Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Incluziune sociala prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunitatilor

Joi 01.09.2016 11:00

   
    Consiliul Județean Bacău a fost miercuri, 31 august, gazda unei întâlniri care și-a propus familiarizarea reprezentanților Biroului Regional pentru Europa Centrală și de Est și Comunitatea Statelor Independente, Basil Rodriguez și Amirhossein Yarparvar, experți în domeniul sănătății și nutriției, cu modelul de servicii integrate la nivelul comunității, dezvoltat în parteneriat de UNICEF și instituțiile județene cu responsabilități în domeniul protecției sociale, sănătății și educației. Membrii echipei de proiect, medici, asistenți, psihologi, împreună cu reprezentanții UNICEF au trecut în revistă realizările, dar și minusurile proiectului ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunităților”, demarat în 2014 și care se va derula până în 2019.
    ”Prioritatea noastră este acordarea de servicii integrate la nivelul județului, iar proiectul răspunde foarte bine acestui obiectiv. Vorbim despre un parteneriat între Consiliul Județean Bacău, Prefectură (împreună cu instituțiile deconcentrate), Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților, de autorități publice locale și despre 45 de comunități beneficiare ale acestui proiect. Vorbim  despre servicii oferite de către personalul specializat angajat în cadrul proiectului, aproximativ 170 de persoane-asistenți sociali, consilieri școlari, asistenți medicali comunitari, educatori parentali, mediatori sanitari. Amintesc în acest sens, despre accesul populației la serviciile medicale de bază, despre identificarea din timp a situațiilor de risc pentru familii, copii și bătrâni sau decongestionarea presiunii asupra Unității de Primiri Urgențe, fapt deloc neglijabil în măsura în care unele urgențe pot fi rezolvate de către asistenții comunitari, la nivel local”, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
    Una dintre provocările căreia îi răspunde proiectul este reducerea discrepanțelor dintre mediul rural și cel urban referitor la personalul medical sau sanitar din comunități. Pentru că, dacă în mediul urban există un număr de 591 de medici la 10 000 de locuitori, în mediul rural al județului Bacău sunt doar 83 de medici la 10 000 de locuitori. Personalul  specializat în cadrul proiectului, asistenți comunitari, educatori parentali, psihologi, mediatori școlari, vine să reducă acest deficit.
    Desigur, activități de implementat în acest proiect sunt încă multe, dar, așa cum afirma Basil Rodriguez, reprezentant UNICEF pentru Europa Centrală și de Est și pentru Comunitatea Statelor Independente ”întrebările fundamentale ale oricărei strategii sunt – cum creștem accesul populației, în special al grupurilor vulnerabile la serviciile de bază și cum creștem calitatea serviciilor oferite?” Întrebări la care acest proiect oferă răspuns prin integrarea serviciilor sociale, de sănătate și educație, la nivelul comunităților.  ”Pentru următorii ani, reafirm angajamentul asumat de Consiliul Județean pentru susținerea implementării acestui model, care reunește serviciile de educație, protecție socială și sănătate sub coordonarea autorităților locale, beneficiind de sprijin tehnic și metodologic din partea autorităților județene”, a conchis președintele Consiliului Județean Bacău.

Galerie foto