Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Observatorul Astronomic Victor Anestin Bacău îmbracă haine europene începând cu iarna anului 2015

Joi 17.09.2015 09:00    Miercuri, 16 septembrie 2015, Consiliul Județean Bacău a fost gazda conferinței de presă organizată în scopul mediatizării proiectului „Restaurarea și Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural - Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău, cod SMIS 13163.
    Proiectul este finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenție 5.1 - Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.
 
   Bugetul total alocat acestui proiect este de 12.834.518,62 lei, asistența financiară nerambursabilă fiind de 9.036.752,57 lei.
   Modernizarea clădirii Observatorului Astronomic prevede la nivelul superior crearea unei platforme circulabile, unde va fi amenajată o sală ecuatorială, acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu un telescop performant.
    Noul corp de clădire, construit în partea de sud a Observatorului, înglobează accesul în construcția existentă. Clădirea nouă va fi prevazută cu o scară de acces în 4 rampe și cu un lift panoramic vitrat pentru 6 persoane.
    Prin crearea punctelor de informare la fiecare nivel al construcției noi și realizarea sălii ecuatoriale la ultimul etaj al clădirii existente, va rezulta un obiectiv architectural unitar, modern.
    Proiectul, prin anvergura investiției și obiectivele realizate, reprezintă un instrument de sprijin în promovarea obiectivelor turistice culturale băcăuane, având ca principal efect creșterea numărului de turiști români și străini care vor vizita județul Bacău. ”Sunt convins că Observatorul astronomic, alături de alte proiecte implementate de către Consiliul Județean Bacău, cum ar fi Pârtia de schi de la Slănic Moldova sau Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență, va fi un proiect de succes. Dacă în 2013, Observatorul astronomic a fost vizitat de aproximativ 6 000 de persoane, începând cu anul 2016, după finalizarea achizițiilor și dotarea cu tehnică de ultimă generație cred că vom depăși numărul de 10 000 de vizitatori. Sper ca la Noaptea Muzeelor, Observatorul astronomic să fie instituția vedetă de pe harta județului Bacău și nu numai”, a precizat Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, prezent la eveniment.