Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Peste 13 milioane de euro - finantare asigurata prin REGIO pentru municipiul Bacau

Joi 17.10.2019 13:00
 

 5 proiecte finanțate din Programul Operațional Regional, în valoare totală de 13,77 milioane Euro, din care 12,72 milioane de Euro asistență financiară nerambursabilă vor fi implementate până în 2023 și vor transforma municipiul Bacău într-un oraș al viitorului. 
Contractele au fost semnate astăzi, 17 octombrie 2019, între vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, în prezența eurodeputatului Dragoș Benea, a parlamentarilor de Bacău și a președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, președinte în exercițiu al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord Est.
Vicepremierul Daniel Suciu a subliniat faptul că „este important că prin efortul comun am reușit deblocarea unei situații care întârzia parafarea acestor contracte; astăzi, iată am reușit semnarea acestora pentru că toți băcăuanii, indiferent de opțiunea politică trebuie și merită să se bucure de proiectele cu fonduri europene”. 
 
Proiectele care urmează să fie implementate se referă la amenajarea a două trasee pentru deplasări nemotorizate, la modernizarea stațiilor de transport public dar și la reamenajarea și dotarea a două creșe din municipiul Bacău. Astfel, pentru îmbunătățirea mobilității urbane, două trasee pentru deplasări nemotorizate vor fi amenajate pe următoarele tronsoanele Centru – Aeroport și Parcul  Cancicov - Stadion – Bazin de înot - Universitatea „Vasile Alecsandri” (traseul  tineretului și sportului),  cu o finanțare de 9,23 milioane euro. Cele două proiecte vizează dezvoltarea sistemului de transport velo, prin realizarea de piste de biciclete, creșterea gradului de siguranță și accesibilitate pentru pietoni, prin modernizarea unor spații pietonale și îmbunătățirea spațiului urban, prin asigurarea de spații verzi în aliniament și plantarea de arbori și arbuști.
 Cel de-al doilea proiect - „Modernizarea stațiilor de transport public”, în valoare de 2.633.259 euro, urmărește reducerea până în anul 2022 a emisiilor de carbon în zona care face obiectul investiției cu 6,1% dar și creșterea numărului de pasageri ai transportului public local cu 10,2%, până în anul 2022 ca urmare a modernizării stațiilor de transport din municipiu.
 
 Creșele nr. 3 și nr. 9 din municipiul Bacău vor deveni căsuțe mai primitoare, spații educaționale moderne și un loc de joacă plăcut pentru 175 de preșcolari, cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani, dar și spații de lucru adecvate pentru personalul didactic și nedidactic care îi are în ocrotire. Valoarea finanțării nerambursabile pentru aceste două obiective este de 851.472 euro, iar durata de implementare a proiectelor este de 18 luni.
Proiectele sunt finanțate în cadrul Axei 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, sunt cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Bacău și vor beneficia de asistența financiară nerambursabilă în proporție de 98%, doar 2 % revenind municipalității băcăuane ca și contribuție proprie.
 

Galerie foto