Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Noi demersuri pentru sustinerea copiilor si adultilor din sistemul de protectie sociala!

Marti 08.09.2020 11:00
 
Am revenit luni, 7 septembrie 2020, cu o nouă adresă către Primul ministru prin care am solicitat banii necesari funcționării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.
Este al treilea demers de acest gen realizat, în ultimele trei luni, în condițiile în care în proiectul bugetului de stat pe anul 2020, aprobat de Guvern au fost tăiate o parte din fondurile necesare funcționării sistemului de asistență socială și protecția copilului. Iar sumele alocate la începutul anului și apoi la rectificarea bugetară au ajuns până în luna iunie a acestui an.
Reamintesc faptul că Guvernul și-a luat, la începutul acestui an, angajamentul de a respecta 90% din standardul de cost, chiar dacă acesta este neactualizat, raportarea fiind la standardul de cost de acum 5 ani. Și nici măcar în aceste condiții, nu am primit banii.
Conform legii, bugetul unei Direcții de Asistență Socială și Protecția Copilului este asigurat în proporție de 90% de la bugetul de stat, alocat de Guvern, iar diferența de 10% este suportată din bugetul Consiliilor Județene. Însă sumele alocate au acoperit mai puțin de 20% din necesarul funcționării activității Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.
Consiliul Județean Bacău a susținut până acum activitatea de funcționare a instituției, altfel, începând cu 1 iulie, 3038 de beneficiari de servicii sociale din care 1795 sunt copii erau în pericol de a rămâne fără banii necesari subzistenței. 
Serviciile oferite copiilor și familiilor acestora sunt de mai multe tipuri. Astfel, 459 de copii sunt îngrijiți în sistem rezidențial public și privat, 846 se află în plasament la asistenți maternali profesioniști și 490 de copii se află în plasament în cadrul familiilor. Pentru copiii aflați în rețeaua DGASPC și pentru membrii familiilor acestora, instituția furnizează și alte tipuri de servicii precum cele de consiliere, îngrijire, monitorizare și suport pentru reintegrare socio-profesională și în familie.  
La aceștia se adaugă și 1.765 de salariați care, începând cu data de 10 septembrie 2020 nu își mai pot primi salariile din lipsa fondurilor. 
Problemele au apărut după ce Guvernul a redus fondurile alocate județelor din sumele defalcate din TVA. De exemplu, la capitolul sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, județul Bacău a primit cu 17 milioane de euro mai puțin.  
Până acum, Consiliul Județean Bacău a alocat peste 15 milioane de euro, sprijinind activitatea instituției.

Galerie foto