Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Eveniment religios si comemorativ la Bogdanesti

Luni 31.07.2017 11:00


    Vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Marius Gabriel Gheorghiță a participat duminică, 30 iulie, alături de prefectul județului, Maricica Coșa, de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului și de primarul comunei Bogdănești, Nicolae Andrușcă la evenimentul religios și comemorativ al resfințirii cimitirului eroilor aflat în fața bisericii din centrul comunei Bogdănești. Acțiunea se înscrie în suita manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Primul Război Mondial.  
     Vara anului 1917 a fost un moment de „a fi, ori a nu fi”, pentru că în situația căderii frontului de la porțile apusene ale Moldovei ar fi urmat cucerirea întregii țări de către inamic. Pe teritoriul județului Bacău au fost concentrate importante forțe militare pentru a opri și respinge intențiile cotropitoare dinspre apus. Ostașii români, îmbărbătați și de mesajul transmis lor de către regele Ferdinand I la Răcăciuni, în  ziua de 4 aprilie 1917, aveau dorința de a învinge, vorbele rostite de conducătorul țării răsunându-le permanent în urechi: „Ostași, vouă, fiilor de țărani, care ați apărat cu brațul și cu pieptul vostru pământul unde v-ați născut, unde ați crescut, vă spun eu, regele vostru, că pe lângă răsplata cea mare a izbânzii care vă asigură fiecăruia recunoștința neamului întreg, ați câștigat totodată dreptul la a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pentru care v-ați luptat.” În atare condiții, pe frontul băcăuan, care se întindea pe linia Mănăstirea Cașin – Cașin – Bogdănești – Oituz – Slănic Moldova – Tg. Ocna s-au dat crâncene lupte, fiecare palmă de pământ fiind îngrășată cu sânge românesc, dar și inamic. Apogeul luptelor din zonă a fost atins la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, pe 5 august scăzând în intensitate și după o răbufnire  în zilele de 6-9 august s-a instaurat, treptat, acalmia, iar după 22 august Puterile Centrale au renunțat la ofensivă. Atunci au intrat definitiv în istorie luptele din Dealul Sticlăriei, Grozești, din vârfurile Coșna, Cireșoaia și Știbor. Jertfa a fost dintre cele mai mari, pe teritoriul județului Bacău aflându-și sfârșitul eroic peste 80.000 de militari, români, germani, ungari, austrieci, ruși, evrei și turci, care își află odihna veșnică în 13 cimitire ale eroilor și în unele monumente individuale.
    ”În „Triunghiul de Foc de la Mărăști, Mărășești și Oituz” din vara anului 1917 au fost spulberate visurile ofensive de cotropire ale Puterilor Centrale care urmăreau nu numai victoria pe front ci și scoaterea României din război. Bătăliile și victoriile românilor de la Mărășești, Mărăști, Oituz și din alte puncte cheie ale județului Bacău au avut o importanță capitală și prin faptul că au făcut să eșueze planul Puterilor Centrale de împărțire a României și au asigurat totodată și continuitatea statală a României. În acest context, Triunghiul de foc a însemnat lovitura cea mai importantă pe care au primit-o germanii în estul Europei. Este așadar, mai mult decât o datorie de onoare să cinstim memoria eroilor căzuți pe aceste meleaguri. Este îndatorirea de suflet a fiecăruia dintre noi să amintim generațiilor tinere care sunt adevăratele repere pe care noi, românii ne-am construit ființa națională”, a subliniat vicepreședintele Marius Gabriel Gheorghiță. 
De altfel, pentru comemorarea Primului Război Mondial, în fiecare an pe agenda Consiliului Județean sunt incluse o serie de evenimente dedicate eroilor căzuți pe câmpurile de luptă de la Oituz, Coșna, Cașin, Măgura și Cireșoaia, grupate sub titulatura "Bacăul Eroic".


Galerie foto