Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Incepe editia a III-a a Reuniunilor Culturale ''Alecsandriada''

Miercuri 05.06.2019 14:00
 
 
 
Între 6 și 9 iunie 2019, va avea loc ediția a III-a a Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”, organizate de Consiliul Județean Bacău în parteneriat cu Municipiul Bacău și Colegiul „Vasile Alecsandri”. Manifestările sunt programate a se desfășura în urbea natală a poetului (născut la 14 iunie 1818, în Bacău) dar și în localitatea unde își doarme somnul de veci (Mircești, județul Iași).
Reuniunile Culturale „Alecsandriada” fac parte dintr-un proiect finanțat de Consiliul Județean și de Primăria municipiului Bacău, sub egida filialei locale a Uniunii Scriitorilor din România. Colaboratorii evenimentului sunt Teatrul Municipal „Bacovia”, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Inspectoratul Școlar al județului Bacău, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău, Muzeul Național al Literaturii Române Iași/Casa Memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, județul Iași, Societatea Cultural-Științifică „Vasile Alecsandri” Bacău, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Chișinău, revistele „Ateneu” și „Plumb”.
Programul manifestărilor
Joi, 6 iunie

ora 16: spectacolul „Vârciorova. Carantină”, de Matei Millo și Vasile Alecsandri, susținut de actorii Teatrului Municipal „Bacovia” (regia, Alexandru Dabija; muzica, Ada Milea)
ora 17,30: depunerea unei ghirlande de flori la statuia poetului, din Piața Tricolorului
Vineri, 7 iunie
ora 10: în sala de lectură a Bibliotecii Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău va avea loc conferința științifică cu tema „Vasile Alecsandri – polimorfismul vieții și operei”, cu participarea a minimum cinci raportori (cadre universitare sau critici și istorici literari). Prezentarea în sinteză a referatelor, cu subiecte centrate pe tematica enunțată (biografia, creația literară, folcloristica; activitatea diplomatică și politică etc.), va fi urmată de dezbateri
ora 16: la Sala „Ateneu” este programat spectacolul „De la Miorița, la Andrii Popa”, cu participarea elevilor de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău și de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău, Republica Moldova, precum și a studenților Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău (membri ai Ansamblului „Pasteluri băcăuane” și recitatori)
ora 18: în Aula „Vasile Alecsandri” a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău va avea loc festivitatea de decernare a premiilor Reuniunilor Culturale „Alecsandriada”.
Sâmbătă, 8 iunie
ora 10: la Casa Memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești va fi vizitat muzeul, iar la mormântul poetului va fi un recital al invitaților, sub genericul „Voci de AED pentru AlEcsanDri”
ora 16: la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău va avea loc festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național „Alecsandriana”
Duminică, 9 iunie
Câștigătorii Concursului Național „Alecsandriana” se vor deplasa la Casa Memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, unde vor avea un program similar zilei de sâmbătă.

Galerie foto