Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Comunicat de presă: „Colectează selectiv deșeurile!”

Luni 06.07.2020 16:00
Consiliul Județean Bacău, inițiatorul Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Solide în judetul Bacău, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău (ADIS), în colaborare cu Primăria Municipiului Bacău, cu implicarea  operatorului de colectare și transport deșeuri – Soma, a operatorului de administrare instalații deșeuri – EcoSud și cu sprijinul GreenPoint (Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorilor),  va desfășura începând cu  această săptămână, la nivelul municipiului Bacău, Campania „Colectează selectiv deșeurile!”. Inițiativa, desfășurată la această dată în municipiile Bacău, Onești, Moinești și orașul Dărmănești vine în completarea măsurilor pe care ADIS și operatorii de salubrizare (Romprest, Soma, EcoSud) le iau în scopul creșterii cantității de deșeuri reintroduse în circuitul economic și reducerii cantității deșeurilor care, în final, ajung la depozitul ecologic județean. Programul este suplimentar platformelor de colectare a deșeurilor, dotate cu recipiente pentru colectarea selectivă – containare/clopote.
Făcând apel la spiritul civic al cetățenilor, extindem astăzi acest concept și la nivelul municipiului Bacău, adresând locuitorilor provocarea de a răspunde îndemnului „Colectează selectiv deșeurile!”.
Campania are ca scop principal protecția mediului înconjurător, oferind avantajul unui mediu mai curat, contribuind la conservarea resurselor naturale, pentru folosul generațiilor următoare.
Într-o societate a consumului, cum este societatea actuală, este necesar să regândim semnificația cuvântului „deșeu” și să înțelegem că aproape 50% din deșeurile pe care le aruncăm pot fi reutilizate.
Activitatea lansată astăzi, 6 iulie 2020, în municipiul Bacău, se va desfășura pe parcursul a patru luni, în perioada iulie–octombrie, ea fiind inițiată cu succes în Onești, Moinești și Dărmănești încă din 25 aprilie 2020.
În cadrul Campaniei vor fi distribuiți populației, începând de mâine, 7 iulie 2020, etapizat, prin intermediul operatorului de colectare și transport deșeuri – SOMA, un număr de 90.000 saci destinați colectării selective a deșeurilor reciclabile, puși la dispoziția ADIS de către GreenPoint.
 
Ce se colectează în sacul primit? Hârtie și cartoane; PET-uri și pungi din plastic, folii de ambalaje; doze de aluminiu, cutii conserve. Nu se colectează în sacul primit, deșeurile din sticlă!


Colectarea sacilor cu deșeuri reciclabile se va realiza în săptămânile 27.07-31.07 (colectarea nr. 1), 10.08-14.08 (colectarea nr. 2), 24.08-28.08 (colectarea nr. 3), 07.09-11.09 (colectarea nr. 4), 21.09-25.09 (colectarea nr. 5), 05.10-09.10 (colectarea nr. 6), 19.10-23.10 (colectarea nr. 7) în intervalul orar 08.00-16.00, conform următorului grafic:
-    LUNI: se vor colecta sacii din fața imobilelor cu acces la străzile din cartierul Șerbănești;
-    MARȚI: se vor colecta sacii din fața imobilelor cu acces la străzile din cartierul Gherăiești și din cartierul Miorița (străzile 22 Decembrie, 8 Martie, Buciumului, Depoului, I.I. de la Brad, Lunei, Mioriței, Nordului, Prel. Bradului, Prieteniei, Primăverii, Sucevei, Vântului, Venus, Vrancei, Vulturului);
-    MIERCURI: se vor colecta sacii din fața imobilelor cu acces la străzile din cartierul CFR, inclusiv de la locuințele individuale situate pe Calea Moinești și din cartierul Tache;
-    JOI: se vor colecta sacii din fața imobilelor de pe străzile din cartierul Izvoare și din cartierul Republicii;
-    VINERI: se vor colecta sacii din fața imobilelor cu acces la străzile din zonele Centru – Gară (străzile Aleea Ateneului, Avram Iancu, Banca Națională, Bogdan Voievod, Caișilor, Cuza Vodă, Decebal, Ecaterina Varga, Energiei, Erou C.M. Hasan, Gării, George Bacovia, I.G. Destelnica, I.S. Sturza, Ion Luca, Maramureș, Martir Cloșca, Martir Horia, Măgura Cașin, Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Neagoe Vodă, Nicolae Titulescu, Nucului, Oituz, Păcii, Plantelor, Războieni, Șoimului, Traian, Vasile Alecsandri).


Deșeurile reciclabile colectate în saci ajung la Stația de sortare Bacău, unde EcoSud - operatorul instalației realizează sortarea, valorificând în final aceste cantități deviate de la depozitare.
Sperăm ca prin campania lansată astăzi să contribuim la îmbunătățirea sistemului de colectare selectivă, pentru a ne atinge țintele asumate prin Tratatul de Aderare și nu în ultimul rând, să contribuim la crearea unui mediu mai curat și mai sănătos.

    Președinte ADIS
    Sorin BRAȘOVEANU

Fisiere atasate

Comunicat de presă:
„Colectează selectiv deșeurile!”
Descarca fisier