Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Memoria Oituzului este mereu vie

Luni 21.08.2017 09:00
 

    Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu alături de prefectul judetului Bacău, Maricica Coșa, subprefectul județului, Valentin Ivancea, vicepresedintele Consiliului Județean Bacău, Marius Gabriel Gheorghiță, și alte oficialități locale si județene au participat sâmbătă, 19 august, la Oituz, la evenimentele reunite sub egida ”Memoria Oituzului”. La acestă importantă manifestare au mai participat domnul Mircea Dușa, secretar de stat în Ministerul Apărării, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, deputații Theodora Șotcan și Ionel Palăr.
    Agenda activităților a cuprins Sfânta Liturghie arhierească oficiată de ÎPS Ioachim Băcăuanul, urmată de un ceremonial militar și religios la Monumentul Eroilor din comună.
     ”Memoria Oituzului” se înscrie în sfera amplă a manifestărilor dedicate Centenarului luptelor din 1917 când, pe aceste meleaguri au avut loc bătălii hotărâtoare pentru soarta războiului dar și a României, în anii ce au urmat. ”Sunt onorat să particip astăzi, împreună cu dumneavoastră, la aceste emoționante momente de aducere-aminte. Luptele duse în aceste locuri au rămas în memoria istoriei ca adevărate pagini de martiriu, în care ostașii români au făcut sacrificiul suprem pentru credința și idealul lor. Și pentru că știm să cinstim memoria acestor eroi ai neamului, am inițiat proiectul ”Bacăul Eroic – Oituz – A treia poartă de fier a Moldovei – 2017”, prin care Guvernul României va aloca comunei Oituz suma de 1.127 mii lei. Banii vor fi folosiți pentru a organiza o serie de manifestări dedicate Centenarului printre care aș aminti: Vernisaj - expoziție de fotografie cu tema „Implicarea Oituzului în Primul Război Mondial”, Gala filmului istoric dedicat Centenarului Primului Război Mondial,  Concurs de arte vizuale si creație literară cu tema „Pe aici nu se trece – trecut cu viitor”, Demonstrație de tehnici și tehnică militară specifică perioadei 1916-1918, Seminar pentru tineri cu tema „Primul război mondial pe înțelesul tinerilor”, Organizarea unei întâlniri cu tineri din România și Germania cu tema „Drumul reconcilierii”. Un alt segment important pentru care sunt prevăzute fondurile necesare se referă la amenajarea Muzeului Văii Oituzului în incinta clădirii fostei școli din satul Poiana Sărata, Comuna Oituz și la realizarea Parcului Memorial „Eremia Grigorescu” în zona Curte, din imediata apropiere a „Monumentului Eroilor Cavaleriști”; aleile parcului vor îngloba un număr de 20.660 steluțe din marmură, fiecare steluță reprezentând un erou căzut în luptă, la Oituz, în perioada 1916 – 1919”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

Galerie foto