Cele mai frumoase sate din România

Luni 05.03.2012 11:00
Vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, domnul Dumitru Brăneanu, a participat, miercuri 28 februarie 2012, la activitatea de lansare, la nivel  național,  a Ghidului Oficial  «Cele Mai Frumoase Sate din România». Evenimentul a fost organizat de Asociația  «Cele mai frumoase sate din România» împreună cu Ambasada Franței în România, Delegația Wallonie-Bruxelles la București și Revista Română de Administrație Publică Locală. Gazda acțiunii a fost Muzeului Național al Satului «Dimitrie Gusti» din București.

Invitația a fost transmisă Consiliului Județean Bacău, ca urmare a faptului că județul Bacău are deja membre ale Asociației «Cele Mai Frumoase Sate din România»  trei sate și anume: Ciungheș (comuna Palanca), Dofteana  (com. Dofteana) și Poiana Sărată (comuna Oituz); sate care sunt, de altfel și prezente în Ghid.

La eveniment au luat parte, ca invitați, reprezentanți ai ambasadelor din: Franța, Canada, Mexic, Portugalia și Lituania, Vicepreședinta Asociației «Cele mai frumoase sate din Wallonie», Bruxelles, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și ai Ministerului Mediului, președintele fondator al “ANTREC” România,  președintele Camerei de Comerț Franco-Române, majoritatea   primarilor  comunelor a căror sate, au fost prezentate în Ghid și reprezentanți ai consiliilor județene din județele de pe raza cărora există sate membre ale Asociație.

La deschidere, președintele Asociației  «Cele Mai Frumoase Sate din România»,  domnul Neculai Marghiol, a mulțumit celor prezenți pentru participare și a făcut o scurtă prezentare a conținutului Ghidului. Astfel, prezentarea celor 61 de sate, este structurată pentru fiecare  sat, după cum urmează :
-legenda locului;
-obiective turistice;
-specificul locului;
-locuri de cazare și masă;
-sărbători și hramuri;
-contacte.
Ghidul mai cuprinde și Harta «celor mai frumoase sate din România».
Domnul Vicepreședinte Dumitru Brăneanu în alocuțiunea sa a mulțumit președintelui Asociației «Cele Mai Frumoase Sate din România» pentru perseverența sa de a realiza Ghidul celor mai frumoase sate românești, care reprezintă un  instrument  nou, de calitate,  prin care  poate fi descoperit satul cu valorile sale de patrimoniu cultural și natural. În cadrul prezentării bogăției frumuseților naturale, ale patrimoniului material și imaterial din cele 3 comune-sate (Ciungheș, Dofteana, Poina Sărată), devenite membre ale Asociației din anul 2011, domnul Vicepreședinte Dumitru Brăneanu, a reliefat faptul că, în curând, chiar dacă satele românești își vor schimba imaginea prin înscrierea lor în modernitate, acestea, trebuie să-și păstreze identitatea;, lucru care se va realiza numai dacă devenim responsabili pentru conservarea tradițiilor în forma lor vie și pentru păstrarea, prezervarea moștenirii valorilor naturale și culturale.

Programul evenimentului a mai cuprins degustarea produselor gastronomice cu specific local și prezentarea de către primari a comunelor și a proiectelor lor de succes implementate sau în derulare. Cu această ocazie, comuna Palanca, reprezentată de primarul Adrian Paliștan le-a oferit, celor prezenți la eveniment, spre degustare  produse tradiționale: pește în cetină de brad, brânză de oi, pastramă de porc, pâine de casă și zacuscă. Primarul Adrian Paliștan, a prezentat și frumusețile naturale și obiectivele turistice importante ale comunei Palanca, mulțumind organizatorilor pentru  oportunitatea creată de a-și promova comuna.

În cadrul acestui moment al evenimentului, reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale și al Turismului, a prezentat lansarea concursului de proiecte “Destinatii Europene de Excelenta”- EDEN 2012  Concursul EDEN  are ca principal obiectiv dezvoltarea unui turism european durabil și creșterea vizibilității destinațiilor non-tradiționale. Anul acesta, pentru concurs, sunt lansate două teme și anume: turismul rural și  turismul și regenerarea siturilor fizice.