Ziua Culturii Nationale. 170 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

Miercuri 15.01.2020 10:00

În urmă cu 170 de ani, pe 15 ianuarie 1850, se năștea la Ipotești, județul Botoșani,  Mihai Eminescu-poet de geniu, ziarist, dramaturg și patriot român, dedicat reîntregirii țării.
Această zi a fost declarată prin legea 238/2010 ”Ziua Culturii Naționale”. Este un prilej de a promova cultura, arta și activitatea academică, odată cu evocarea personalității ”omului deplin al culturii românești”, așa cum l-a numit Constantin Noica pe Mihai Eminescu.
Eminescu, în articolul cu titlul ”Misiunea noastră ca stat”, semnat în ziarul Timpul, pe 2 noiembrie 1879, vedea cultura ca domeniu strategic pentru România, stat al cărei independență a fost recunoscută după Războiul din 1877: ”Trebuie să fim un stat de cultură la gurile Dunării; aceasta e singura misiune a statului român și oricine ar voi să ne risipească puterile spre alt scop, pune în joc viitorul urmașilor și calcă în picioare roadele muncii străbunilor noștri”.
Promovarea și sprijinirea culturii, istoriei și tradițiilor românești sunt priorități ale Consiliului Județean Bacău și ale instituțiilor din subordine.
82 de proiecte culturale depuse de ONG-uri au primit o finanțare de aproximativ 2 milioane de lei, numai în ultimii doi ani, prin legea 350/2005 a finanțărilor nerambursabile.
Consiliul Județean Bacău a sprijinit organizarea unor activități culturale de amploare, evenimente de talie națională și internațională dar și proiecte ale mediului academic băcăuan de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” și de la Universitatea ”George Bacovia”. Printre acestea, amintim de:
- Simpozionul Național de Estetică, ediția a XXIV-a, organizat în perioada 16-18 octombrie 2019,  la care au participat personalități precum: Ioan-Aurel Pop – Președintele Academiei Române, academicienii Eugen Simion, Răzvan Theodorescu și Alexandru Boboc ș.a.
 - Sprijinirea publicării ”Ediției integrale a scrierilor lui Vasile Alecsandri”, la inițiativa academicianului Eugen Simion, într-o ediție critică și științifică, realizată de Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă;
- Manifestările  internationale  și naționale organizate cu  prilejul aniversării a 43 de ani de învățământ tehnic superior în Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău;
- „Toamna Bacoviană a scriitorilor din  Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România”;
- ”Alecsandriada”, eveniment complex, cu participarea unor oameni de cultură, scriitori, membri ai Academiei Române, critici și istorici literari, cadre didactice universitare și din învățământul preuniversitar, cercetători, muzeografi, actori și muzicieni;
- „Vitejii României Biruitoare – Județul Bacău în Războiul Întregirii Naționale -” cu scopul de a inaugura și pune în valoare monumentul de for public „România Biruitoare” amplasat în Parcul Unirii din municipiul Bacău, pentru evidențierea rolului băcăuanilor în Primul Război Mondial și în realizarea Marii Uniri;
- Școala de Vară de Artă Plastică „Împreună cu George Apostu la el acasă”, ediția a VII-a;
- ”Masterclass de artă vocală”, Association NOESIS - ARTS ET CULTURE, în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu”,  Societatea Muzicală Franceză „George Enescu” și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură a organizat a IV-a ediție a Cursurilor de măiestrie de artă vocală în perioada 4-13 iulie 2019 la Secția muzeului de la Tescani;
 - Festivalul Internațional „Enescu – Orfeul Moldav”, a 40-a ediție, în perioada 29-31 august 2019.