Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Despre democrație, la Consiliul Județean Bacău

Luni 19.03.2012 13:00
Consiliul Județean (C.J.) Bacău  a primit astăzi, 19 martie, vizita unei delegații compusă din 36 de elevi și profesori din șase țări (Islanda, Slovenia, Anglia, Irlanda, Spania și Turcia), care, alături de Colegiul Henri Coandă din Bacău sunt parteneri în proiectul Comenius “Vocea democrației în acțiune” (“Finding my voice, democracy in action”).
Dragoș Benea, președintele C.J. le-a adresat participanților un călduros mesaj de întâmpinare, urmat de o prezentare a județului Bacău și a instituțiilor administrației publice locale. În cadrul discuțiilor libere, elevii și profesorii au dorit să cunoască mai mult despre sistemul administrativ din România, despre profilul și reprezentarea de gen a consilierilor județeni, despre poziția României față de Schengen, și U.E. și despre dorința de aderare în Uniunea Europeană a unor noi state, ca de pildă Islanda, Turcia, Moldova.
Colegiul “Henri Coanda” Bacău a primit, pentru anii 2010-2012, finanțare europeană pentru un parteneriat școlar multilateral cu Islanda, Irlanda, Anglia, Spania, Slovenia, Turcia.  Acesta a fost primul parteneriat Comenius al Colegiului “Henri Coandă” din Bacău fiind coordonat în instituția băcăuană de către prof. Iuliana Caraghin. Instituțiile implicate sunt: Verzlunarskoli Islands Reykiavic – Islanda, IES Jose Conde Garcia Almansa – Spania, St. Mary’s College Arklow – Irlanda, Upton Hall School FCJ Birkenhead – Marea Britanie, Gimnazija Tolmin – Slovenia, Isparta Sehit Ali Ihsan Kalmaz Lisesi – Turcia.
Elevii au avut șansa de a interacționa cu colegii din cele șase țări, au comunicat pe internet, și-au creat o platformă specială pentru a discuta despre democrație în general și despre democrația din țările de proveniență, modul în care aceasta e înțeleasă atât de către cetățeni, cât mai ales de către instituțiile statului. Beneficiarii reali ai proiectului sunt însă toți cei 900 de elevi ai colegiului. Participarea la proiect a fost motivată de posibilitatea înțelegerii democrației în unele comunități străine și a cunoașterii tinerilor din Islanda, Marea Britanie, Spania, Irlanda, Slovenia și Turcia.
Printre activitățile derulate în cadrul proiectului s-au numărat întâlniri și discuții cu personalități politice din tările participante, cu reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, vizitarea unor obiective turistice cu valențe identitare. Astfel, în Anglia, elevii și profesorii au discutat cu primarul localității Wirral, care le-a expus atribuțiile specifice acestei funcții, precum și o prezentare a sistemului administrativ englez, în general. În Spania, delegația proiectului a vizitat autoritatea administrativă a provinciei Castilla – La Mancha, cu capitala în Toledo. Au urmat discuții cu Președintele Parlamentului și o altă vizită la primaria din Almansa. În Turcia, la Agenția Națională de Dezvoltare, un membru al Parlamentului a prezentat dezvoltarea democrației în Turcia și poziționarea Turciei față de aderarea la Uniunea Europeană. Islanda, prin doamna Bertha Sigurdardottir, ca lider al acestui proiect, a organizat vizitarea Parlamentului din Reykjavik și discuții despre democrație și instituțiile democratice cu membri ai Parlamentului islandez.
Sosirea în România încheie seria activităților proiectului. În cele trei zile petrecute în țară, delegația a vizitat o serie de obiective turistice, printre care se numără castelul Bran.