Comunicat de presa - Referitor la discutiile din mediul online pe santierul drumului judetean DJ 241B Padureni-Godovana

Marti 14.07.2020 14:00

Referitor la discuțiile din mediul online pe șantierul drumului județean DJ 241B Pădureni-Godovana, vă transmitem următorul

Comunicat de presă

Pentru corecta informare a cetățenilor, prezentăm situația pentru acea porțiune de drum:
• drumul de 15 km care străbate comuna Filipeni a fost inclus în Programul Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL II), cea mai eficientă inițiativă a guvernării PSD, destinată în primul rând investițiilor în mediului rural. Cinci milioane de euro este valoarea lucrărilor, o sumă record pentru comună.
• în urma unei licitații a fost desemnată firma câștigătoare, iar la data de 16 septembrie 2019 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor. În perioada de proiectare, constructorul și-a asigurat materialele necesare unei treceri rapide la execuția efectivă.
• pentru a se încadra în termenele prevăzute în graficul de execuție, firma a abordat lucrările pe mai multe tronsoane și cu mai multe tipuri de activități.
• la platforma drumului lucrările au avansat într-un ritm accelerat, pe anumite sectoare fiind așternut primul strat de legătură de mixtură asfaltică, inclusiv acolo unde se intersectau cu zonele în care trebuie executate zidurile de sprijin pe coloane. Asta deoarece piloții forați au diametre mai mari decât cele uzuale și a fost necesară aducerea unor echipamente adecvate, de mari dimensiuni, care au nevoie de planeitate și stabilitate pentru a opera eficient și în siguranță. De aceea a fost obligatorie turnarea inclusiv a asfaltului ca variantă provizorie, iar porțiunile afectate vor fi refăcute de constructor, fără o suplimentare de costuri.
• de asemenea, firma a luat decizia de a nu executa ultimul strat de asfalt imediat după finalizarea stratului de legătură, și a deschis traficul, chiar a suplimentat traficul greu cu utilajele proprii, tocmai pentru a constata dacă se produc eventuale degradări ale patului-suport din corpul drumului. Toate deficiențele vor fi remediate de constructor, pe cheltuiala sa.
• una dintre cele mai complexe lucrări este pe sectorul de drum cuprins între km 10+240-10+360, L= 120 ml, și km 16+390-16+520 , L= 130ml, unde s-a prevăzut execuția unor ziduri de sprijin.
• în concluzie, amplasamentul de 15 km a fost predat constructorului până la recepția de final, acesta fiind răspunzător de toate lucrările pe perioada derulării contractului, care are ca termen septembrie 2021.
Consiliul Județean nu va recepționa lucrarea dacă nu respectă toate condițiile prevăzute în contract. Iar dacă după recepție se vor constata nereguli, firma va fi executată în perioada de garanție de 60 de luni!

#impreunapentruBacau #faptenuvorbe

Președinte