Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Peste 1,2 milioane de euro alocați pentru echipamente folosite în situații de urgență

Miercuri 14.09.2011 13:30
Miercuri, 14 septembrie 2011, la Consiliul Județean Bacău a avut loc conferința de lansare și promovare a proiectului „Achiziționare echipamente specifice pentru îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență, acordării asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat în Regiunea Nord – Est”, cod SMIS 23396.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007–2013, a cărui Autoritate de Management este Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Organismul intermediar responsabil cu implementarea acestui program este Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord–Est.

Scopul proiectului
constă în crearea premiselor necesare asigurării populației cu servicii de calitate, prin îmbunătățirea infrastructurii serviciilor pentru siguranța publică și asistența medicală în situații de urgență.
Solicitantul proiectului este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, în care Consiliul Județean Bacău este partener, alături de Consiliile Județene Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
Durata proiectului este de 20 de luni, bugetul total fiind de 33.960.698,40 lei. Cofinanțarea însumează 2 la sută din cheltuielile eligibile, din care județul Bacău suportă 102.534,98 lei.
În cadrul proiectului, în județul Bacău, se vor achiziționa 9 autospeciale și echipamente de specialitate din care, o autospecială pentru lucrul cu apă și spumă de capacitate mărită, o ambulanță de reanimare, 4 ambulanțe de prim–ajutor și 3 autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență. Valoarea acestor echipamente este de aproape 1,2 milioane de euro situând județul Bacău pe locul al doilea, după județul Iași, în cadrul regiunii Nord–Est ca și sumă alocată.
Principalul beneficiu al proiectului îl reprezintă numărul mediu de locuitori deserviți, corespunzător utilajelor de intervenție achiziționate. Astfel, numărul de locuitori deserviți de o  ambulanță de reanimare va scădea de la 1,8 milioane de locuitori la 600.000 iar de o autospecială pentru descarcerare de la 3,7 milioane la 230.000 locuitori. Scădere care se reflectă în numărul de vieți salvate.
Proiectul vizând această paletă de activități este cel de-al doilea implementat de către EURONEST, cele două proiecte totalizând aproximativ 20 de milioane de Euro, bani alocați Regiunii Nord Est pentru “a salva oameni și bunuri”, după cum aprecia Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău. „Păcat însă că, datorită procedurilor de achiziții și neseriozității unor firme, proiectul a trenat aproape 4 ani până la implementare, timp prețios în care poate s-au pierdut vieți”, a mai adăugat acesta. 

Galerie foto