Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Romania - un deceniu de Uniune Europeana

Luni 24.04.2017 19:00


    Consiliul Județean Bacău în parteneriat cu Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, SIF Moldova, Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău și Asociația ”România Durabilă” au organizat în perioada 23-24 aprilie, conferința cu tema ”România: al doilea deceniu în U.E. Provocări – Priorități -Oportunități”. Evenimentul, găzduit de universitatea băcăuană s-a bucurat de participarea președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, a primarului municipiului Bacău, Cosmin Necula, a prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, negociatorul șef al aderării României la UE, a prof. univ. dr. Carol Schnakovsky, rectorul Universității ”V. Alecsandri” Bacău, a numeroși reprezentanți ai mediului de afaceri băcăuan, dar și ai instituțiilor de cultură.
    România se află într-un moment de bilanț al apartenenței la Uniunea Europeană, din punct de vedere economic, financiar, politic și social dar, în egală măsură trebuie stabilit ce anume urmărește România să realizeze în cel de-al doilea deceniu în Uniune. Evident, sunt stabilite deja o serie de strategii și proiecte însă acum este momentul ca România să își definească o poziție coerentă și de lungă durată cu privire la ceea ce dorește de la Uniune și cum ar trebui aceasta să arate în viitor. Privitor la bilanțul primul deceniu post-aderare, președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu sublinia faptul că ”am pășit în cel de-al doilea deceniu de când România a intrat în Uniunea Europeană, cu experiențe acumulate în ceea ce privește dezvoltarea, coeziunea dar, mai ales, conlucrarea în condiții de concurență. Sunt convins că am resimțit cu toții, mai mult sau mai puțin, avantajele dar, în anumite cazuri, și dezavantajele aderării României la spațiul comunitar. Integrarea a avut efecte pozitive asupra modernizării societății românești în ansamblu, atât din punct de vedere economic, cât și politic, ori pe probleme de securitate. Aderarea a adus îmbunătățirea nivelului de trai al românilor, prin crearea de noi structuri de producție conforme standardelor Uniunii Europene, prin dezvoltarea mediului privat, stimularea concurenței, accesul pe piața muncii din statele UE”.
    Subiectele abordate au adus în discuție și aspecte precum modul în care județul Bacău a contribuit la dezvoltarea României ca membră UE sau în ce măsură a valorificat județul Bacău fondurile europene. Un calcul simplu arată că România are un bilanț pozitiv în atragerea acestor fonduri. În cei 10 ani de la aderarea țării la Uniunea Europeană, România a primit de la Bruxelles peste 40,5 miliarde de euro ca fonduri europene nerambursabile și a contribuit, la rândul său, la bugetul UE cu aproximativ 13,64 miliarde de euro. Rezultă așadar, un flux net pozitiv pentru țara noastră de aproape 26,9 miliarde de euro. ”Consiliul Județean Bacău a reușit să țină pasul în acest marș accelerat. Valoarea totală a contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri structurale, semnate în acest interval, a fost de peste 130 milioane de euro. La această sumă se adaugă și proiectele implementate direct de către Unitățile Administrativ Teritoriale din județ, care însumează alte zeci de milioane de euro. Au fost atrase fonduri și prin alte tipuri de contracte, cum ar fi cele semnate în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European, Banca de Dezvoltare a CE, Banca Internațională de Reconstrucție si Dezvoltare, Norway Grants, Banca Mondială.
     Principalele domenii în care s-au investit fondurile europene sunt sănătatea, infrastructura, educația, protecția socială, cultura, turismul si mediul. Aceste proiecte au avut ca scop îndeplinit îmbunătățirea calității vieții comunității băcăuane. Cu bucurie susțin că județul nostru a contribuit la dezvoltarea României, chiar înainte de aderarea propriu-zisă. Amintesc reformarea sistemului de protecție a copilului, județul Bacău, prin politicile de reformă din sistemul de protecție a copilului a devenit un exemplu de bune practici la nivel național și internațional. Județul Bacău are o bună experiență acumulată pe componenta furnizării serviciilor destinate dezvoltării deprinderilor de viață independentă și integrării socio-profesionale a  adolescenților și tinerilor aflați în situație de vulnerabilitate, fiind un județ pilot pe țară. Grație unui parteneriat încheiat cu UNICEF-ul implementăm Proiectul ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităților”, prin care 45 de comune beneficiază de servicii oferite de către personal specializat format din asistenți sociali, consilieri școlari, asistenți medicali comunitari, educatori parentali, mediatori sanitari. Prioritatea noastră este acordarea de servicii integrate la nivel de comunitate, iar proiectul răspunde foarte bine acestui obiectiv
”, a punctat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău în discursul rostit la eveniment.
    Un moment de bilanț presupune însă și o privire ațintită înainte. O viziune pe termen mediu și lung și strategii pentru dezvoltare susținută. Este ceea ce și-au propus factorii de decizie de la nivelul județului Bacău și pentru care, împreună cu reprezentanții României la Bruxelles dar și ai Uniunii Europene înțeleg să facă eforturi susținute. Fie că vorbim despre un  viitor cu mai puțină birocrație inutilă, cu urechi deschise la nevoile reale ale oamenilor sau despre tineri și problemele lor, despre piața muncii sau despre politici sectoriale, strategiile trebuie gândite și implementate ÎMPREUNĂ.
     

Galerie foto