O nouă punte de legătură cu Franța

Miercuri 05.05.2010 10:30
Sâmbătă, 01.05.2010, Consiliul Județean Bacău a primit vizita unei delegații franceze din departamentul Loire-Atlantique, prezentă în județul nostru cu prilejul semnării Jurământului de înfrățire dintre comuna Cleja și orașul Saint Herblain. Din delegație au făcut parte Charles Gautier - senator - primar al orașului Saint Herblain,  Marie Helen Nedelec - consilier municipal delegat cu relațiile internaționale și interculturale, Jacques Berthier - președinte și Cecile Lancien–Deniaud - director al Oficiului Municipal al Relațiilor Internaționale și al Infrățirilor, François Terrien - președinte Asociația Solidarité Roumaine, Christine Abolivier - reprezentant al presei locale și doi consilieri municipali. Aceștia s-au întâlnit cu reprezentanții județului Bacău, respectiv Claudiu Bălan - prefect, Dragoș Benea - președintele Consiliului Județean Bacău, Tudorița Lungu - subprefect și Dumitru Brăneanu - vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, în scopul cunoașterii reciproce dar și a prezentării propunerilor și intențiilor viitoare de colaborare, în baza Jurământului de înfrățire care urma să fie semnat.

Prefectul Claudiu Bălan a făcut o scurtă prezentare a județului iar în continuare, președintele Consiliului Județean Bacău a trecut în revistă situația înfrățirilor dintre comunitățile băcăuană și franceză, punând accent pe  cooperarea dintre Județul Bacău și Regiunea Limousin. Dragoș Benea și-a exprimat atât bucuria că pe harta județului Bacău s-a creat încă o punte de legătură solidă între culturi, limbă și spiritualitate, care atestă o origine comună, cât și speranța că, odată înfrățite, cele două comunități vor avea o colaborare durabilă și diversificată, în domenii de interes comun și pe bază de  proiecte realizate în parteneriat.

În prezentarea  sa, primarul Charles Gautier a amintit atât colaborările avute până în prezent cu localitatea Cleja și oportunitățile, reciproc deschise în vederea dezvoltării celor două comunități prin înfrățirea acestora, cât și înfrățirile existente cu regiuni din Germania, Spania, Senegal, Irlanda și pactul de prietenie cu regiunea Kazanlak (Bulgaria) și Bethleem (Palestina). Au mai luat cuvântul François Terrien, care a evocat istoricul legăturilor dintre Asociația Solidarité Roumanie Saint Herblain - Cleja și comunitatea din Cleja și  Jacques Berthier - fost primar al orașului. François Terrien a amintit faptul că relațiile de colaborare între Saint Herblain și Cleja au început prin intermediul Asociației Opération Villages Roumains înainte de 1989, primele contacte realizându-se imediat după acest an istoric, prin transmiterea de ajutoare. Ulterior, aceste relații s-au consolidat atât prin schimburi între cetățenii celor două localități, cât și prin ajutor financiar în vederea dezvoltării comunității din Cleja.

Semnarea Jurământului de înfrățire dintre comuna Cleja și orașul Saint Herblain a avut  loc duminică, 02.05.2010 la Centrul de Documentare și Informare a Școlii nr. 2 din Cleja. La eveniment au fost prezenți invitatul Consiliului Județean Bacău Elise Drouet - Serviciul de cooperare și acțiuni culturale al Ambasadei Franței la București, prefectul județului, președintele Consiliului Județean, subprefectul județului, vicepreședinții Consiliului Județean, senatori, deputați, nunțiul apostolic al Vaticanului, episcopul de Iași, consilieri locali și  membri ai delegației franceze.