Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232
»

Sezonul Romania - Franta 2019/Saison France - Roumanie 2019

Dialogul francofon - vector de comunicare interculturală

«Am fost încântați că proiectul „Dialogul francofon – vector de comunicare interculturală" din care face parte Conferința a fost inclus în programarea oficială a Sezonului Franța-România.

Deschiderea Sezonului în Franța s-a suprapus cu celebrarea Centenarului Marii Uniri, a creării Statului Român și a sfârșitului Primului Război Mondial, iar desfășurarea acestuia coincide cu preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

După cum se știe, Franța a jucat un rol deosebit de important în făurirea și recunoașterea Marii Uniri. Cele două țări au fost împreună în acele momente importante din istoria României și iată că sunt împreună și astăzi, după 100 de ani.

Proiectul național românesc a beneficiat de susținerea intelectualilor din acele vremuri, care au luptat pentru înfăptuirea idealului Marii Uniri. Unul dintre cei mai importanți susținători ai cauzei naționale pe frontul diplomatic a fost poetul și diplomatul Vasile Alecsandri. Vasile Alecsandri a fost delegat de Alexandru Ioan Cuza să susțină cauza României pe lângă împăratul Napoleon al III-lea, care s-a dovedit un mare prieten al națiunii noastre.

Vasile Alecsandri este originar din Bacău, iar Napoleon a III-lea este legat de Saint-Leu-la-Forêt. Am putea spune că această legătură istorică dintre cele două comunități a continuat prin parteneriatul existent între Consiliul Județean Bacău și Asociația Amitié Roumanie Saint-Leu, împreună cu care am realizat proiecte de succes, culminând cu Dialogul Francofon.

Sezonul cultural Franța – România ne-a prilejuit, prin acțiunile propuse în cadrul proiectului, să onorăm legăturile profunde, privilegiate și îndelungate dintre țările noastre.

Amprenta pe care cultura și civilizația franceză și-a pus-o asupra literaturii, artelor, în general asupra modului nostru de viață, este evidentă. Dar și influența puternică a unor creatori români de frunte asupra culturii franceze este de necontestat.

În acest context, nu trebuie uitat faptul că Județul Bacău a dat Franței și lumii întregi o serie de personalități de frunte ale culturii și literaturii. Tristan Tzara, născut în Moinești, a fost fondator al avangardismului european/dadaismului. Marele compozitor George Enesco, violonist celebru și dirijor, care a petrecut o parte din viața sa la conacul din Tescani, unde a compus celebra operă „Oedip”. George Apostu, al doilea mare sculptor român după Brâncuși, care s-a născut și a crescut în localitatea Stănișești, sculptorul contemporan Leonard Răchită, originar din Buhuși, prieten cu Apostu, au cunoscut consacrarea artistică în patria lui Rodin.

Ideea tematicii Conferinței a plecat de la dorința întoarcerii spre valorile importante ale vieții culturale a Județului Bacău care au contribuit și contribuie la promovarea culturii și literaturii franceze, dar și de la necesitatea de a face cunoscute aceste valori, mai ales în rândul tinerilor, atât români cât și francezi.

Îmi reafirm convingerea că dialogul cultural-educativ privilegiat dintre comunitățile noastre, prin mica contribuție adusă de parteneriatele din cadrul proiectelor realizate până în prezent sau care vor fi semnate pe viitor între Județul Bacău și instituții publice sau asociații franceze, va continua cu noi provocări în spiritul cunoașterii reciproce și de depășire a clișeelor, așa cum de altfel o arată și mesajul inclus în afișul Sezonului Romania-Franța 2019.»

Președintele Consiliului Județean Bacău
Sorin Brașoveanu


Deschiderea Conferinței „Personalități băcăuane de ieri și de astăzi de expresie franceză în muzică și literatură" de către d-na Catherine Lalumière, președinta Maison de l’Europe

Conferința susținută de prof. univ. dr. Vasile Spiridon de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău,
la sala de conferințe a Maison de l’Europe din Paris

Intervenția d-nei Raluca Moulinier, președinta asociației Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt

Mesajul transmis de către dl. Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău,
citit de d-na Luciana Pascu-Cârlan, consilier în cadrul Direcției dezvoltare durabilă și managementul proiectelor

Intervenția d-nei prof. univ. dr. Elena Bulai – scriitor băcăuan de expresie franceză

De la dreapta la stânga: d-na Luciana Pascu-Cârlan, d-na Elena Bulai, d-na Catherine Lalumière, d-na Raluca Moulinier, dl. Vasile Spiridon, d-na conf. univ. dr. Luminița Drugă, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și d-na Nicoleta Apreotesei, inspector de specialitate, Consiliul Județean Bacău

Expoziția de materiale de promovare a patrimoniului cultural-turistic al Județului Bacău

Conferința „Personalități franceze care au contribuit la crearea Statului Român la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX - Napoleon al III-lea și Generalul Berthelot", susținută de prof. dr. Philippe Casassus, la Saint-Leu-la-Forêt

Prof. dr. Philippe Casassus, împreună cu organizatorii francezi ai conferinței
(de la dreapta la stânga) d-na Marie–Christine Pinon Baptendier, viceprimar cu probleme de cultură în cadrul Primăriei din Saint-Leu-la-Forêt, d-na Raluca Moulinier, președinta asociației Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt și dl Jacques Petiard, membru al Consiliului de administrație al asociației Amitié Roumaine

 

    Finele lunii martie au adus în prim planul parteneriatului francofon dintre Consiliul Județean Bacău și Asociația Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt, două noi evenimente de prestigiu. Este vorba despre conferințele cu tema „Personalități băcăuane de ieri și de astăzi de expresie franceză în muzică și literatură”, conferențiar  prof. univ. dr. Vasile Spiridon, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și „Personalități franceze care au contribuit la crearea Statului Român la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX - Napoleon al III-lea și Generalul Berthelot”, conferențiar prof. dr. Philippe Casassus. Conferințele, care au avut loc în Franța, la Casa Europei din Paris și în localitatea Saint-Leu-la-Forêt, au fost urmate de vernisarea expoziției „Patrimoniul cultural și turismul în Județul Bacău”.
    În deschidere, au luat cuvântul Catherine Lalumière, președinte al Maison de l’Europe și al Asociației Europene a Școlilor de studii politice ale Consiliului Europei, Raluca Moulinier, președinte al Asociației Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt și d-na conf. univ. dr. Elena Bulai, scriitor băcăuan de expresie franceză. Din partea Consiliului Județean Bacău, Luciana Pascu-Cârlan, consilier în cadrul Direcției dezvoltare durabilă și managementul proiectelor a transmis mesajul președintelui, Sorin Brașoveanu. 
   Au fost prezentate publicului francez personalități marcante ale meleagurilor băcăuane care, prin anvergura creațiilor artistice și-au pus amprenta asupra culturii universale. Este vorba despre Vasile Alecsandri, Tristan Tzara, George Enescu dar și scriitori contemporani care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural.
    În cadrul colaborării demarate în 2015 dintre Consiliul Județean Bacău și Asociația Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Forêt au avut loc numeroase inițiative și acțiuni concretizate în proiecte comune de care au beneficiat atât comunități din județul Bacău cât și din Saint-Leu-la-Forêt. Unul dintre acestea, adevărat proiect de suflet, oferă „Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale băcăuane de pe Valea Zeletinului”, mai precis, copiilor din comunele Colonești, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești. În fiecare an, copiii școlilor implicate în proiect, învață și își consolidează cunoștințele de limbă franceză, într-un sistem interactiv care presupune atât studiu în clasă cât și învățare în activități comune cu colegi din Franța, acțiuni care au loc în județul Bacău dar și în Saint-Leu-la-Forêt.