Consiliul Judetean Bacau
Componență și conducere
Aparat de specialitate
Informații de interes public
Proiecte & Strategii
Finanțări nerambursabile
Finanțări rambursabile
Achiziții publice
Urbanism
Transport județean
TelVerde CSJ Bacau 0800800232

Romanii din diaspora, printre prioritatile Guvernului

Duminica 05.05.2019 14:00     În perioada 3-5 mai 2019, în Bacău a avut loc reuniunea la nivel de experți dedicată contribuției diferitelor categorii de cetățeni europeni din diaspora la dezvoltarea țării gazdă. Evenimentul s-a desfășurat în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și a fost organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni împreună cu Primăria Municipiului Bacău, Consiliul Județean Bacău și Instituția Prefectului – Județul Bacău.
    Cele trei zile au au fost marcate de întâlniri de lucru și discuții punctuale pe tema cetățenilor din diaspora, a condițiilor de viață și de muncă de care beneficiază dar și a contribuției lor la dezvoltarea socio-economică a țărilor gazdă. Oficiali din opt țări europene au prezentat modul de aplicare a politicilor destinate emigranților ceea ce, pentru partea română, a constituit un model de bune practici.
   Printre țările reprezentate la conferința internațională s-au aflat Italia, Irlanda, Grecia, Cipru, Estonia, Polonia, Malta și Germania.
    Prezent la evenimente, Viorel Ilie - ministru pentru Relația cu Parlamentul - a subliniat faptul că „Uniunea Europeană este o construcție importantă pentru toate statele membre. Unul dintre fundamentele acestei construcții este libera circulație a persoanelor iar România a beneficiat din plin în ultimii 12 ani de această libertate care presupune eliminarea oricărei forme de discriminare. Datoria noastră, ca politicieni, este să ne asigurăm că românii din afara granițelor se bucură de toate drepturile și libertățile la care au dreptul, în deplin acord cu valorile fundamentale care înseamnă demnitate, siguranță și respect”.
    Au fost propuse și măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității relației cu românii din diaspora, un rol important revenind instituțiilor publice: „Fie că vorbim despre o primărie de oraș, despre un consiliu județean sau prefectură, în fiecare dintre acestea ar trebui să existe un consilier pentru diaspora care să țină legătura cu românii plecați în străinătate din localitatea respectivă. Este un aspect important și necesar și avem deja exemple de orașe unde această măsură funcționează foarte bine. Pe de o parte menținem legătura permanent cu românii din afara granițelor, pe de altă parte putem oferi servicii de care familia rămasă în țară ar putea avea nevoie. Și mă refer, de pildă, la bătrâni sau la copiii rămași în grija rudelor”, a precizat Victor Lucian Ionescu, subsecretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni.
Demersul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este unul de pionierat, aducând pentru prima dată în dezbaterea la nivelul UE problematica diasporei în context european și cea a implicațiilor pe care imigrația în țările europene le are în dezvoltarea Uniunii.
    Pentru oaspeții europeni au fost pregătite, la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău, standuri cu produse culinare tradiționale dar și obiecte artizanale și meșteșugărești iar sâmbătă după amiază au vizitat Salina Târgu Ocna. Un moment foarte apreciat a fost spectacolul de dansuri și cântece populare susținut de membri ai Ansamblului „Busuiocul”.

Galerie foto