Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Noi produse traditionale romanesti din judetul Bacau cu potential de recunoastere la nivel european

Joi 25.05.2017 17:00


    Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, a participat joi, 25 mai 2017, la întâlnirea de lucru cu tema „Accelerarea demersurilor de înregistrare a noi produse tradiționale românești din județul Bacău, protejate la nivel european”, organizată de Direcția pentru Agricultură Județeană Bacău.
     La eveniment au fost prezenți subprefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, consilier secretar de stat M.A.D.R., Ionuț George Diaconeasca, reprezentanții GAL-urilor, mici fermieri, procesatori din domeniul agroalimentar și producătorii cu atestate de produse tradiționale din județul Bacău.
     S-au purtat discuții interactive între producătorii locali și specialiști din cadrul M.A.D.R., cu privire la simplificarea legislației, formele asociative și demersurile de înregistrare a noilor produse românești protejate la nivel european. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate aspecte ale legislației europene și naționale, care reglementează modul de obținere a recunoașterii la nivel european al unor produse cu caracteristici speciale, cu tradiție de producere și cu o calitate superioară.
    ”Trebuie subliniat faptul că astăzi avem aproximativ 4500 de produse tradiționale, atestate la nivelul României față de anul 2007 când aveam 350, ceea ce reprezintă, desigur, un pas înainte, dar mai sunt multe lucruri de făcut în acest domeniu. În județul Bacău, avem multe produse tradiționale care merită cu prisosință recunoașterea, iar instituția pe care o reprezint susține producătorii locali în eforturile lor de a-și face cunoscute, de a-și promova produsele”, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
    În urma acestei întâlniri au fost identificate o serie de produse tradiționale băcăuane cu potențial de înregistrare pe schemele de calitate europene și naționale dintre care amintim:
    - Caș afumat - Albișteanu Stelian
    - Cârnați de păstrăv și zacuscă de păstrăv- Paliștan Ionela
    - Telemeaua de Ghimeș - Gârbea Csobo
    - Salamul de Ghimeș - Attila Șarig
   Reamintim că în prezent România are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Țara Bârsei (IGP), Telemea de Ibănești (DOP). Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles, respectiv Cârnați de Pleșcoi ((IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP).  Tot ca indicații geografice protejate sunt înregistrate și se află într-un proces de verificare și un număr de nouă băuturi spirtoase: Vinars Târnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palincă, Horincă de Cămârzana, Țuica de Argeș, Țuica Zetea de Medieșu Aurit.                    

Galerie foto