Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Ne dorim o cooperare mai intensa pe multiple planuri

Joi 25.04.2013 12:00
Miercuri, 24 aprilie 2013, Consiliul Județean Bacău a primit vizita Ambasadorului Franței la București, Excelența Sa, domnul Philippe Gustin. Subiectele discuției cu oficialitățile au atins aspecte referitoare la dezvoltarea economică locală, absorbția fondurilor europene, integrarea populației defavorizate, și valorizarea patrimoniului. Cooperarea culturală franco- română a reprezentat un alt subiect important, Excelența Sa, domnul Ambasador, împreună cu directorul Institutului Cultural Francez din Iași, domnul Alain Ramette având programate și o serie de întâlniri la Universitatea din Bacău. Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău a amintit în acest context despre cooperarea cu regiunea Limousin-Franța, cooperare derulată pe multiple planuri și cu rezultate foarte bune, începând cu anul 2005.

Delegația franceză a manifestat un interes deosebit pentru ”punctele fierbinți” ale agendei publice românești: pentru regionalizare, descentralizare și schimbarea Constituției. ”Sunt instrumente necesare pentru a construi o Românie mai puternică, o Românie cu potențial de partener egal la masa discuțiilor europene. Avem nevoie de investiții mari în infrastructură, drumuri și alimentare cu apă din fonduri publice europene iar aceste instrumente se pot dovedi foarte utile”, afirma președintele Consiliului Județean Bacău, referindu-se la regionalizare și descentralizare. Primii pași au fost, de altfel, făcuți. În martie anul acesta, Ambasada României de la Paris a organizat o întâlnire în cadrul căreia s-a constituit un forum pentru descentralizare și regionalizare. Acest forum are deja planificată prima întâlnire de lucru la Constanța, în luna iunie 2013.

Referindu-se la absorbția fondurilor europene, domnul Dragoș Benea a subliniat că, ”un punct forte pentru Regiunea Nord Est este faptul că toate fondurile europene alocate acestei regiuni sunt implementate sau în curs de absorbție, problema este că totuși, aceste fonduri s-au dovedit a fi prea puține comparativ cu nevoile reale ale comunităților. Pe termen lung, sperăm ca, la nivel național, România să poată depăși, în 2020, o rată de absorbție a fondurilor europene de peste 60%”.
La rândul său, ambasadorul Philippe Gustin și-a manifestat încrederea în capacitatea județului Bacău de a continua proiectele demarate și, a reiterat principalul scop al vizitei, acela de a iniția ”o colaborare mai intensă, atât pe plan economic cât și cultural, pentru că România este, în mod tradițional un partener de bază în spațiul francofon”.