Ziua Europei, sarbatorita la Consiliul Judetean Bacau

Joi 09.05.2013 12:00
    Președintele Dragoș Benea a participat astăzi, alături de europarlamentarul Minodora Cliveti, de oameni politici și elevi ai liceelor băcăuane, la un eveniment dedicat zilei de 9 mai, Ziua Europei.

Dezbaterea s-a grefat în principal pe tineri, rolul, importanța și problemele acestora la nivel european dar și național și local. Pentru că, așa după cum afirma Hannes Swoboda, președintele S&D Group din Parlamentul European, într-un mesaj trimis special pentru acest eveniment, ”tinerii reprezintă aproape o cincime din populația Europei. Ei sunt prezentul și viitorul și o bogată sursă de dinamism în societățile noastre”.

Parafrazând-o pe Dna Androulla Vassiliou, Comisar European pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret, se poate spune că cea mai trainică și durabilă investiție în perioada 2014 – 2020 este investiția în educația și perfecționarea tinerilor.
Referindu-se la politicile Uniunii Europene pentru segmentul de tineret, Minodora Cliveti a subliniat că, ”pentru perioada 2014-2020, la nivel european, se dorește continuarea și îmbunătățirea programelor deja cunoscute în cadrul Strategiei pentru Tineret, programe ce vizează intensificarea mobilității studenților, creșterea numărului parteneriatelor dintre instituțiile de învățământ, încurajarea studiului limbilor străine, promovarea conceptelor de cetățenie activă, solidaritate și incluziune socială pentru toți tinerii”.
    Multe dintre aceste proiecte au fost implementate cu succes atât la nivel național cât și local.
   La nivel comunitar există programele ”Tineret în acțiune 2007-2013”, Erasmus, sau Comenius. Fiecare dintre acestea urmărește să dezvolte printre tineri un simț de răspundere, de inițiativă, interes față de ceilalți, participare civică și implicare activă la nivel local, național și european.
   Însă, în pofida eforturilor privind educația și integrarea tinerilor în societate, Europa se confruntă, încă, cu o problemă gravă – șomajul în rândul tinerilor. În prezent, peste cinci milioane de tineri din Uniunea Europeană sunt șomeri, ceea ce înseamnă că unul din cinci tineri de pe piața muncii nu își poate găsi un loc de muncă. Tinerii întâmpină dificultăți în a găsi un loc de muncă, în contextul creșterii șomajului. În unele state membre ale UE, rata șomajului în rândul tinerilor poate atinge 40 %. Această comunicare indică faptul că, în total, 7,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani nici nu lucrează și nici nu urmează studii sau cursuri de formare profesională.
Deși șomajul este ridicat, multe posturi rămân vacante. Această situație indică o incompatibilitate pe piața muncii în UE. În acest context, ”este necesar un mai mare suport pentru programele de consiliere vocațională care să permită fiecărui tânăr să se orienteze, din punct de vedere profesional astfel încât, la terminarea unei forme de învățământ să poată fi integrat pieței muncii”, a mai afirmat Minodora Cliveti.

La rândul său, președintele Dragoș Benea a afirmat disponibilitatea instituției pe care o reprezintă, a Consiliului Județean Bacău de a-și lărgi aria de implicare în activitățile de suport destinate tinerilor. ”Este adevărat că, referindu-ne la exercițiul bugetar, în perioada 2007-2013, programele pentru tineri aproape au lipsit. Din această perspectivă ne dorim ca perioada 2014-2020 să aducă o îmbunătățire vizibilă, fie că este vorba despre proiecte și programe pentru tineret sau despre parteneriate între instituțiile administrației publice locale și centrale, dedicate acestui segment. Desigur, problemele tinerilor sunt complexe. Cum ar fi, de pildă, consumul de etnobotanice. Dar, mă bucur să pot constata că nu ne rezumăm la a constata problema și atât. În ultimii ani am participat la numeroase acțiuni inițiate de ONG-uri și autorități publice locale care sunt foarte active și implicate, fie și în condițiile unei legislații încă destul de neclare în acest domeniu. M-aș gândi, de asemenea, și la o propunere legislativă, prin care voluntariatul (și este un aspect pozitiv că, în Bacău, există mulți tineri implicați în astfel de activități) să fie recunoscut ca vechime pe cartea de muncă. După cum afirmam, probleme există dar, în egală măsură, există și soluții”, a concluzionat președintele Dragoș Benea, exprimându-și întregul suport pentru proiectele destinate tinerilor.