Un proiect sub semnul prieteniei româno-franceze

Marti 24.05.2016 10:00

În perioada 10-15 mai 2016, în cadrul proiectului-pilot ”Un altfel de sprijin pentru dezvoltarea zonelor rurale sărace băcăuane din Valea Zeletinului – promovarea învățării și consolidării limbii franceze în vederea dezvoltării comunitare, în contextul extinderii relațiilor de colaborare cu Franța” a avut loc o nouă etapă - schimbul de experiență între elevii comunelor Colonești, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești (câte 10 elevi de la fiecare comună) și elevii francezi de la Colegiul privat “Rosaire” și Colegiul public ”Wanda LANDOVSKA” din Saint –Leu-la – Forêt. Concret, un număr de 40 de elevi din Valea Zeletinului s-au deplasat în Franța unde, la școlile partenere din cadrul proiectului au participat la orele de limbă franceză și le-au vorbit colegilor francezi despre familiile lor și despre școala românească. Informațiile privind istoria, cultura, viața socială a comunităților sătești din zona Zeletinului a județului Bacău, au fost întregite de succinte prezentări realizate de fiecare echipă din cele patru comune cu sprijinul profesorilor lor însoțitori.
    Acest schimb de experiență organizat de Asociația Amitié Roumaine Saint –Leu, nu ar fi fost posibil, fără implicarea personală, fără efortul, devotamentul si responsabilitatea membrilor acesteia, în mod special a președintei asociației, d-na Raluca Moulinier, a doamnei Martine Delambre sau a domnului Jacque Petiard - membrii ai Consiliului administrativ al asociației.
    Programul, organizat de partenerul de proiect Asociația Amitié Roumaine Saint –Leu, a cuprins și prezentări ale obiectivelor culturale importante din Paris printre care: Domul Invalizilor, mormântul lui Napoleon, Turnul Eiffel sau  Arcul de Triumf din Place de L'Etoile. A fost vizitat și castelul de la Chantilly, situat la aproximativ 40 de kilometri distanță de Paris, construcție și arhitectură impresionantă, cu o galerie de artă ce găzduiește opere ale unor artiști precum Raphael, Botticelli, Guercino și Jean-Baptiste-Camille Corot .
    Un moment emoționant a fost seara românească de cântec și dans organizată de profesorii  de la Conservatorul din Argenteuil: clasa de pian, clasa de dans și în mod special clasa de formare muzicală condusă de o româncă, profesor de muzică. Copiii din cele patru comune de pe Valea Zeletinului  au oferit și ei un moment muzical cu piese din repertoriul tradițional.
    “Sunt mulțumit că în mandatul meu am reușit să inițiez și să mă implic într-un proiect care a motivat elevii din zona cea mai săracă a județului nostru să învețe limba franceză,  un proiect ce a încântat și bucurat inimile acestor minunați copii, talentați, frumoși, dornici de a-și depăși condiția și care au lăsat o impresie puternică francezilor, mai ales ca urmare a susținerii unui program artistic tradițional de cântec și dans românesc și de prezentare a comunei lor în limba franceză. Cu siguranță că fără îndrumarea și implicarea profesorilor lor reușita nu ar mai fi fost aceeași”, a ținut să sublinieze la finalul evenimentului, managerul acestui proiect, Ionel Floroiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău.

Proiectul, inițiat de Asociația Amitié Roumaine Saint –Leu (FR) împreună cu Județul Bacău, prin Consiliul Județean Bacău, se derulează în parteneriat cu primăriile și consiliile locale ale celor patru comune și cu Asociația Româno- Franceză St Leu-Izvorul Berheciului (RO).