Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Comunicat de presa: Aparatura medicala performanta pentru locuitorii Vaii Trotusului

Luni 17.10.2016 12:00
 
Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu și vicepreședintele Ionel Floroiu, împreună cu reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, precum și jurnaliști au efectuat luni, 17 octombrie 2016, o vizită în teren la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal “ Sf. Ierarh dr. Luca" din Onești.
 Compartimentul de Primiri Urgențe a fost reabilitat și dotat la nivelul standardelor europene, printr-un proiect de anvergură inițiat în 2013. Lucrările propriu-zise au demarat în noiembrie 2015 și în decurs de 10 luni de la debut au fost finalizate și recepționate. Proiectul a fost posibil grație parteneriatul încheiat între Consiliul Județean Bacău și UAT Onești, avându-i drept promotori pe președintele Dragoș Benea și pe actualul edil al Oneștiului, Nicolae Gnatiuc. Suma alocată a fost de  6.920.000  de lei, peste un milion și jumătate de euro, din care 95% au fost asigurați de Consiliul Județean Bacău și  5% de către Consiliul Local Onești.
Pe lângă un spațiu generos, realizat la standarde europene, conceptul după care a fost executat noul Compartiment de Primiri Urgențe respectă nevoia de funcționalitate impusă de un astfel de serviciu, și anume nevoia de a supraveghea concomitent mai mulți pacienți  și de a separa în același timp urgențele pe coduri și pe tipuri de pacienți. Toate acestea s-au făcut cu respectarea normativelor impuse de organismele de control și supraveghere, dar și a normativelor impuse de disciplina în construcții.
Prezent la eveniment, Dragoș Benea a menționat importanța acestei investiții, care va deservi aproximativ 160.000 de locuitori ai întregii Văi a Trotușului. ”Este important să marcăm momentul finalizării acestei investiții, pentru că s-a vorbit mult și rău intenționat pe seama acestui proiect, care s-a construit mai rapid decât au durat procedurile de licitație și achiziție. Din păcate, procedurile din legislația românească sunt întortochiate, stufoase și extrem de complicate. Nu este singura investiție din sănătate în care Consiliul Județean joacă un rol major, aceleași lucru l-am făcut și la Moinești și la Spitalul Județean de Urgență Bacău, de altfel, în perioada imediat următoare vor mai fi finalizate și inaugurate câteva investiții importante din sănătate și mă gândesc aici  la Secția de Radioterapie, un RMN, care nu a fost niciodată în sistemul public de sănătate băcăuan. Urez mult succes cadrelor medicale de la spitalul din Onești, le sugerez să aibă un parteneriat strâns cu autoritățile locale, să sesizeze orice problemă apărută în activitatea lor pentru că dacă facem investiții de acest gen, iar resursa umană nu se adaptează la cerinețele populației am investit degeaba. Oamenii trebuie să observe schimbări și la capitolul mentalitate, e o rugăminte și o solicitare pe care o am de mult timp și o adresez tuturor cadrelor medicale de la unitățile sanitare publice din județ”.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu a explicat graba cu care a fost inaugurată această investiție. ”Nu am dorit să facem o inaugurare protocolară arhicunoscută, vineri am obținut ultimele avize de funcționare, astăzi inaugurăm oficial Centrul de Primiri Urgențe, iar în cel mai scurt timp cu putință, oneștenii trebuie să beneficieze de această investiție deosebit de importantă pentru sănătatea lor. Investițiile la Spitalul Municipal din Onești nu se opresc aici, avem în faza de licitație un nou proiect ce vizează reabilitarea Secțiilor de Boli Interne, ORL, Oftalmologie și Neurologie. Învățământul și sănătatea rămân obiective prioritare ale actualului Consiliu Județean, vorbim practic de o continuitate  a investițiilor făcute în aceste domenii în ultimii ani. Aceste obiective, alături de Asistența Socială vor sta la baza elaborării Strategiei de dezvoltare a județului, pentru a genera un mediu socio-economic stabil și diversificat capabil să asigure prosperitatea generală a populației și dezvoltarea durabilă a județului Bacău”.    
Dotarea Compartimentului  de Primiri Urgențe cu aparatură de ultimă generație este complexă, aparatura fiind în sine o investiție de mare importanță, care va deservi întreg spitalul, nu numai sectorul vizat, este de părere managerului Spitalului din Onești, medicul Oana Mihaela Secară.
”Considerăm că fără intervenția Consiliului Județean Bacău în parteneriat cu Consiliul Local Onești,  comunitatea noastră nu ar fi avut prea curând o gamă întreagă de aparate performante (aș aminti computerul tomograf, aparat Roentgen mobil digital, videolaringoscop și multe altele).  Astfel, în doar câteva zile, locuitorii Văii Trotușului vor putea beneficia de un centru medical la standarde europene, nemaifiind nevoiți să suporte drumuri sau cheltuieli suplimentare pricinuite de lipsa unor dotări medicale corespunzătoare în zonă”, a mai precizat directorul Spitalului Onești, dr. Oana Mihaela Secară.

Galerie foto