Începe Festivalul TAMASIDAVA

Joi 06.07.2017 19:00

Începând de mâine, vineri, 7 iulie până duminică, 9 iulie în municipiul Bacău se va desfășura prima ediție a Festivalului istoric Tamasidava. Manifestarea este organizată de Asociația culturală ”Geto-Dacii” din Iași, în colaborare cu Consiliul Județean Bacău.
    Un număr de 7 asociații de reconstituire istorică din țară și străinătate și-au anunțat prezența iar cei peste 140 de participanți vor reînvia istoria și legendele locale într-un mod unic prin multitudinea de activități desfășurate pentru toate categoriile de vârstă.
     Festivalul va debuta vineri, cu începere de la ora 20.30, în centrul orașului, în Piața Tricolorului (în fața Casei de Cultură), cu o ceremonie de deschidere în care vor fi prezentate asociațiile participante, urmată de o serie de activități specifice:
-    „Dansul Ielelor", concert de inspirație antică,
-    Lupte de gladiatori, marea bătălie între geto-daci și legiunile romane,
-    Concert de muzică antică și dansul nimfelor, după care va avea loc o paradă de noapte cu torțe, pe traseul Statuia lui Ștefan cel Mare - Consiliul Județean Bacău - Primărie - Piatra Tricolorului.
    Prima seară a festivalului se va încheia prin organizarea unei ceremonii de aprindere a "Focului Sacru" în Piața Tricolorului.
    Următoarele două zile ale festivalului vor avea loc în Parcul Gherăești, unde vă veți putea delecta cu alte activități care vă vor arăta cum era viața cotidiană în perioada istorică a geto-dacilor. Vor fi prezentări ale echipamentelor și armelor, ale mașinăriilor de luptă antice, dar și vizite în ateliere de fierărie, pielărie, prelucrarea lemnului, confecționare săgeți, pictură, confecționare bijuterii antice sau de confecționare a veșmintelor antice.
    ”Privim festivalul TAMASIDAVA ca pe o abordare provocatoare a culturii și a resurselor culturale. Vrem să oferim publicului băcăuan, dar și celor care ne vizitează, ocazia de a aprecia adevăratele valori. În același timp, festivalul își propune revitalizarea vieții culturale, făcând un arc peste timp cu antichitatea. Îmi doresc că orașul și județul nostru să devină un important centru cultural, publicul băcăuan merită un act cultural de calitate. Sunt convins că acest festival va fi o sărbătoare pentru fiecare dintre noi. O sărbătoare a bucuriei de a fi român, a mândriei de a fi urmașii unui neam liber, plin de curaj și vrednicie; o sărbătoare a credinței în destinul nostru ca națiune”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău referitor la acest eveniment unic.

Programul celor trei zile de manifestări este următorul:
Vineri - Bacău: Piața tricolorului
- 20.30 - Paradă de noapte cu torțe
- 21.15 - Dansuri antice
- 21.30 - Ceremonia de deschidere
- 22:00 - Petrecere – Berăria Valhalla
Sâmbătă - Parcul Gherăiești
- 12.00 - Prezentarea trupelor
- 13.00 - Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești
- 16.00 – 19.30: Lupte cu gladiatori
Ritualul de inițiere a unui tânăr războinic
Dansuri antice – Târg de sclavi – Jocuri antice – Muzică antică