Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Gheorghe Iorga, cetatean de onoare al judetului Bacau

Luni 23.12.2019 13:00
Consilierii județeni au votat în ultima ședință de consiliu a acestui an propunerea președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu de a conferi titlul de ”Cetățean de Onoare al județului Bacău”, profesorului doctor Gheorghe Iorga.
Personalitate marcantă a culturii băcăuane, Gheorghe Iorga a absolvit Facultatea de Limbă și Literatură Română din cadrul Universității București, ulterior specializându-se în limba și literatura persană pentru care, de altfel a beneficiat și de o bursă de studii, timp de doi ani, între 1977-1978, la Universitatea din Teheran,  Iran.
A tradus din limba persană versurile marelui poet Omar Khayyam, alături de lucrări ale autorilor Sadegh Hedayat, Ahmad Samlu sau Sohrab Sepehri.
A tradus de asemenea și din limba română în cea persană versuri din creația lui Nichita Stănescu dar și ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, o antologie a basmului popular românesc.
Din anul 2009 este doctor în Filologie, titlu obținut la Universitatea  ”Al. Ioan Cuza” din Iași cu teza” Opera lui Omar Khayyam și receptarea ei în cultura europeană”. Devine apoi profesor asociat al universității ieșene unde predă cursuri de limba persană. Are peste 150 de articole, studii și eseuri publicate în reviste de specialitate, fiind și autor și coautor de lucrări didactice.

Galerie foto