Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Peste 5 milioane de euro pentru copii vulnerabili din județul Bacău

Luni 13.10.2014 10:00
Vineri, 10 octombrie 2014, UNICEF și Consiliul Județean Bacău au lansat modelul ”Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar”. În cadrul acestui proiect, peste 54 000 de copii vulnerabili și familiile lor, provenind din 50 de comunități din județul Bacău vor beneficia de noi servicii. Cu un buget de 5,3 milioane de euro, inițiativa este finanțată de Norway Grants (3,3 milioane de euro) și UNICEF (2 milioane de euro).
La eveniment au participat Victor Ponta, prim-ministru al României, Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România, Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, Dorian Pocovnicu, prefect al judeului Bacău și Sorin Brașoveanu, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău (DGASPC)
Pornind de la bunele practici de la nivel internațional, național și local, UNICEF și Consiliul Județean Bacău, prin DGASPC Bacău vor testa acest model care va reuni serviciile de educație, protecție socială și sănătate. Serviciile vor fi acordate de profesioniștii de la nivel local: aistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori școlari și sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educația preșcolară și școlară incluzivă și de calitate. Vor fi implicați toți partenerii de la nivelul comunității și se va acorda o atenție specială identificării timpurii și prevenirii situațiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei.
”Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va îmbunătăți semnificativ starea de sănătate și accesul la servicii de educație și de protecție în cazul copiilor vulnerabili și al familiilor acestora. Pe termen mediu și lung, investiția în aceste servicii integrate cu o puternică componentă de prevenție va fi una profitabilă prin scăderea costului serviciilor specializate, modelul putând fi replicat la nivel național cu finanțare de la bugetul public și din fonduri europene”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.
Proiectul pilot, cu o durată de implementare de trei ani, va fi supus unei evaluări independente și va fi documentat în scopul furnizării de noi evidențe reformelor ce vizează serviciile din domeniul sănătății, educației și protecției copilului. ”Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunității, care se concentrează pe prevenție, este lăudabilă. Sunt bucuroasă că Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai târziu, poate fi extins la nivel național, îmbunătățind incluziunea socială a grupurilor vulnerabile în România”, a afirmat Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România.
La rândul său, Dragoș Benea, Președintele Consiliului Județean Bacău a subliniat că ”acesta este cel mai important parteneriat pe care îl voi implementa în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Bacău. Nu poate fi comparat cu niciun alt proiect deoarece, în acest caz, ne adresăm copiilor defavorizați și vulnerabili din comunitatea noastră. Felicitări UNICEF și tuturor partenerilor de la nivel național, județean și local care vor lucra împreună în beneficiul copiilor”.

Galerie foto