Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Literatura franceză mai aproape de Bacău

Luni 05.03.2012 12:00
Domnul Dumitru Brăneanu, Vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, a primit vineri, 2 martie 2012, vizita scriitoarei franceze Rachel Hausfater. Acestă sosire la Bacău face parte din acțiunele organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Iași în cadrul Zilelor Francofoniei și a bunelor colaborări avute de-a lungul anilor. 

Rachel Hausfater, cea mai cunoscută scriitoare pentru copii din Franța, născută la Paris, în anul 1955, într-o familie de evrei români, își are rădăcinile, după  bunicii paterni, în Bacău. Autoare a 21 de cărți și romane pentru adolescenți și copii  este laureată a premiilor « Enfantaisie » în 2000 și « Goya découverte »  în 2003.
Din spusele scriitoarei, cărtile sale vorbesc despre Holocaust, explicit sau implicit, despre suferința copiilor în timpul celui de-al doilea război mondial ori despre perioada dificilă a adolescenței, despre iubire, muzică și despre pasiunea pentru prăjituri. Două dintre romanele sale au fost traduse și în limba română de către Betty Kirchmajer-Donca: Le chemin de fumée (Drumul de fum) și La danse interdite (Dansul interzis).

După primirea la Consiliul Județean Bacău, Rachel Hausfater, s-a întâlnit în anfiteatrul Facultății de litere a Universității „Vasile Alecsandri” cu studenții și cu liceenii din Bacău.
După-amiază, scriitoarea, s-a reîntors la Consiliul Județean Bacău, unde, în prezența Vicepreședintelui Dumitru Brăneanu, a avut ocazia să stea “la taifas” cu scriitorii francofoni băcăuani.

Chiar dacă cărțile sale sunt triste, având ca erou principal “un copil sau un adolescent singur, mânat de o pasiune sau o forță interioară care de fiecare dată îl ajută să progreseze, să se regăsească, să supraviețuiască și să se realizeze”, Rachel Hausfater este o fire veselă, care emană optimism.