Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Tripla semnificatie in istoria poporului roman

Marti 09.05.2017 14:00

    Ziua de 9 Mai reprezintă o dată simbol în istoria modernă a poporului român. Printr-o coincidență fericită astăzi sărbătorim Ziua Europei, Proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877 și Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945.
    Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naștere a proiectului european, ci și o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a marii comunități din care fac parte toți cetățenii UE. Orice unitate marchează începutul unui efort comun pentru a realiza lucruri mărețe. Ziua de astăzi, Ziua Europei, este, alături de celelalte simboluri ale Uniunii Europene, semnul unui angajament colectiv transformat într-o mare familie, familia Europei.
    În pofida amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, semnalele cetățenilor europeni sunt clare. Credința în proiectul european este fermă iar atitudinea oamenilor se îndreaptă într-un singur sens- consolidarea valorilor europene și implicarea lor în viața noastră cotidiană. Fie că vorbim despre solidaritate, grija față de celălalt, democrație și participare activă în viața cetății, toate acestea, cândva deziderate, acum sunt realitate. Iar noi, românii suntem parte din acest angrenaj de acțiuni, simboluri și valori și, cu mândrie ne revendicăm statutul de cetățeni europeni. La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

    La 9 mai 1877, țara nostră își proclama independența de stat. De la tribuna Camerei Deputaților, Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe al României la acea dată, ținea un discurs memorabil: ”Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare”. O zi mai târziu, Camera Deputaților și Senatul aveau să consacre în mod oficial noul statut de stat independent al României. Independența țării era astfel proclamată oficial după ce ea fusese invocată cu multe decenii înainte în numeroase documente redactate de către fruntașii mișcării naționale din Principatele Române. Acest obiectiv a fost considerat de către elitele politice ca fiind o necesitate, fără de care nu era posibilă modernizarea țării.
      În 1877, în contextul declarării război Turciei de către Rusia, dornică să își ia revanșa după războiul Crimeii (1853-1856), clasa politică românească a înțeles că proclamarea independenței în Parlament trebuia să fie urmată de consfințirea acesteia pe câmpul de luptă.
    Independența României avea să fie validată de către Congresul de la Berlin (1878) chiar dacă a trebuit să plătească un preț pe măsură - pierderea celor trei județe românești din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad, în favoarea Imperiului rus. Consacrarea internațională a independenței României avea să vină de-abia doi ani mai târziu, când Germania, Franța și Marea Britanie au transmis, în februarie 1880, o notă identică la București prin intermediul reprezentanților lor diplomatici, ridicați acum la rangul de miniștri plenipotențiari, în concordanță cu noul statut internațional al țării noastre.  

    Al treilea moment sărbătoresc al zilei de astăzi se referă la Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945. Cunoscută și ca Ziua Victoriei, în această zi, acum 72 de ani a fost semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, ceea ce a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial. S-a încheiat astfel unul dintre cele mai sângeroase momente din istoria omenirii în care bilanțul morților a fost de peste 60 de milioane de oameni, militari și civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale și economice, au fost fără precedent.
    Anii care au urmat au fost ani grei, pentru toată Europa, devastată de război, ani în care un continent întreg a fost silit să se reconstruiască, să se ridice din ruine. Europa a reușit, dovadă proiectul european pe care îl sărbătorim astăzi.

Galerie foto