Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Momente festive pentru o serie de localitati din judetul Bacau

Miercuri 16.08.2017 11:00    Cea mai importantă sărbătoare religioasă a lunii august, ”Adormirea Maicii Domnului” a fost prilej de bucurie pentru multe localități din județul Bacău care au serbat cum se cuvine acest moment de mare înălțare spirituală.
Cea care a dat startul sărbătorii a fost, începând cu 12 august, comuna Filipeni. Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a participat la activitățile dedicate Zilei Comunei, prilej cu care a rostit o alocuțiune și a transmis felicitări locuitorilor: ”Împărtășesc astăzi cu bucurie, împreună cu dumneavoastră sărbătoarea comunei Filipeni. Sentimentul de satisfacție este cu atât mai mare cu cât, recent, împreună cu primarul și o mână de oameni inimoși am întocmit documentații și am obținut  finanțare pentru trei obiective importante din comună. Este vorba despre proiectul ”Construire Școală generală sat Valea Boțului, comuna Filipeni”, despre ”Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea dispensarului uman în comuna Filipeni” și despre construirea de poduri și podețe pe raza comunei. Toate aceste investiții se ridică la o sumă de aproape 8 milioane de lei. Aș aminti în acest context și de drumul Godovana-Filipeni care va fi modernizat, tot cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Sunt proiecte importante pentru toți locuitorii comunei”.  
     Trebuie menționat faptul că, primăria comunei Filipeni, împreună cu specialiști din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Bacău au realizat, în cursul anului trecut, o ”radiografie” la nivelul comunei și toate nevoile acesteia, transformate în obiective pe terme scurt și mediu sunt la această oră cuprinse și în Strategia actualizată de Dezvoltare a județului Bacău. Este un aspect esențial deoarece această strategie este documentul în baza căruia se realizează documentațiile pentru cererile de finanțare. Toate nevoile comunei și ale locuitorilor ei, începând cu infrastructura, continuând cu segmentele de educație și sănătate, sunt acoperite prin Strategia de Dezvoltare Locală. ”Proiectele câștigate până acum sunt dovada faptului că acolo unde există voință și consens, lucrurile pot fi puse pe făgașul normal. Pentru că obiectivele noastre pe termen lung sunt bunăstarea locuitorilor și posibilitatea de a oferi oamenilor un nivel de trai decent, astfel încât copiii noștri să nu mai fie nevoiți să plece din țară iar familiile să își poată îngriji bunicii și părinții și să le poată oferi copiilor tot ce au nevoie, aici, la noi acasă”, a mai subliniat președintele Consiliului Județean Bacău.
     Duminică, 13 august a fost prilej de bucurie și pentru locuitorii orașului Târgu Ocna, care au serbat Zilele localității. Agenda manifestărilor a fost bogată cuprinzând concerte, vernisaje, expoziții și lansări de carte. Prezent la momentul festiv care s-a bucurat de participarea oficialităților, președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a făcut un scurt parcurs istoric al orașului, urmat de raportarea la realitățile prezentului : ”Orașul Târgu Ocna este mai mult decât o pagină de istorie neîntreruptă. Este și o expresie a identității noastre spirituale. Locuitorii orașului se pot mândri cu câteva recorduri naționale pe care le deține Târgu-Ocna: începând cu secolul XV este primul și singurul centru de exploatare a sării din Moldova, aici a fost prima sondă de foraj din România, în 1861 dar și primul funicular din țară, realizat în 1885, de către inginerul Anghel Saligny.
     De Târgu Ocna sunt legate și numele a numeroase personalități ale culturii și științei dintre care aș aminti pe Costache Negri, scriitor și om politic; Gheorghe Petrașcu, pictor; Mihail Jora, compozitor; Ion Frunzetti, critic de artă; Gabriela Adameșteanu, prozatoare și, în mod deosebit aș dori să amintesc pe Corneliu Stoica, profesor, istoric, publicist, autorul unei excepționale enciclopedii despre Valea Trotușului. Ajutat de o geografie generoasă și, mai ales de oameni care “au sfințit locul”,orașul Târgu-Ocna a devenit o emblemă a județului, un loc-simbol cu care ne mândrim. Și pentru că tot am amintit de oameni inimoși, merită respectul nostru faptul că, Târgu Ocna se află pe lista de investiții finanțate în următorii trei ani, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cu un număr de 4 proiecte.  Orașul va avea un centru multifuncțional tip creșă în zona Tisești și două grădinițe reabilitate, modernizate și dotate conform standardelor europene. Și Colegiul ”C. Negri” va fi modernizat și dotat, valoarea acestor investiții ridicându-se la o sumă de aproape 19 milioane de lei”. 
    Trebuie subliniat și faptul că, în contextul Centenarului evenimentelor din 1917, orașul Târgu Ocna va beneficia de sume alocate atât pentru reabilitarea unui monument important pentru această zonă cât și pentru realizarea unui monument nou. Este vorba despre reabilitarea „Cimitirului cu Tunuri” și realizarea monumentului dedicat eroismului vânătorilor de munte pe Dealul Cireșoaia, aflat pe teritoriul administrativ al Orașului Târgu Ocna. Va fi, de asemenea, reabilitat și drumul de acces către Monumentul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia, din Orașul Târgu Ocna, toate aceste investiții ridicându-se la suma de 9 300 mii lei.
     Prăznuirea ”Adormirii Maicii Domnului” a coincis și cu Ziua comunei Horgești. Semnificația spirituală a acestei zile deosebite a fost subliniată de președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu care a rostit un mesaj emoționant : ”În acest moment de înălțare spirituală se cuvine cred, să ne aducem aminte de valorile noastre creștine – de grija și dragostea față de familie și față de aproapele nostru; să ne aducem aminte să fim mai generoși, mai buni, mai iertători...”.
     Alocuțiunea a cuprins și un scurt bilanț al pașilor parcurși în ultimul an. Au fost evidențiate cele două proiecte care, în cursul lunii iulie a acestuii an au obținut finanțare prin P.N.D.L., ele urmând a fi implementate în perioada 2017-2020. Este vorba despre ”Construirea școlii în satul Sohodor, comuna Horgești” și ”Construirea podului pe DC 92 la km 0+225 în localitatea Horgești”. Investițiile se ridică la peste 4 milioane de lei.
    Tot pe 15 august și locuitorii din Sascut au sărbătorit hramul orașului. Au participat la manifestări deputatul Ionel Floroiu și vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Ionel Pravăț. 

Galerie foto