Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

La multi ani, Politiei Romane!

Vineri 24.03.2017 13:30

   
    Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a participat astăzi, 24 martie, la ședința festivă prilejuită de sărbătorirea Zilei Poliției. ”Sunt deosebit de onorat ca în această zi specială pentru Poliția Română, la împlinirea celor 195 de ani de existență, să mă alătur tuturor celor care apreciază la adevărata lor valoare eforturile depuse de personalul Poliției, pentru respectarea normelor de conviețuire socială, pentru asigurarea vieții și a integrității fizice și materiale a cetățenilor. Ca președinte al Consiliului Județean Bacău îmi exprim convingerea că polițiștii din județul nostru și-au câștigat încrederea și respectul populației. Aceasta pentru că Poliția Română a devenit un partener dinamic și responsabil, progresele ei fiind remarcate și apreciate pretutindeni, iar Inspectoratul Județean de Poliție Bacău a contribuit an de an la creșterea respectului și a încrederii oamenilor în polițiști”, și-a arătat aprecierea președintele Brașoveanu.
    Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarb sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Suțu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de ”Poliție”. În 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe și impozite celor însărcinați să mențină ordinea publică și să apere propriettaea cetățenilor iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuțiile poliției sunt extinse. Ziua de 24 martie marchează momentul festiv din 1822 când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica înmânează agăi Mihăiță Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfășurate la București, primul drapel al Agiei. Din 1990, Poliția Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranța persoanelor, a colectivităților, drepturilor legitime ale cetățenilor precum și a altor drepturi prevăzute în acte internaționale la care România este parte.
    ”Fiecare stat are istoria sa iar în interiorul acestuia, fiecare instituție a parcurs un drum devenit peste ani, istorie. Astăzi, când Poliția Română îmbracă haine de sărbătoare doresc să vă asigur de toată susținerea din partea Consiliului Județean Bacău, și a mea personal, în toate demersurile pe care le întreprindeți cu scopul de a oferi siguranță cetățenilor. Prezența dumneavoastră în structura Autorității Teritoriale de Ordine Publică (A.T.O.P.), informările periodice pe care le faceți în cadrul întâlnirilor trimestriale de la Consiliul Județean ne confirmă faptul că vă faceți datoria prin intervenția promptă oriunde și oricând este nevoie”, a mai subliniat Sorin Brașoveanu.
 

Galerie foto