 16 aprilie 2019 și în România între 18 aprilie și 14 iulie 2019.
Un concert deosebit care a deschis Sezonul Franța - România a avut loc joi, 28.02.2019, la Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău. Concertul pentru violoncel și orchestră de Henri Nafilyan a fost interpretat în primă audiție mondială de către Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău și l-a avut ca solist pe violoncelistul francez Thibaut Reznicek. Datorită valorii sale artistice și reprezentative pentru cultura franceză, concertul aflat sub bagheta dirijorului Marcian David, a primit, în avant premieră, acordul de a se încadra în Sezonul Franța România. În cadrul Sezonului Franța-România, Asociația NOESIS-ENESCO Bacău desfășoară proiectul „George Enescu" în țările partenere.

Noi investitii in infrastructura

Miercuri 27.02.2019 15:00
Consilierii județeni au aprobat astăzi, 27 februarie 2019, în cadrul ședinței ordinare, devizele actualizate aferente unui număr de patru noi lucrări de investiții pentru drumurile județene care vor fi demarate în cursul acestui an. Este vorba despre reabilitare poduri pe DJ 117, modernizarea unei porțiuni de 2,05 kilometri tot pe DJ 117, consolidare drum cu zid de sprijin pe DJ 252, Buhoci-Bibirești și consolidare cu ziduri de sprijin pe DJ 156H, Buhuși-Runc. Sectorul propus pentru lucrările de consolidare pe DJ 117 face legătura între localitățile Berzunți și Moinești, traversând localitatea Cernu și are o lungime de 4,180 km. Pe această porțiune există patru poduri la care vor fi executate lucrările de intervenții, ele fiind situate la pozițiile km. 18+040, km.18+335, km.19+100, km.20+955. Tot pe DJ 117 se vor efectua lucrări de reabilitare și consolidare pe sectorul de drum de la km. 14+950-17+000, având o lungime de 2,05 km. Porțiunea este amplasată între satele Buda și Cernu, fiind pietruită cu balast, cu acostamente din pământ și având o lățime variabilă. Pe anumite tronsoane acostamentele au dispărut complet sub acțiunea apelor acumulate din precipitații. Lucrări de consolidare cu ziduri de sprijin vor fi realizate și pe DJ 252, Buhoci-Bibirești, km 121+630 dar și pe DJ 156H, Buhuși-Runc, km 4+700. Un alt proiect de infrastructură, dezbătut în cadrul ședinței de astăzi a fost cel de „Anvelopare termică la clădirea internat C12”. Printre lucrările propuse se numără înlocuirea tâmplăriei exterioare, refacerea integrală a trotuarului perimetral, instalarea unui sistem de panouri solare termice, realizarea unei instalații de ventilare cu recuperarea căldurii/climatizare dar și înlocuirea instalației de apă rece/caldă și canalizare. Durata de realizare a lucrărilor va fi de 12 luni, la finalizarea investiției capacitatea internatului fiind de 240 de persoane.

Judetul Bacau nu este de acord cu masurile propuse in Masterplan-ul pentru sanatate

Luni 25.02.2019 09:00
Managerii spitalelor din județul Bacău, alături de care s-au aflat senatorul Dragoș Benea și deputatul Lucian Șova dar și primari și viceprimari ai orașelor Buhuși, Moinești, Comănești și Onești, au participat ieri, 24 februarie 2019, la o întâlnire în vederea adoptării unei poziții referitoare la Masterplan-ul pe sectorul sănătate, document care va fi dezbătut astăzi, 25 februarie 2019, la Iași, în prezența reprezentanților Ministerului Sănătății. Una dintre prevederile documentului se referă la optimizarea serviciilor publice de sănătate prin reducerea numărului de paturi, în paralel cu închiderea unor unități sanitare. Serviciile primare de sănătate publică ar urma să fie furnizate de asistența comunitară care însă, la această oră este ca și inexistentă. De asemenea, datele statistice pe baza cărora a fost fundamentat Masterplan-ul sunt din 2015 ceea ce duce la neconcordanțe cu actuala stare de fapt, acestea necesitând o actualizare. La elaborarea documentului nu au fost luate în considerare o serie de principii care, reglementate legislativ ar oferi soluții mai adecvate pentru eficientizarea activității sanitare în ansamblu. Astfel, posibilitatea realocărilor interne de paturi în cadrul secțiilor intraspitalicești, alături de modificări ale Codului Muncii sau de politici de resurse umane mai realiste sunt aspecte mai eficiente decât reducerea numărului de paturi.