Lansarea ghidului bilingv "Cele mai frumoase sate din Romania", editia a II-a

Marti 10.12.2013 15:00
Consiliul Județean Bacău a participat vineri, 6 decembrie, la evenimentul de lansare a ghidului bilingv, român-francez, "Cele mai frumoase sate din România". Desfășurat în ambianța Muzeului Satului din București, evenimentul s-a bucurat de participarea domnului Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale pentru Turism, a domnului Benoit Rutten, delegat al regiunii Wallonie – Bruxelles, Excelenței Sale Philipe Gustin, Ambasador al Republicii Franceze la București și a Excelenței Sale Jean Hubert Lebet, Ambasador al Elveției la București.
În deschiderea msanifestării, domnul Nicolae Marghiol, președintele executiv al Asociației "Cele mai frumoase sate din România" declara "România este una dintre cele mai bogate țări din Europa în ceea ce privește patrimoniul material și imaterial. Acesta este lada noastră de zestre, el este totodată trecutul și viitorul nostru. Suntem astăzi români pentru că strămoșii noștri, țăranii satului românesc, prin muncă, sudoare și inspirație divină au născut și sădit valori pe care, iată, astăzi, le moștenim".
Asociația "Cele mai frumoase sate din România" propune o nouă viziune de dezvoltare durabilă a satului românesc, dezvoltare prin moștenirea culturală. Proiectul "Cele mai frumoase sate" propune ca satele frumoase ale României, sate reprezentative din fiecare județ al țării să se dezvolte pe baza moștenirii lor materiale și culturale, fie că este vorba despre dezvoltarea și valorificarea produselor agricole și tradiționale, de tradiții și obiceiuri unice, de natură și peisaje deosebite sau de agroturism. Referitor la acest aspect, Excelența Sa Philipe Gustin, Ambasador al Republicii Franceze la București afirma: "datorită acestui proiect de promovare vom avea ocazia să redescoperim satul românesc în toată diversitatea sa. Satul românesc are un patrimoniu arhitectural, cultural și natural unic în Europa. Se promovează în acest fel bogăția și diversitatea, de multe ori ignorată, a ruralității românești și este astfel un instrument de dezvoltare economică durabilă a teritoriului".
Județul Bacău a participat la acest proiect cu satele: Ciugheș Palanca, Poiana Sărată- Oituz și Dofteana. Produsele specifice promovate au fost produse tradiționale gastronomice precum: peștele în cetină de brad, zacuscă și pateu din păstrăv (Ciugheș-Palanca), cozonacii de la Dofteanași poale în brâu, uscățele din zona Oituz, dar și  meșteșuguri transmise din "tată în fiu" din zona Oituz: olăritul și țesutul.
În cadrul manifestării despre comunele băcăuane regăsite în ghidul "Cele mai frumoase sate din România" și despre produsele tradiționale specifice județului Bacău a vorbit dl. Brăneanu Dumitru și d-na Dana Pricopie, iar despre importanța valorificării și promovării produselor tradiționale românești a vorbit d-na Luciana Pascu-Cârlan, care a mai prezentat ca produs tradițional specific al județului Bacău – poarta de lemn din zona Cașin, emblema și expresia sufletului cășunean. Prezentarea a fost făcută prin intermediul albumului de excepție "Porțile de lemn ale satului. Porțile sufletului", autor Constantin Tudose.